用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打氣區
樓主: garygary13
go

打氣區 [複製鏈接]

引用:雖然之前已經有心理準備,孩子是自己的,最

原帖由 Bebe2010 於 15-10-15 發表
雖然之前已經有心理準備,孩子是自己的,最了解佢的水平亦是自己,亦常常提醒自己,他只是一個5歲小朋友, ...
身教身教!示範俾小朋睇乜叫屢敗屢戰,輸人唔輸陣!!

回覆:打氣區

獅子山精神

引用:去了很多間小學面試,還未有一間offer,只有

原帖由 bighead1114 於 15-10-15 發表
去了很多間小學面試,還未有一間offer,只有兩間waiting
咁快有waiting offer ?

仍有幾間未開始1st in, 仍有機會,大人細路加油!

早兩星期,成個人都好down,日日cheCk信箱,點知都係waiting。而家只余下一間未in炸,昨天個仔in完返黎,我同老公傾計話:算啦,其實仔都勁架啦,有Waiting.......點知佢話:係啦!我都盡左力架啦,盡矖力都係咁,都唔知點解!(都唔知邊個同佢講?)當時個心有d up!想通了! 人仔5歳未夠,可以行入陌生環境,同陌生人吹水,問完一題又一題,已經好勁了!冇論結果如何也抵讚抵錫的。 立即買Lego加同佢道理一番,我同個仔都開心返。今天贏了不等如可贏到底的,今天輸了又不等如曰後追唔返,畢竟贏同輸對現在5歲人仔也言之尚早!大家開心D,陪自己小朋成長,學做人仲緊要啦!加油加油😎

引用:Quote:原帖由+Bebe2010+於+15-10-15+發表雖

原帖由 frogbobo 於 15-10-15 發表
真的要好好調整心理,繼續作戰。音樂椅不停轉,希望可以快些轉到張舒服的椅坐下來休息下。

引用:Quote:原帖由+Bebe2010+於+15-10-15+發表雖

原帖由 frogbobo 於 15-10-15 發表
真的要好好調整心理,繼續作戰。音樂椅不停轉,希望可以快些轉到張舒服的椅坐下來休息下。

今日睇到TSL result都好失落, 其實當然明知機會唔高, 但心總存有一絲希望. 尤其當D同學群組不斷有人報喜, 真係好DOWN. 開始覺得前路茫茫..     

ykk9y    發表於 15-10-16 11:19

引用:今日睇到TSL+result都好失落,+其實當然明知

原帖由 is4hana 於 15-10-15 發表
今日睇到TSL result都好失落, 其實當然明知機會唔高, 但心總存有一絲希望. 尤其當D同學群組不斷有人報喜,  ...
絕對有同感

引用:加油!要相信自己的小朋友!

原帖由 ptm 於 15-10-15 發表
加油!要相信自己的小朋友!
agree,大家加油!

回覆:sonanna 的帖子

你說得好好

回覆:sonanna 的帖子

Sonanna, 你講得好好
我心情都好down, 但問心自己同小朋友都盡力,希望有surprise 出現,大家互相支持

好欣賞這打氣區~ 之前睇到太多別人的,唔知揀邊間,個心好down,其實大家一起打氣,為小朋友打氣仲好。結果唔係最重要,做了為小朋友的事,問心無愧。收當然好,唔收也不要怪自己或小朋友。

大人細路都很累,但收極都係reject letter, 灰爆。惟有安慰自己唔駛second in, 無壓力,等收工。

回覆 Bebe2010 的帖子

仲要眼見有D朋友當考小一好似用黎鬥叻既遊戲咁, 明明可能已經有心儀小學註咗冊, 但有二, 三線小學2ND IN都照去, 但又話有OFFER都唔讀, 咁點解仲去呢, 為既就會可以係人前威威?   
所以我地真係要好好調整心態, 唔好跌入深淵, 好容易令自己好負面. 多D放大小朋友優點, 努力 !

今日都好DOWN, 開始懷疑仔既能力,....

真係,心,都實晒。極灰。 有同自己講以上的平常心 但現實生活世界是殘酷的。  會有剎那間放棄 咩都唔理 是但去考 因為已經冇晌心機了

佢都係一考完出來話識晒,面上仲帶微笑, 我估都係要等大抽獎....無奈

這兩天確實有點筋竭力疲的感覺!感謝樓主發這帖!大家努力!

‹ 上一主題|下一主題