用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求助: 急想轉校
go

[學校] 求助: 急想轉校 [複製鏈接]

我個仔在一年班時才發現有自閉症向,專注力差,現讀band1主流學校二年級,他好辛苦, 我也辛苦。請問有無九龍區學校介紹?
   2    0    0    0

回覆:fatfathippo 的帖子

點解咁遲才發現?立即找學校社工幫忙,找小班及三缐學校有關愛多些,查看校誌有冇特殊學習支援呀,再找訓練比佢上例如情緒班,社交班。

九龍那一區?

除了專注力差, 還有沒有其他問題? 例如: 情緒, 成績,社交, 學障....等等

現在讀得辛苦最大原因是什麼? 大班跟不上? 上堂聽唔明,課程太深?太多功課?

家長最好搵出問題所在, 先可以轉到一間合適的學校

醒目開學勳章

引用:我個仔在一年班時才發現有自閉症向,專注力

原帖由 fatfathippo 於 15-10-15 發表
我個仔在一年班時才發現有自閉症向,專注力差,現讀band1主流學校二年級,他好辛苦, 我也辛苦。請問有無九 ...
嶺南同學會小學

回覆:unfunny 的帖子

我在K2時發觉他有專注問題,幼稚園讀開心学校,老師發現不到他有事,排一年後智力評估中心醫生話他只是社交弱,其他正常,但當时我还好擔心求那个醫生再寫信比我去排精神科。又再排,一排到小一才發現

回覆:piglet0529 的帖子

那間学校好full

紅磡愛培學校

http://apschool.edu.hk/main/index.php/about-autism/what-is-autism

回覆:pocoyo123 的帖子

我住黃大仙。
他小一升小二时也想同他轉,但打去好多間話插班無位。
他現在小學功課量多,又深,又谷,他完全無信心,以往不在乎成绩的他,日日哭看说我無希望,任由情緒主導自己。
有一位有愛心補習老師幫他補英文,在她面前他表現不錯,所以我想信他是要找有愛心学校。

引用:Quote:原帖由+fatfathippo+於+15-10-15+發

原帖由 piglet0529 於 15-10-15 發表
嶺南同學會小學
那間好full

識人讀伍華, 課程比較淺, 不谷, 而且有間B2尾中學直升, 佢都係插班入, 係言語遲緩, 都係SEN仔

浦仁, 福德兩間

引用:識人讀伍華,+課程比較淺,+不谷,+而且有間B2

原帖由 大件仔 於 15-10-15 發表
識人讀伍華, 課程比較淺, 不谷, 而且有間B2尾中學直升, 佢都係插班入, 係言語遲緩, 都係SEN仔 ...
上伍華睇,無寫有sen服務,不過明天也会打去問

引用:浦仁,+福德兩間

原帖由 pocoyo123 於 15-10-15 發表
浦仁, 福德兩間
浦仁OK嗎?我知有好多人話福德好

醒目開學勳章

引用:我在K2時發觉他有專注問題,幼稚園讀開心学

原帖由 fatfathippo 於 15-10-15 發表
我在K2時發觉他有專注問題,幼稚園讀開心学校,老師發現不到他有事,排一年後智力評估中心醫生話他只是社交 ...
不用擔心, 如果之前冇發現即是情況輕微, 我仔K2後期發現(加埋學校信先評到) 自閉譜系, 佢剛升小一, 因為有自知之明冇選最谷的, 但因為想近便讀果間也不是最關愛只有basic處理sen的野, 開學前見精神科說小一適應到便可當他沒事人, 精神科仲比左個暑期社交班比佢上小一前上, 因為知佢問題, 未開課已同佢心理輔導, 同埋鼓勵佢認識同學仔, touchwood暫時冇咩, 學校言語治療師剛給他評估了, 或者有堂上

浦仁有朋友仔讀, 現已小4, 家長評語是關愛和校長很有心照顧學生, 但, 現在情況是否相同, 你最好親身去睇睇

引用:浦仁有朋友仔讀,+現已小4,+家長評語是關愛

原帖由 pocoyo123 於 15-10-16 發表
浦仁有朋友仔讀, 現已小4, 家長評語是關愛和校長很有心照顧學生, 但, 現在情況是否相同, 你最好親身去睇睇 ...
我打去問过,叫我fax成绩表,有什麼獎………。比人感覺好………

引用:Quote:原帖由+pocoyo123+於+15-10-16+發表

原帖由 fatfathippo 於 15-10-16 發表
我打去問过,叫我fax成绩表,有什麼獎………。比人感覺好………

...
我是話好似一般学校,着重名利

以前不是這樣的, 可能今時今日已無收生壓力, 情況不同

回覆:fatfathippo 的帖子

溥仁 耀山 天虹 博智

引用:以前不是這樣的,+可能今時今日已無收生壓力

原帖由 pocoyo123 於 15-10-16 發表
以前不是這樣的, 可能今時今日已無收生壓力, 情況不同
可能是吧!但上網找此校資料不多。

‹ 上一主題|下一主題