用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11月細b.重未有offer,2nd in 都冇,愁!
go

11月細b.重未有offer,2nd in 都冇,愁! [複製鏈接]

……
   2    0    1    0

我女都係11月細B 不過只係報左兩間 都預左唔得
唯有希望抽獎抽到好學校

其實好多人大你個孩子成年,他們一齊考,你的孩子唔夠佢地,佢地出面學嘢進補都耐你孩子好多。不要忘記,還有些舊年細仔讀住小一再考,對你孩子來說真的不易。努力吧!要怪只有怪個教育制度。

回覆:11月細b.重未有offer,2nd in 都冇,愁!

我個12月細仔,也只考左2間,但也不抱太大期望。自行揀左間20分多數入既津校,所以預左曡埋心水讀津校。細B一直被人睇低一線,但我囝一直跟得OK,比年頭出世的可能還有少許分別,但比年中出世的已沒分別。所以上到小三相信係龍係鳳見真將,到時大B優勢已不大。

回覆:11月細b.重未有offer,2nd in 都冇,愁!

考兩間也如此感概,考20間都無的朋友點算?平常心吧!

lalamike    發表於 15-10-16 18:53

阿仔係12月超細仔
現在小二了。
K1-K3跟得ok架,d字仲寫得好靚添
小1慘囉!烏sir sir ,上學期中下成績。點知下學期進步神速,可以爬到去中游,老師又選左佢做班長,直情自信返來...
小2開左學個多月,都仲keep 到...

各位細b家長加油

細B是否要讀多一年才報小一,真係要case by case 去看。我有個親戚, 12月尾細B,考入全港一線名小,仲年年考第一,拿獎學金。但亦有失敗例子,阿仔同班細B同學,莫講話考直資,連基本K3 的水平都追不上,所以還是要先了解自己小孩的進度,才下決定吧。

多謝你地開個post 互相支持下!我對龍鳯早產b 10月34週出世! 到依家一個offer 都未有!但佢地學校偏深! k3學期初已經默中文詞語同句子! 兩個去到第二次知道係乜野事就知道要溫習! 第二次已經可以做到學校要求! 有時我都覺得細b 只係反應未到!信心未足但學習態度好日後都可以追上!

多謝你地開個post 互相支持下!我對龍鳯早產b 10月34週出世! 到依家一個offer 都未有!但佢地學校偏深! k3學期初已經默中文詞語同句子! 兩個去到第二次知道係乜野事就知道要溫習! 第二次已經可以做到學校要求! 有時我都覺得細b 只係反應未到!信心未足但學習態度好日後都可以追上!

引用:多謝你地開個post+互相支持下!我對龍鳯早

原帖由 cherry_chum 於 15-10-16 發表
多謝你地開個post 互相支持下!我對龍鳯早產b 10月34週出世! 到依家一個offer 都未有!但佢地學校偏深! k ...
好認同,我囝讀了K3後突然自信心大左,比佢以前K1、2好唔同。我覺得給細B多D耐性同鼓勵支持對佢地幫助很大。暫時在九龍塘一所谷幼稚園讀也跟得不錯。

大把人係咁啦, 要愁除非係世界沒日啦....

人生小事, 做家長要正能量呀.....

明白樓主嘅憂慮! 不過冇offer又如何? 學呢到嘅好多家長所講, 大不了去抽獎, 最後都一定有書讀. 最後都係嗰句.....唔好因此而對自己及小朋友失去信心.

津校讀得好小朋友一樣可以成才,樓主不用太擔心。

My kid was born on July, but also got no offer or 2nd in.
If think it depends on the kid.  There are young kids which are very mature, and old kids which are very immature (as mime).

我過個都係細B, 報左十幾間, 已IN一半, 全部FIRST ROUND 已被OUT.

如果要細b讀小一,只要適齡,一定有得讀;  至於有冇直資私校收細b, 以我所知係有既,大家機會均等。差幾個月唔會差好遠,七八九十月都可以考到TSL, APS 果d, 只要夠醒就得。

會唔會係學習遲緩問題呀??有時面試真係同細B冇關係架喎.

teambuilder 發表於 15-10-16 12:19
如果要細b讀小一,只要適齡,一定有得讀;  至於有冇直資私校收細b, 以我所知係有既,大家機會均等。差幾個 ...
我都見好多細B仲叻過啲大既...

gataloca 發表於 15-10-16 11:46
My kid was born on July, but also got no offer or 2nd in.
If think it depends on the kid.  There are ...
7-8月出生在這年代嚴格來說算細了,因為9月之後的多數repeat做超大,尤其那些目標是私/直學校。所以7-8月那批相對上較sit 底,但冇辦法,本來有孩子已是一福氣,唔通還要計算他幾月出世,這個相信是畸型的香港才會出現。

gataloca  Wow!   發表於 15-10-16 17:31
‹ 上一主題|下一主題