用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細 b. repeat k1定 升 k2
go

細 b. repeat k1定 升 k2 [複製鏈接]

2    0    0    0

插班和k1申請時間真的一樣嗎?

回覆 janlemon 的帖子

Me 2 細B, 2012-12月, 現券幼K1, 打算報龍幼repeat K1, 如果係龍幼, 晒一年repeat 都值, 如果唔係龍幼只係轉間好D 既學校, 咁就會插K2班

回覆 piggymonkey 的帖子

如果2012/ 9 月小朋友, 你地會比佢repeat 多年k1 嗎?

回覆:細 b. repeat k1定 升 k2

老師怎樣建議呢?
Besides, can he read simple sentence learnt at school ( e.g Oxford tree simple one)
If yes, probably no need to repeat.

回覆 LeeTszKi 的帖子

如果9月B 除非進度跟唔上, 否則只爲搏龍校既話, 真係唔考慮repeat, 始終大其他小朋友咁多, 而且多數學校只收10月之後出世既超大B, 9月好少會收

回覆:janlemon 的帖子

其實你睇下佢而家返K1進度如何,好似我女12月出世今年返了學K1,好似一舊雲,老師話佢自理能力好差,有一些同佢一個月份又好醒目,咁情況我會再重讀多一年龍幼 K1,對佢嚟講,起碼唔會追得咁辛苦

據研究顯示, 男孩在幼兒時學習能力比女孩弱, 因此, 男孩適宜較遲入學. 如果是男孩細B, 不妨重讀一年K1. 如是女孩, 就看她的學習能力及適應如何, 再作決定

我仔仔宜家k1係11月尾b,老師話仔仔肌肉發展同語言發展較慢,如下學期都係無進步就建議repeat ,考慮緊repeat的話應同一學校定轉校好呢?

MrBeast  𨍭,除非你有乜特別原因想留低or十分心e現kg  發表於 15-10-15 21:54

回覆:lovelybaby2012 的帖子

其實呢間係happy school教小朋友品德同禮貌真係好好,老師係好有耐性,我老公同仔仔都好鍾意(因佢重視品德多於學術),而我本身就鍾意另一間英普教學嘅學校,不過就大班教學未必啱仔仔,所以考慮緊今年考唔考另一間k1

janlemon 發表於 15-10-17 00:01
回覆 south_north 的帖子

其實開學到現在都不足兩個月…其實大細b 學野不會差太遠,可能我囡歲半已經有返 ...
起碼你個女讀過學前班, 係會唔同好多, 其實大細及細 b 學野都有少少唔同, 好似佢同班同學相前一年, 佢地認知能力比較高, 起碼有一些野都做到, 我女一開始讀已經 K1,  大多時都唔明老師講緊乜

引用:Quote:janlemon+發表於+15-10-17+00:01+回

原帖由 south_north 於 15-10-17 發表
起碼你個女讀過學前班, 係會唔同好多, 其實大細及細 b 學野都有少少唔同, 好似佢同班同學相前一年, 佢地認 ...
agree,我仔無讀學前班,而家返k1仲係一舊雲,真係同有返n班個d差好遠

其實老師意見真係好緊要,佢對住咁多學生好易睇到小朋友能力如何,我個囡都係11月b, k1時想佢讀多年怕跟唔到,但老師話完全唔需要,阿囡喺學校表現同大b無分別

lovelybaby2012 發表於 15-10-15 23:01
其實呢間係happy school教小朋友品德同禮貌真係好好,老師係好有耐性,我老公同仔仔都好鍾意(因佢重視品德多 ...

建議你轉你心儀的英普kg,可去小一那邊看看家長和學生考小一遇到什麼問題:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2941559&extra=page%3D2

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3162990&extra=page%3D1

上了小學還有不少學習問題,不是說一定會發生你身上,只作參考,慢慢爬

回覆:MrBeast 的帖子

thanks!

我12年12月b 在培道讀k1....都打算再考

回覆 kylie_ng 的帖子

讀培道都轉? 一條龍喎

回覆 ho85 的帖子

我都係11月B, 老師話個仔好大哥哥, 會照顧人, 學術同大B冇分別, 但我怕龍年雙非多, 考小學好難, 所以都煩緊repeat K1定升K2

MrBeast  如果跟到,你可k3看看考小學成績如何才決定  發表於 15-10-28 17:53

回覆 natalieay 的帖子

其實學校真係好好, 老師好有愛心...不過我自己擔心學術方面比較淺
‹ 上一主題|下一主題