用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6歲小朋友如何操好數學底子?
樓主: Ocean419
go

6歲小朋友如何操好數學底子?   [複製鏈接]

引用:Quote:oooray+發表於+15-10-30+15:32+回覆+

原帖由 frederickw 於 15-11-02 發表
其實討論 "如何操好數學底子" 正正是問題所在.

"數學底子" 不同於 "功夫底子", 操無用, 要用理解.
幾認同你所講,數感呢樣野就好似一種緣份,有啲人早有呢種感覺,有啲人遲啲先有,又有啲從來都無。我仔就係果種緣份未到果種,但為左考試不得不操練。睇佢份卷就火遮眼,好多錯話就話唔小心,但數感好既人好少會咁錯。

睇有家長談及責任感,有感而發。每個小朋友特質都唔同,每個家長教育背景亦唔同,做父母有邊個唔想教到自己仔女聽話有責任感有上進心,只係父母都需要學習點樣係佢成長階段去指引導佢,小朋友有迷失既時候,家長亦然。大家都係係摸索中一齊成長,有時用錯方法都唔出奇。好似有啲人成日叫我發掘我仔既專長,邊個唔知?但就好似掘金礦咁,有人掘到有人掘唔到,需要好多野去配合。

homeuser  非常同意, 我都未掘到, 努力中  發表於 15-11-6 16:26

引用:數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計

原帖由 Ocean419 於 15-10-13 發表
數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計唔出,文字題如$10去超市買包餅$8應該找回多少錢連係加或減數都唔 ...
試下數硏

回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

不要操。數學係好抽象的概念,操在初期好似好有效,但到高年級就不湊效。這樣只是揠苗助長。

引用:不要操。數學係好抽象的概念,操在初期好似

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+15-11-22+發表不要

原帖由 IloveJJ 於 15-11-22 發表
請教一下,初期不穩定,又會對後來的概念有影響嗎?
數學概念要具體化,鞏固了就轉化為文字。

回覆 longlokma 的帖子

同意~

引用:不應操,應改不怕/喜歡,越操越差,就更難

原帖由 brother4 於 15-10-13 發表
不應操,應改不怕/喜歡,越操越差,就更難攪 ,要另朋友發輝小宇宙
意見同-般不同, 同意!

操唔操?操幾多,因人而異

其實數學真係好睇天份。我從來無操過大仔的數,無教過你們講的數順數和倒數,佢未三歲就數到五的倍數。有日我教佢99+99時,可先想100+100,佢好puzzle地看著我,問點解唔想100+99?再減一咪得?比佢看3D圖估用了幾個正方形砌(係一個L形圖形,每層五個,有四層)佢看完立刻話有20個,完全唔洗教!他K3.

但到細仔,兩歲幾都唔可以對實物一對一地數數,數123數到十以上就亂。

如已小一,不如同佢玩下21點,順便要加數

回覆:6歲小朋友如何操好數學底 ...

引用:+本帖最後由+annie40+於+15-11-1+00:39+編

原帖由 annie40 於 15-11-01 發表

對於kumon不熟熟,小女小一時做過三個月,是記憶反射多於理 ...
多謝分享

引用:數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計

原帖由 Ocean419 於 15-10-13 發表
數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計唔出,文字題如$10去超市買包餅$8應該找回多少錢連係加或減數都唔 ...
我建議珠心算、我小朋友k2開始學珠算,今年k3,己經可以計雙位數乘數! 一開始我仔都唔識2+6呢啲、 但學左半學期,已經識埋心算單位數加減! 個人認為很好

回覆:Ocean419 的帖子

公文式數學

e+小學唔係識計就得ga la.  考小一都會問6個橙分比3個小朋友之類的問題

引用:e+小學唔係識計就得ga+la.++考小一都會問6

原帖由 MrBeast 於 16-06-12 發表
e+小學唔係識計就得ga la.  考小一都會問6個橙分比3個小朋友之類的問題
絕對是,而家數學要考埋語文能力,邏輯思維!要識畫埋思考圖,明明做數都要寫一大堆文字!寫錯字漏句號會扣分!我仔學校,小一考試已有簡單代數出!

回覆:xiangdingdang 的帖子

仔同學兼好友由k3開始學公文數。現小三,佢真係做卷做得快(因一齊溫書),佢做兩份卷,我仔先做一份。但我仔數學考試分數多數高過佢。今次大考,我仔99,佢90。

我與佢媽現在是想辦法要佢快而準。

我仲發覺,仔好友,做數時,一遇到思考嘅問題,就唔想多諗,想快快搞掂佢。如果再高年級估計問題會浮現更多。所以,我對公文數有保留。

babywoman 發表於 16-6-12 11:48
我仲發覺,仔好友,做數時,一遇到思考嘅問題,就唔想多諗,想快快搞掂佢。如果再高年級估計問題會浮現更多 ...
少量操練去improve speed n accuracy 本身不是問題,我也有做過,最怕是習慣了pattern matching 模式不去思考,上到高小多了高思試題就惡夢的開始

數學著重思考的過程, 小量的練習是需要的, 但像公X數重覆操練, 沒有必要, 更會影響小朋友日後不善於思考,高小或升中學便會遇到大麻煩。
根據過來經驗,七嵗後學好數學較為容易。
‹ 上一主題|下一主題