用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讓小孩子愛愛愛上閱讀,廉價心得分享(轉貼) ...
樓主: awah112
go

讓小孩子愛愛愛上閱讀,廉價心得分享(轉貼)   [複製鏈接]

回覆樓主:

小二女仔,謝絕打機,怎至連我地的手機都不會有game, 電視都少看, 只看每天大約20分鐘英文卡通, 每日有約一小時半的自由時間, 大多會看下書, 做下手功,玩玩具, 玩下UNO , 啤牌, 可能習慣了, 無投訴.   

我自己屋企, 我只會星期日開電視俾阿囡睇吓英文台D動畫(2-3套). 奈何阿囡星期一至五下晝都响99家.  99鍾意睇電視, 連TBB 19:00嗰D大陸劇, 佢都叫我阿囡一齊睇......
我好擔心阿囡會俾人訓練成電視精.....

vpo0615 發表於 17-12-13 12:21
我自己屋企, 我只會星期日開電視俾阿囡睇吓英文台D動畫(2-3套). 奈何阿囡星期一至五下晝都响99家.  99鍾意 ...
唔駛擔心, 因為一定會發生。

所以有老人家幫手係好, 但就要習慣佢哋既習慣, 你無可能要求佢改變, 只有你自己改變。我之前都係咁, 仲要係一年唔夠既時間, 99日頭去我屋企幫手睇住阿大, 當時有工人既, 點解C6要99上去呢? 我都唔記得了。99一去到就開著部電視, 兩女麻孫好開心咁睇大戲, 就係咁, 阿女鐘意咗粵劇, 依家D錢好似倒水咁............

回覆 little_yolky 的帖子

我真係唔知講乜好, 我個囡得嗰4,5歲, 我唔想99俾D唔啱佢年齡嘅電視節目俾佢睇囉......咁當然我又無可能叫99唔睇電視嘅. 唔睇電視佢仲有乜娛樂吖.

簽名被屏蔽

vpo0615 發表於 17-12-14 17:07
回覆 little_yolky 的帖子

我真係唔知講乜好, 我個囡得嗰4,5歲, 我唔想99俾D唔啱佢年齡嘅電視節目俾佢睇囉 ...
這是完完全全沒有辦法的。

回覆樓主:

jli008 發表於 17-12-14 17:19
對的,IPHONE做成的影響可算是十分巨大,之後所有手機模式便跟風了.什麼都容易看到,什叫孩子願意看書. 電視也 ...
對ek 都好大,我唔識打中文以前用英文寫,用手寫e加中文都好左,執筆忘字講就得。
水能載舟 亦能覆舟

vpo0615 發表於 17-12-13 12:21
我自己屋企, 我只會星期日開電視俾阿囡睇吓英文台D動畫(2-3套). 奈何阿囡星期一至五下晝都响99家.  99鍾意 ...
不如出個 super 盒子,睇返d經典如尋秦記,學埋完壁歸肖,win win
btw e加有些大6劇質素好高,嫲嫲ok的話switch to pth 仲一石二鳥tim

回覆 MrBeast 的帖子

最怕到時我99連汁都撈埋, 咩狗屎垃圾都睇, 影響埋小朋友就慘咯...

vpo0615 發表於 18-2-1 12:40
回覆 MrBeast 的帖子

最怕到時我99連汁都撈埋, 咩狗屎垃圾都睇, 影響埋小朋友就慘咯...
at least they can watch good shxt
又或者佢可以等小朋友不在時先睇

好開心, 近排啊囡多了看書, 因為佢自己找到鐘意既書, 需然那系列書比起他的程度是深了, 但他都看得津津有味, 我沒阻至他,
因為他的同學都愛看書, 學校看書氣氛都不錯, 同學間會分享喜愛既書, 他都受了同學的影響.

回覆樓主:

回覆樓主

多謝各位分享心得,小兒現在三歲,已可認字,想請教伴讀時,我應該慢慢每字指住給他聽?還是提升閱讀興趣,只是我讀給他聽?

awah112 發表於 15-10-14 18:31
港孩讀書有幾大壓力?唔使講!難捱但想日子好過些, 唔想往後日日陪太子做功課, 今日便開始努力做好一件事 ...

1.我絕對認同的重要性,但仍想問一些問題。
我從來不讓小孩使用手機(一個九歲,一個七歲),但若升上中學實在很難禁止,到時他們接觸到手機會否好沉迷呢?
2.阿女本來好喜歡閱讀,但隨著年齡增長,她好像沒有那麼熱情,近來沉迷玩 Lego,怎能再提升她對閱讀的興趣呢?

cherrieshum 發表於 18-2-24 09:03
1.我絕對認同的重要性,但仍想問一些問題。
我從來不讓小孩使用手機(一個九歲,一個七歲),但若升上中學 ...

關於孩子用電子產品,我也學習中。

除學校的講座,坊間有很多講座關於這個話題,有很多中心有小册子。
‹ 上一主題|下一主題