用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打氣區
go

打氣區 [複製鏈接]

前路要繼續面對, 各位家長加油, 不要放棄, 共同勉勵.

lauwingtai    發表於 15-10-18 00:28
karen55407    發表於 15-10-17 18:37
   1    0    0    1

回覆:打氣區 (講下等面試結果之家長心情)

去了很多間小學面試,還未有一間offer,只有兩間waiting

大家加油! 最重要最後有冇offer都好, 唔好懷疑自己同小朋友嘅能力

加油!要相信自己的小朋友!

回覆 garygary13 的帖子

當年我有個朋友,閙個女“蠢”,閙個女點解入唔到女拔second interview。我跟這位朋友說,莫講話不應該用入唔到女拔second interview來評定她是否“蠢”,就算退一百步講,女是你生的,她蠢也不是她想的, 鬼叫你生得佢咁蠢,就算蠢,你問題多D喔。

今年到我,基本上都是我帶阿仔去interview,面試前,我會同佢講現在要去某某小學面試,老師要睇你表現,你要同老師分享一下你平時所識嘅野,唔識答唔緊要,唔好唔開心,千奇唔好發脾氣,要有禮貌。去左幾次, 佢都明白面試是什麽一囘事,我都越講越少。

面試後,我只會問3 個問題。
1。呢次面試開唔開心?(通常答開心)
2。老師問的問題識唔識? (通常答案是識,話好容易, 但我覺得佢有時吹水,不過我無係臉上表現懷疑)
3。咁考左D乜野啊?(通常答案是已經唔記得)

至此,我唔會再追問任何問題。

無論結果如何,千萬別怪責自己的孩子,也不用怪責自己。 考唔考到,除了實力外,幸運與“緣分”都好重要。有時真係同相親差不多。

大家加油努力 !!!

garygary13    發表於 15-10-15 18:13
ok_ko    發表於 15-10-15 17:20

nostradamus 發表於 15-10-15 17:01
回覆 garygary13 的帖子

當年我有個朋友,閙個女“蠢”,閙個女點解入唔到女拔second interview。我跟這位 ...
玩呢個遊戲, 正正就係要有呢種平常心.

回覆:打氣區

有啲小學係成組全軍覆沒,並不是阿仔差,只是無嗰間學校要嘅嘢,所以只能說同嗰間學校唔夾,無緣。
這個遊戲真係好攰⋯⋯

各位,加油!

現時我心情有D急, 失落.....無咩 2nd 同小朋友friend
所以我開始傾計時, 加入一D道理上的壓力比小朋友, 因為我知道有D行為, 態度, 集中力佢可以做得更好, 當然知道佢始終系4,5歲人仔比起我地細個時已經應付了好多學術野.
其實一向都只求佢能做好自己本份, 好似港隊甘. 認真態度及目標, 結果系點大家都接受, 神唔神校沒有奢望.
幸運與“緣分”當然知道.....現在只希望小朋友當有機會面試時, 能盡力做好自己就夠. 起碼無白費我地同佢既努力.

引用:去了很多間小學面試,還未有一間offer,只有

原帖由 bighead1114 於 15-10-15 發表
去了很多間小學面試,還未有一間offer,只有兩間waiting
咁又唔好太過失望 其實仲有多學校未出result既 對小朋友有信心
Add oil

我都無咩著落,不過都無所謂,咪大抽獎囉,已經打算保守d, 都唔中真係無計

大家加油,知道result 嗰一刻我個人好down,但我唔懷疑佢嘅能力,雖然唔一定考到,但我知佢係得。
作為家長,我地唔好自己打沉自己

大家加油!the best is yet to come~*

ykk9y  但是一封又一封的reject letters, 真是令人好「灰」!!!  發表於 15-10-15 20:00

雖然之前已經有心理準備,孩子是自己的,最了解佢的水平亦是自己,亦常常提醒自己,他只是一個5歲小朋友,若自己去應試,可能也未必成功。但是一封又一封的reject letters, 真是令人好「灰」。很好的有個打氣區,可以吸收返D正能量。

ykk9y  但是一封又一封的reject letters, 真是令人好「灰」。X2  發表於 15-10-15 20:00

大家加油

bighead1114 發表於 15-10-15 16:27
別灰心,朋友說拿1st waiting比拿offer幸運,因為可以繼續抽獎,抽獎後,call 返waiting的機會大。咁到時仲可以揀津校定直、私。

So sad .........

先炒英華,再炒陳守仁,男拔,St. Paul 更加唔洗諗。。。。。。炒鬼哂。。

真係好灰好down, 連接幾間 reject
‹ 上一主題|下一主題