用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙 vs 英華 vs 男拔
樓主: 劉七華
go

喇沙 vs 英華 vs 男拔   [複製鏈接]

回覆:喇沙 vs 英華 vs 男拔

相信上帝都唔知邊間最好,如果有勁人用家可以讀過哂3間先來品評吧!
事實係LS派位乜人都有,有教無類。勁在爛泥都教得好
DB出哂名貴族一類,有強項那怕成績唔好都收!
英華仔校長遴選3次先收,一定精英啦

rai_fc  Exactly la! No one studied in all 3 schools ... Hard to comment!  發表於 15-10-15 09:05

引用:相信上帝都唔知邊間最好,如果有勁人用家可

原帖由 cupidshirley 於 15-10-15 發表
相信上帝都唔知邊間最好,如果有勁人用家可以讀過哂3間先來品評吧!
事實係LS派位乜人都有,有教無類。勁在 ...
咁要見更多次既gt咪仲勁

劉七華 發表於 15-10-15 07:36
多謝大家意見!
樓主你ls自行幾分定大抽獎?

回覆 Soundervolt 的帖子

喇小P1 180人, 近幾年(2013, 2014) 每年都有大約230人畢業,每年平均都有160幾人可以升上書院..

喇沙 vs 英華 vs 男拔(男版)=
瑪利諾 vs 德望 vs 女拔 (女版)

Soundervolt  瑪利諾 vs 聖瑪利 vs 女拔  發表於 15-10-15 12:29
lovelyaudrey  how about St Mary?  發表於 15-10-15 11:29

我排LS>DBS>YW

入到先講。。。。

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 喇小P1+180人,+

原帖由 Thomas2013 於 15-10-15 發表

喇小P1 180人, 近幾年(2013, 2014) 每年都有大約230人畢業,每年平均都有160幾人 ...

唔通我本校刋比閣下本校刋少咗幾廿人唔見咗?

我覺得樓主網名加埋新國民身份, 有點似玩野POST

回覆:Soundervolt 的帖子

每年10%,累計4年都40%,打個5折,都20%,我有沒有理解錯呢?

升中又淘汰一部份,15-20%?都唔算少!

前前後後都唔少喎!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hoivy 發表於 15-10-14 21:57
其實用成績同品格作比較有點搞笑,有邊間成績好好,但品格好差? 好多時,並不需要從兩者間作選擇,加上品格 ...

品格包括D 物?

我極相信學校可以塑造孩子既價值觀, 世界觀.... 呢D 觀念同一個人既品格有多少關連好難講清楚...

引用:每年10%,累計4年都40%,打個5折,都20%,

原帖由 ANChan59 於 15-10-15 發表
每年10%,累計4年都40%,打個5折,都20%,我有沒有理解錯呢?

阿友校家長,我話單位數係人數,而唔係講百份比(percentage)。我仔插班嗰年佢全級收三個,全校收咗八個。

Thomas2013 發表於 15-10-15 09:24

喇小P1 180人, 近幾年(2013, 2014) 每年都有大約230人畢業,每年平均都有160幾人 ...

230人畢業? 你有冇計過條數, 一級6班如果有240人畢業, 一班會有幾多人?

津校即使未轉小班, 你覺得教育局同學校會俾咁多學生係一班嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:多謝大家意見,我想三間真的不相佰仲,互有

原帖由 劉七華 於 15-10-14 發表
多謝大家意見,我想三間真的不相佰仲,互有輸贏,有幸收左真係要摘毫决定

...
如果你真係出現呢個結果,記得上黎報喜!我好想知有冇人試過?

建議你去做評估睇下係咪資優,分分鐘發現入是但ㄧ間都係扼殺左天才!

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 喇小P1+180人,+

原帖由 Thomas2013 於 15-10-15 發表

跟據校刋小一係每班都係31人,六班即係186人,唔係閣下所講嘅180人,其實學校只係收咗6個叩門人仕(派咗唔讀嘅另計)。所以閣下本校刋係唔係新版嚟㗎?

hkpapa852  平衡時空既另一間LS?  發表於 15-10-15 10:34

引用:Quote:原帖由+劉七華+於+15-10-14+發表多謝

原帖由 frogbobo 於 15-10-15 發表
如果你真係出現呢個結果,記得上黎報喜!我好想知有冇人試過?

建議你去做評估睇下係咪資優,分分鐘發現入 ...
都好少有依種情況出現,DB先放榜,你要唔接受offer,跟住去抽獎,除非你唔抽獎,去叩門,如果唔係,都好難同時有DB LS offer. 比著我,DB 有offer, YW都唔再去3rd in. 如果真係3間都有,我相信依位學生同家長,一定係神級!

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852  平衡時空既另一間LS?

蘇文大學附屬喇沙小學?

I actually know a boy 3 years ago got dbspd, SPCC offer and also got in la salle from first round (25 points).
Never say never.....

rai_fc 發表於 15-10-15 11:00
I actually know a boy 3 years ago got dbspd, SPCC offer and also got in la salle from first round (2 ...

但係25分LSPS都有機會要抽,所以真係Never say never.....如果家長捧LSPS場推左DBSPD同SPCC唔要,而跟住25分抽唔返LSPS就更加Never say never了。

回覆:Soundervolt 的帖子

LS小學是三間之中唯一相對有教無類的學校,唔知是否它的教育理念,起碼制度令佢係。發掘和發揮小朋友的potential好重要,幾十年都能夠在input不能像直丶私般控制下,能有咁出色的output,談可容易?中間做到的gain真係勁!
能盡收精英input的直丶私,如果出來的output其實同佢差不多幾遠、甚至比佢差,中間的Gain真係要諗諗。

‹ 上一主題|下一主題