用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙 vs 英華 vs 男拔
樓主: 劉七華
go

喇沙 vs 英華 vs 男拔   [複製鏈接]

回覆:喇沙 vs 英華 vs 男拔

有時候,成績不代表一切,品格修養更重要。

LuLuKiuKiu    發表於 15-10-15 15:49

有時候,成績不代表一切,品格修養更重要。

多謝大家意見,我想三間真的不相佰仲,互有輸贏,有幸收左真係要摘毫决定

hoivy 發表於 15-10-14 20:03
喇沙之所以勁,就係無得揀之下,出來的學生一樣咁好。增值指數一定好高,仲慳幾十萬。想讀,搬去九龍塘就有 ...
冇得揀之説絕對唔成立,小學嗰幾年,年年收唔少插班生,中間換血冇數。另外,升中時又西走幾成。如果小一原班人馬直上都有好成績,我先會比個叻字。

引用:Quote:hoivy+發表於+15-10-14+20:03+喇沙之

原帖由 ajfamily 於 15-10-14 發表
冇得揀之説絕對唔成立,小學嗰幾年,年年收唔少插班生,中間換血冇數。另外,升中時又西走幾成。如果小一原 ...
DBS and YWC 就自己小學band 2 生都要收哂。

引用:多謝大家意見,我想三間真的不相佰仲,互有

原帖由 劉七華 於 15-10-14 發表
多謝大家意見,我想三間真的不相佰仲,互有輸贏,有幸收左真係要摘毫决定

...

放心!三間都收,除咗叩門同插班先至會出現。升小一只有英華同拔萃先至有得摘毫決定,津校喺閣下take咗直資offer之後就唔會有派位。所以您都係英華vs拔萃數算把啦!

引用:Quote:hoivy+發表於+15-10-14+20:03+喇沙之

冇得揀之説絕對唔成立,小學嗰幾年,年年收唔少插班生,中間換血冇數。另外,升中時又西走幾成。如果小一原 ...
「年年收唔少插班生,中間換血冇數。」,究竟有幾無數呢?

回覆:Soundervolt 的帖子

係呢?我真唔明怎樣換血無數

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-10-14+23:1

原帖由 Soundervolt 於 15-10-14 發表

喇小近幾年每年都有大約190人畢業,每年平均都有160幾人可以升上書院,何來篩走幾成人呢?

何為好? 適合自己小朋友的就是好!

補充多少少,喇小近每年全校插班(唔計小一叩門)嘅學生總人數都係單位數,所以年年都收唔少插班生,換血無數之説亦並不成立。

惹火 post

引用:惹火+post +

原帖由 Mares 於 15-10-14 發表
惹火 post
(新國民)樓主見呢排冇乜XXvsXX帖,所以開番個老掉牙嘅惹火帖俾大家開心下啫。唔使認真。

Soundervolt 發表於 15-10-15 00:01

(新國民)樓主見呢排冇乜XXvsXX帖,所以開番個老掉牙嘅惹火帖俾大家開心下啫。唔使認真。

其實剩睇樓主個寶號都可以慳番嗒氣喇!認真會輸架!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

有少少想認真答,但驚啲JM好大反應!

喇沙: 唔洗錢,師資好,算是津校中最多課外活動之一,學生係陽光男孩feel .但津校不是你想就入到. 認的差不多都畢曬業,現不知太多.

英華: 學費平, 全港最強一星期4PE (唔計國際學校同自然學校),啲仔好talk,但學術有待改進,升上書院都要追. 另外八掛野,人氣校長喺舊女校走時,係差唔多無教職員不捨嘅(消息來自行內副校以上和基督教長執以上人士),不過另一方面睇,可以諗不招人妒是庸才. 同時,仍有一大班學生,家長都幾like.個人都好欣賞佢做咁多野比小孩追夢. 另反國教家長留意,此校有國教.

男拔: 最好有學術,,藝專長,不然在校是半透明人,識個成績中上,無咩參加活動,好宅,有情緒問題,未完中學今年去了外國
,另有一個小學的也不是成績問題而走 (可能係個別例子). 見新小拔都有比比和朋友的課外活動, 應是正視此類問題的. 另外都係反國教家長留意,x會都是越來越紅的,她旗下的學校或多或少有啲,但此校未算好勁.

kyleebc  男拔有不少的高幹子弟OR有錢的強國人就讀  發表於 15-10-16 12:03
2Bwed  係聖公會紅定基x教紅呀?  發表於 15-10-15 22:12
adrio  很實在  發表於 15-10-15 14:31

奥脫福 發表於 15-10-15 01:03
其實剩睇樓主個寶號都可以慳番嗒氣喇!認真會輸架!

多謝大家意見!

醒目開學勳章 貢獻勳章

一間每級收180個派位生嘅學校,得嗰頂盡18個插班位,仲要預留學額俾留班,走嘅頂多每級小貓三兩隻,有幾換血呀?
以阿仔同屆轉校學生為例,有兩個有哂呢3間學校offer,但最終一個揀LS,一個揀DB
所以講換血,呢兩間學校咪一樣咁換血,有咩分別?!
當年DB小二插班有1x個,LS得4個咋!到底係邊個換血先!

至於話升中換走咗d,呢個正正係我問:到底比較中學定小學邊間叻d!但點講,小學成績LS一定係參差嘅,直資應份成績平均d,但到中學,LS係收唔少精英入去,但亦同時拖住小學嗰班band 2生,好難比較
恐龍家

收了才算!
‹ 上一主題|下一主題