用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打氣區
樓主: garygary13
go

打氣區 [複製鏈接]

回覆:Tocywinny 的帖子

小朋友最重視就係父母,唔想父母失望,所以話識晒,諗起都心酸。。。

Rchanchan 發表於 15-10-16 17:22
大家甘話!我自己回想我自己考小一時,只係問下咩顏色,現在有些學校仲要重組句子,係未有問題?甘叻,唔使 ...
宜家有D考得重深,重組句子已經唔算太難了

回覆:打氣區

我仔當年考直私都係全軍覆沒,派位又派得好差⋯依家佢都讀緊間名津

引用:我仔當年考直私都係全軍覆沒,派位又派得好

原帖由 karen55407 於 15-10-17 發表
我仔當年考直私都係全軍覆沒,派位又派得好差⋯依家佢都讀緊間名津
是不是小二插班?
可否指導下

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-10-17+發表

原帖由 Tocywinny 於 15-10-17 發表
是不是小二插班?
可否指導下
小二插班不成功,小三再接再厲成功了!不是大仔、不是名幼、只讀地區津校,更沒有任何獎項,全憑校內成績和鍥而不捨的精神

引用:Quote:原帖由+Tocywinny+於+15-10-17+發表

小二插班不成功,小三再接再厲成功了!不是大仔、不是名幼、只讀地區津校,更沒有任何獎項,全憑校內成績和 ...
厲害!

karen55407  只是想幫人打氣罷了!  發表於 15-10-17 17:55

上年先玩完呢個遊戲,的確好磨人...各位加油!

引用:Quote:原帖由+is4hana+於+15-10-15+發表今

原帖由 Bebe2010 於 15-10-15 發表
絕對有同感
我個女話TSL仲深過DGJS.
唔好灰心。我小學時一舊飯,都是到了中學才開竅!!

引用:Quote:原帖由+Tocywinny+於+15-10-17+發表

小二插班不成功,小三再接再厲成功了!不是大仔、不是名幼、只讀地區津校,更沒有任何獎項,全憑校內成績和 ...
想問哪一方面下苦工最多?中英文口語?中英文閲讀?常識?

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-10-17+發表

原帖由 lcyesther 於 15-10-17 發表
想問哪一方面下苦工最多?中英文口語?中英文閲讀?常識?
無特別,只是按學校課程進度,考好校內試,無論是否打算插班也是如此

回覆 oinkoinktang 的帖子

收到reject唔會俾小朋友知萬一大人唔覺意漏左口風,就要兜「幾千人考收一百個,唔中先正常」,仲要想辨法cheer up個仔!所以,唔講好過啦。

真係好磨人,日日等信嘅日子唔易過,仲要唔比小朋友感覺有壓力。希望大家唔好太緊張先,到最後係點,都改變唔到D乜。只要小朋友做到平時嘅水平,已經好好,冇可能要求超水準的。
當個好爸爸

今日睇呢個post再回想反當日知道冇2nd in時, 阿仔放學話左佢幾句, 佢問我點解冇2 nd in, 我話可能你唔識, 冇笑容, 唔夠禮貌, 佢仲係好童珍地話佢明明係識晒, 我當時個樣幾黑吓, 今日再睇呢個post不禁落淚, 點解我做媽咪都唔識控制情緒, 學校唔收佢都唔關佢事, 只係佢唔夠幸運, 短短幾分鐘, 點咁易分到高低?可能我安慰自己, 咁諗令自己好過d, 點都好, 希望大家搵到合適既學校, 地區學校未必唔好呢

我開始麻木了。之前好緊張,好想有2nd in, 但等極都冇消息, 其實收reject我都冇問題,給我一個痛快的就算了。
最心儀果兩間直資,小朋友in完出來冇乜表情,見多幾間有比較之後先講番問題太深,佢唔喜歡。反而考私小,出來好雀躍講番自己識d乜,d老師好人,喜歡學校d乜。
每間學校都有自己定位,搵緊佢合乎定位嘅學生。唔考又唔知啱唔啱。以我仔來說,佢剛剛開竅,唔會講嘢一舊舊,但考對答的話預備小朋友都冇乜用,一條follow up question 已經可以令小朋友現形。考社交,點教?處理衝突,睇性格又睇心智成熟(識睇人眉頭眼額,知道老師觀察要點表現自己)。考學術題型更是五花八門,唯靠平時功夫。

其實將來在學校花六年時間嘅唔係我,係佢。冇2nd in, 我再喜歡又如何?只希望呢個配對遊戲快d結束,大家都有一個offer(都係acceptable先會報唧), 唔使煩,唔使等,小朋友知道自己升邊間就好了。

回覆 miujoey 的帖子

Same here

我地都in 左好多間,收左一堆reject letter, 暫未有2nd in, waiting 也只得一間。
只記得一篇網上文章,每個小朋友的花期也不一樣,或者他日是杉天大樹,互勉之。

想買定機票暑假去玩,但呢個小一入學唔知搞到幾時,有無邊段時間較為可以抖下氣呢

jadeklleung 發表於 15-10-17 19:09
回覆 oinkoinktang 的帖子

收到reject唔會俾小朋友知萬一大人唔覺意漏左口風,就要兜「幾千人考收一百個, ...
策略正確!

一個接一個失落,好迷惘。
但大家要撐下去

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題