用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求馬鞍山區Happy School
go

求馬鞍山區Happy School [複製鏈接]

我想問下馬鞍山區有邊間學校係Happy School架?我唔介意成績唔出色的,只想過開心愉快學習童年!

0    0    0    0

回覆:求馬鞍山區Happy School

莊啟程?!

冇一間小學唔happy school

引用:冇一間小學唔happy+school +

原帖由 py84ko 於 15-10-18 發表
冇一間小學唔happy school
我指有冇邊一間不會太催谷呢?

引用:莊啟程?! +

原帖由 kookit 於 15-10-18 發表
莊啟程?!
請問莊啟程每日功課量有多少呢?

回覆 akumaeri 的帖子

陳元喜小學

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+15-10-18+發表冇一

原帖由 akumaeri 於 15-10-19 發表
我指有冇邊一間不會太催谷呢?
講happy school, 相信其實每間小一的都不算太谷,因為會比小朋友去適應,老師都比好多包容啲小朋友!我小朋友剛小一,也是一樣要去適應,大人我自己都要適應!

回覆 py84ko 的帖子

我見到又好多功課, 又要操TSA, 覺得小朋友好慘,
想多d了解本區既學校, 睇下邊間會唔太谷, 我唔睇排名,
唔駛一定成綪好, 只想老師有愛心, 品德好係我首選
我之前去過雨川, 見小朋友都好有禮貌, 都諗呢間,
但後黎又睇到有家長話小一連飯都冇時間食, 我又覺得過份左, 紀律有係好,
但小朋友身體都好重要, 大人食無定時都唔好, 更何況小朋友呢?
我感覺上覺得佢地愛心唔夠咁, 如果抄唔切手冊...點解唔俾佢地食完飯再抄呢其實?
所以再想了解一下同區其他學校

引用:回覆+py84ko+的帖子 我見到又好多功課,+又

回覆 py84ko 的帖子

我見到又好多功課, 又要操TSA, 覺得小朋友好慘,
我相信這些是個別是件,每間小學有好老師,也有唔好嘅老師,睇自己好唔好彩,至於TSA, 間間官津都有,除非教育局廢除,否則好難避免,除非做家長本身都唔care這個TSA。

其實建議樓主親自去參觀學校,了解多D,正所謂「耳聽三分假,眼看未為真!」

py84ko 發表於 15-10-19 12:08
其實建議樓主親自去參觀學校,了解多D,正所謂「耳聽三分假,眼看未為真!」

...

我見好多都係同一日撞晒期去參觀, 都唔知點先可以睇晒...

引用:Quote:py84ko+發表於+15-10-19+12:08+其實

我見好多都係同一日撞晒期去參觀, 都唔知點先可以睇晒...
通常小學一年有兩次簡介會或開放日,你可以堜D你想了解嘅小學,就我自己在馬鞍山區有11間小學,我只有泰伯及信義冇去!

引用:Quote:原帖由+akumaeri+於+15-10-19+發表我

原帖由 py84ko 於 15-10-19 發表
通常小學一年有兩次簡介會或開放日,你可以堜D你想了解嘅小學,就我自己在馬鞍山區有11間小學,我只有泰伯 ...
嗯嗯! thank you
我都爬左文,馬鞍山陳喜元好似真係比機他學校冇咁谷喎,我上佢地校網有P.1的功課表

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+15-10-19+發表通常

嗯嗯! thank you
我都爬左文,馬鞍山陳喜元好似真係比機他學校冇咁谷喎,我上佢地校網有P.1的功 ...
陳元喜的確是一間不錯的小學,我上年9月參觀此校,見到老師及校長好有愛心,他們用的課程,我個人認不太深,但亦太不淺,剛好!如果自行有15分,可以一個唔錯選擇!

‹ 上一主題|下一主題