用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讓小孩子愛愛愛上閱讀,廉價心得分享(轉貼) ...
樓主: awah112
go

讓小孩子愛愛愛上閱讀,廉價心得分享(轉貼)   [複製鏈接]

電子產品有它們的用處,同意學前/三歳前少掂為妙,之後只要能有節制,是一好好的教育工具

回覆:讓小孩子愛愛愛上閱讀,廉價心得分享(轉貼)

仔仔6個月左右,我便日日跟他睇書,6個月前,亦有一些玩具書給他玩,對他來說,書就像生活嘅一部分,出街最愛去書局打書釘,佢可以打4、5個鐘。除了自小陪他睇書,媽媽本身亦愛睇書,但爸爸唔愛,仲會打機,阿仔成日話佢係阿懶,我成日話老公,梗係佢細時睇晒啲quota, 因為佢話佢四、五年級已睇哥哥中一嘅書。

電視: 有睇,平日睇新聞,閒日就睇吓學是學非、小廚神。

電子遊戲: 星期六、日、假期有15~30分鐘玩,主要視乎平日做功課嘅態度, 間中亦睇吓YouTube。
其實我唔反對睇電視、打遊戲機,但就真係要控制得宜

引用:+本帖最後由+S-Kwok+於+15-10-16+07:40+編

培養良好愛好和習慣,生活有序,尊重獨立個體,陳列利幣,孩子學懂了自制力和分辨力。

如果要讓小朋友愛上閱讀, 除了每天伴讀以外, 可以每一兩個星期陪同小朋友一起去一次圖書館, 呆上兩三個小時, 閱讀的氣氛和環境對小朋友看書很有幫助, 同時可以借大量書回家看.  持之以恆, 必有收獲.

wwsugar  我就係咁,又免費,又多書揀。我無嫌污糟㗎。  發表於 15-10-28 10:48

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

每個细路的進程都不一樣。樓主有系统陪養閱讀抵讚亦是好參考。

特別認同關電視以防打斷思路。

冇電視嘈吵着,小朋友做所有事,食糊仔,飲奶,上potty, 砌積木,玩puzzle, 就算推車仔,都可以好好專注着。

就算冇乜培養閱讀,第日上堂聽書都快入腦好多。

回覆:awah112 的帖子

有空餘時間才有閱讀時間

wister 發表於 15-10-16 19:24
有空餘時間才有閱讀時間
何解沒有空餘時間?

回覆 wister 的帖子

呵呵。孩子的閱讀興趣和習慣一旦建立起來,他們自會想盡辦法找時間看書。

wwsugar  我個仔有時由圖書館回家,行住都要睇。  發表於 15-10-28 10:45
little_yolky  係,唔溫書都要睇書。拉大便又睇書,坐車都話要睇書。  發表於 15-10-19 14:38

同意,越細開始越好的。我囡小時候愛與媽媽伴讀,聽媽媽說故事,慢慢長大,功課多,興趣多,識字多了就不要家長一起讀。家長只能透過分享書本内容,陪伴各自看書才可引起孩子的閱讀興趣。我囡不算超級書迷,大個左好困難去迫。她平日有空檔除了間中玩電子產品,有時看utube,又愛空閒時做手工,繪畫,拉筋等,一天也很忙碌,越大閱讀時間越變得不多了。不過當她遇上喜歡的書仍是著迷的,歷史書暫時買了也不大興趣看,多看一些散文,勵志性書籍,。現在她大多在午餐後,早會時段看書。在家中及街上,她不大願意看書,因誘惑多及興趣多。閱讀對她成績方面都有少少幫助的,但我覺得思考,知識上的幫助比較大。

而家揾書揾到我就來死,無固定喜好,最近鍾意科學書。昨日買了一本 70元,20 分鐘睇晒,話好好睇。唔夠喉即時又係 google play 圖書買本 Hamster picture book, 又90元,5分鐘睇晒,就嚟破產。而家我又貢去買科學書,(同一間公共圖書館已經滿足唔到佢)。我好希望佢快啲對純字書有興趣,我唔使買同揾得貢密。另我仲有細嗰件 K3 ,佢有日同我講,爸爸,其實我唔係貢鍾意睇書 ! 我對她是極度頭痕中。

謝謝分享!樓主花費的心機真的很多!相信小朋友會畢生受用!
我都係由BB手抱階段已開始睇書講故事,持續到整個幼稚園階段,我仔在幼稚園時攞閱讀獎,我仔懂行就一家去圖書館一起睇書,幼稚園時我仔還在家擺出一大堆書玩模擬圖書館遊戲,給我介紹書和讓我借閱。縱使我仔有活躍問題,也培養到閱讀興趣和習慣!
無論最後閱讀能不能幫助學業都好,這個始終都是良好生活習慣,我仔甚少甚少玩電子遊戲,也很少要求要玩,通常都係見到其他人玩才想玩,一個月相信最多只一兩次會掂下!我係佢小學之前,我的手機是用傳統的,無上網功能!朋友向我投訴我落後!我笑下就算!沒有什麼可以換小朋友寶貴的頭6年時間!做個住深山的媽媽又如何!

MNIF  加油,成功在於緊持。  發表於 16-2-25 16:54

stockmike 發表於 16-2-25 14:00
而家揾書揾到我就來死,無固定喜好,最近鍾意科學書。昨日買了一本 70元,20 分鐘睇晒,話好好睇。唔夠喉即 ...
兄弟, wet小D留返D錢買書啦, 買書錢真係好杰架

俾個經驗你, 小朋友會睇純字書, 速度係會慢D, 不過, 係要你一次過買一套俾佢。又唔係20分鐘睇晒一本既, 係一兩日, 所以, 你都係要周圍搵, 而且, D書都唔係幾十蚊咁平的

嘩!我同樓主既教法好似呀!
由阿仔K1開始我每天陪讀一本書,如果佢冇玩電話電腦會獎多一本, 同會有星星,有8個星星可以去書店自己揀一本書回家.
我都係要阿仔自己讀一本書比我聽(係低d level可以自己朗讀完既書e.g. level 1-2 ort ), 冇錯就可以書換書(多數係高d Level 要陪讀既,但故事感多d既書, 我都係用ort level 3),佢地會好有成功感架,係自己努力換返黎.
到小學2-3年級佢已經不用我陪讀,我轉為同佢一齊睇chapter book一齊討論劇情,有時我睇快d講劇情比佢知,佢就會心急睇快d, 有時我睇慢d等佢講返比我聽:p.
到小四,再轉為比賽睇文字書,厚厚一大本harry porter,佢都唔怕,因為佢次次都快過我(因為我冇時間睇同冇興趣睇:p), 超有成功感,叻過大人:p.
所以我好同意樓主講法,要佢地愛上書本,睇書係獎勵,唔係苦差.

Thx

引用:Quote:stockmike+發表於+16-2-25+14:00+而

原帖由 little_yolky 於 16-02-25 發表
兄弟, wet小D留返D錢買書啦, 買書錢真係好杰架

俾個經驗你, 小朋友會睇純字書, 速度係會慢D, 不 ...
係係係,一旦睇中某一本,就會要求一套上

一套10本,2日ko.

我現在正在㵪慕緊你哋一套一套貢買

‹ 上一主題|下一主題