用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙 vs 英華 vs 男拔
樓主: 劉七華
go

喇沙 vs 英華 vs 男拔   [複製鏈接]

回覆:喇沙 vs 英華 vs 男拔

三間中,我自己而言,英華一定排最後,因為往績歷史都好新。至於ls 和dbs, 我傾向前者,喇沙會的有教無類,而且是訓練自己學生出去參賽。反觀男拔,小學不清楚,中學則不斷offer 學位比一些體育勁人,為學校爭取獎牌,這些勁人學業上追唔追得上,則話之你,最好repeat 多幾年。

引用:LS小學是三間之中唯一相對有教無類的學校,

原帖由 beagoodman 於 15-10-15 發表
LS小學是三間之中唯一相對有教無類的學校,唔知是否它的教育理念,起碼制度令佢係。發掘和發揮小朋友的poten ...

回覆:MrBeast 的帖子

自行20分

hkpapa852  20分只係陪跑  發表於 15-10-15 11:44

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-10-15+11:1

原帖由 Soundervolt 於 15-10-15 發表
以自行同dbsps spcc 放榜時間計算,應該要係天主教+舊生 或必收生至可以揸住Ls 揀dbsps spcc. 老實講,有25分或必收,真係唔大可能會轉軚去dbsps. Spcc反而有機會,尤其獨生或為左妹妹大d機會入spcc既case.

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-15+發

原帖由 ffaye 於 15-10-15 發表
以自行同dbsps spcc 放榜時間計算,應該要係天主教+舊生 或必收生至可以揸住Ls 揀dbsps spcc. 老實講,有25 ...
我會選擇SPCC !他們強調品德教育!如果一個小朋友是叻,去到哪一間都不是太大問題!

Tintin926  強調唔代表做到的  發表於 15-10-15 14:30

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-15+發

以自行同dbsps spcc 放榜時間計算,應該要係天主教+舊生 或必收生至可以揸住Ls 揀dbsps spcc. 老實講,有25 ...
我會選擇SPCC !他們強調品德教育!如果一個小朋友是叻,去到哪一間都不是太大問題!

ckcleung  特首個囡囡示範左家庭教育都不可乏視  發表於 15-10-15 12:00

呢個情況幾有趣,如哥哥正在讀緊LSPS而細佬去考DBSPD,唔通想試下自己係唔係時運高?如果揸住LSPS必收生嘅身份而去選擇SPCC係為咗妹妹,亦只係令妹妹將來可以排喺「關連人仕」條隊interview,只係著數咗少少,未必一定收。所以如果家中長子喺LSPS有25分喺手而有個細妹跟尾都要好小心處理。

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+劉七華+於+15-10-14+發表多謝

原帖由 frogbobo 於 15-10-15 發表
如果你真係出現呢個結果,記得上黎報喜!我好想知有冇人試過?

建議你去做評估睇下係咪資優,分分鐘發現入 ...
小一難D,但插班嘅有呢三個offer絕對唔出奇!

恐龍家

回覆:phinarto 的帖子

其實又唔係淨係db先請d運動精英
LS都有
今年有個朋友個仔 係某種運動既精英
間間爭住收 最後揀左LS

引用:喇沙+vs+英華+vs+男拔(男版)= 瑪利諾+vs+

原帖由 cupidshirley 於 15-10-15 發表
喇沙 vs 英華 vs 男拔(男版)=
瑪利諾 vs 德望 vs 女拔 (女版)
男版三間相對比較接近。女版方面,明顯女拔係一枝獨秀。MCS 同 GHS 各有支持者,但 MCS 免費,相對較受歡迎少少。

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-10-15+發表以自

原帖由 Soundervolt 於 15-10-15 發表
呢個情況幾有趣,如哥哥正在讀緊LSPS而細佬去考DBSPD,唔通想試下自己係唔係時運高?如果揸住LSPS必收生嘅 ...
有次出賽同其他三兩位家長閒談,原來佢地覺得要俾細仔去下面試見識下,所以係有報—兩間玩下架!其中有位話有例子細佬去咗男拔,兩兄弟唔同學校!

恐龍家

原帖由 小曳人 於 15-10-15 發表
有次出賽同其他三兩位家長閒談,原來佢地覺得要俾細仔去下面試見識下,所以係有報—兩間玩下架!其中有位話 ...

喺冇壓力之下去試下自己係唔係時運高亦無妨,如果我有細仔係必收生而我又有時間亦都會去見識下。如果兩兄弟喺呢兩間學校就讀就真係佩服嗰位家長需要分頭為兩位仔囝所付出嘅心力。

引用:其實又唔係淨係db先請d運動精英 LS都有 今

原帖由 breadbb 於 15-10-15 發表
其實又唔係淨係db先請d運動精英
LS都有
今年有個朋友個仔 係某種運動既精英

友校喺收Sportsman方針上面因為本人唔係用家所以無法評論,但LS管理層講過如果特異功能人仕想喺升中或中學插班加入LSC係起碼需要達到學校最基本學業成績上嘅收生要求,如果係B3學生或有主科唔合格嘅人仕,無論課外活動上幾標青都係唔使諗。

Soundervolt 發表於 15-10-15 12:47
友校喺收Sportsman方針上面因為本人唔係用家所以無法評論,但LS管理層講過如果特異功能人仕想喺升中或中學 ...
唔係人地換咗校長之後,改變咗啦!

人地音樂又蠃條街!

如果中小學中文課程改革成功,又不同玩法。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Soundervolt 發表於 15-10-15 12:01
呢個情況幾有趣,如哥哥正在讀緊LSPS而細佬去考DBSPD,唔通想試下自己係唔係時運高?如果揸住LSPS必收生嘅 ...

I know a mum who knows a mum 25分smcs, 都一樣去考dg, 聽語氣有dg offer 亦會放smcs

劉七華 發表於 15-10-15 11:39
自行20分
得閒吹下水冇所謂,不過現實3間中most likely outcome 會是dbs

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-15+12:47+

原帖由 ANChan59 於 15-10-15 發表
唔係人地換咗校長之後,改變咗啦!

人地音樂又蠃條街!

鄭校長本身係讀音樂出身,必定對學校喺音樂上嘅發展更有利。新校長有新改變係好事,拭目以待友校中小學中文課程改革之後嘅成果。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-15+12:01+

原帖由 MrBeast 於 15-10-15 發表
直資放榜先,如果心儀DGS梗係take咗offer先啦,唔通鐘意DGS但為咗唔想嘥咗25分而去SMCS乎?網上有條片有家長分享揀CKY放棄DGS添,各有捧場客啫!

Soundervolt 發表於 15-10-15 13:14
直資放榜先,如果心儀DGS梗係take咗offer先啦,唔通鐘意DGS但為咗唔想嘥咗25分而去SMCS乎?網上有條片有家 ...
Dgjs c校黎ga, 中學先係直g。
我聽聞過的都係smcs去dg多。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-15+13:14+

原帖由 MrBeast 於 15-10-15 發表
Dgjs c校黎ga, 中學先係直g。
我聽聞過的都係smcs去dg多。

多謝糾正錯字。女校比男校情況特殊,DGS無論喺學術同課外活動成績都比其他傳統女名校有更特出嘅表現,難怪特別受追捧。

‹ 上一主題|下一主題