用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6歲小朋友如何操好數學底子?
樓主: Ocean419
go

6歲小朋友如何操好數學底子?   [複製鏈接]

回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-10-29+21:52+你估

回覆:Ocean419 的帖子

IloveJJ 發表於 15-10-30 07:48
其實我仔學校已是重中文而輕數學架啦!我睇過田灣始南啲英文同數學,難好多!我仔那些都好直接,只係量多, ...
其實你哋學校有無教快架? 好彩我哋學校又淺又少, 所以我家豬油包無試過唔合格。大家都好彩小朋友中文好D, 所以起碼文字題唔會解錯題, 佢只係計數會計錯。

真係每個小朋友都唔同, 好似差D激死咗我既阿妹, 科英文真係.........唉, 唔好題了, 但係數學又好好喎。第一次測驗返咗嚟, 有100分, 開心到佢呢。所以, 如果每個小朋友都係中英數都好, 真係死少好多細胞, 無奈個天唔會俾你咁好過, 總有要你頭痕既事情的。大家唯有加油。

回覆 ANChan59 的帖子

因為女女快上大學,才驚覺良好數學底子是選擇多,除非讀純文如classic, history,Law,幸運地是她喜歡的科是普通maths水平已足夠,如改變心意去讀心理學,economics等,就要去考番maths A Level 摘A以上補救。
老實講Maths最啱懶人讀,因為用既時間可以相對少,而成績很好,甚至在短期內追回而成績好,學得合時教得好就得嘞。其他科是浸好耐。

早操而孩子很受的不少(特別是男孩),可能字少,無咁嚕嘮!我個女就肯定唔受,唯有氹氹,做少少,keep住系哎吔IS學校高分就算收貨啦。雖然有點危危乎,但因為保育好,佢肯定唔會喜歡economics,又因數學唔ok而放棄,反而因為想讀econ而把數學成績考到ok。

總之點教都好,父母和孩子沒有喊哂口便是very good.

回覆 IloveJJ 的帖子

shadslayer的情況可能跟我的相似,自己見阿女做得咁少都做幾好,不期然直覺反應是使唔使做咁多呀?
利申是:
1)我都想阿女做多,佢話夠,又去攪作其他有益身心活動,自己唯有放過佢,同時放過自己。
2)我們的女兒很用心學習,和做功課,亦不怕用䐉。這些可能就是沒甚麼操也能順利過關的原因。

把「操」看成是給孩子一點規範方向的練習,相信無人反對。若把「操」作為操到六歳孩子數學成績「好」的手段,依然讓我「打冷震」。唉,孩子不同,跟女孩說話要溫柔,跟男孩說話也許要兇悍?,爸媽要做「水銀人」來適應是真的。

MrBeast 發表於 15-10-29 18:57
我唔係想操,但唔操唔合格升唔到班之ma.  操,其實都有好多種,可以自發性,咁當然perfect,但in reality未 ...
我大女好鐘意做練習, 尤其測考前, 但我唔俾佢做咁多, 佢會自己靜雞雞攞嚟做, 越唔俾佢做佢越想做。

上次測中文前無la la又話要做TSA閱讀理解, 我解釋過俾佢聽閱讀理解做嚟無用, 因為次次文章唔一樣, 瞓下覺好過, 所以唔俾佢做。最後測驗返嚟有篇閱讀理解做得唔好, 就埋怨我當初唔俾佢做TSA

annie40  因為太想好成績?  發表於 15-10-30 09:40
annie40  有趣的女孩  發表於 15-10-30 09:40

教育局《數之樂:小學生數學輔助教材》

http://www.hkedcity.net/iclub_files/a/1/6/webpage/sen_maths/ebook_web/index_menu.html

樓主你有無看過這個網站?  教育局製作的, 適合對數學有困難的初小學生, 裡面有很多工作紙, 練習卡, 簡報, 全部有得免費下載.  

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-10-30+07:48+其實

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 shadslayer的情況可

原帖由 annie40 於 15-10-30 發表

shadslayer的情況可能跟我的相似,自己見阿女做得咁少都做幾好,不期然直覺反應是使 ...
我想講,其實某些網友不要老是把自己一套當成金科玉律,數学、語文科亦然。ek某些網友甚至只有一个孩子,便把自己孩子的教育情况及成果當成大發現,大道理,把自己唯一的经验當成真理的去推翻別人的經验,憑什麼呢?

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-10-30+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-10-30 發表
其實我仔學校已是重中文而輕數學架啦!我睇過田灣始南啲英文同數學,難好多!我仔那些都好直接,只係量多, ...
問題只係諗得慢,唔係唔識諗,日後數學會跟得上的!聽好多學校都要學生做得快,唔只數學,科科考試都好多題目,諗多陣都會做唔晒,唔知為乜!
你好明白你囝囝情況,一定會幫到佢。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 shadslayer的情況可

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-10-30+發表其

原帖由 annie40 於 15-10-30 發表

shadslayer的情況可能跟我的相似,自己見阿女做得咁少都做幾好,不期然直覺反應是使 ...
同埋,唔知点解有人總把「操練」當成洪水猛獸,甚至以為叻的人就唔驶操,好古怪!   首先,幾有天份的天才音樂家也花大量时间操練的!  再講,面對考試不只要識做,仲要快做!快而準的要求由小學至中学是每年遞增的,相信呢度d家長自己起碼考过会考,無理由唔知速度的重要性!  我眼見由小學去到中學都维持全级最top的學生,便绝不会以為自己明哂便懶做練習懒操卷,相反,以為自己識哂便唔願操的大多只是去到中上游位置,憑天資,當然唔会差得去边,但单憑天資,也不会叻得去边

引用:教育局《數之樂:小學生數學輔助教材》http

原帖由 jaycee_mami 於 15-10-30 發表
教育局《數之樂:小學生數學輔助教材》

http://www.hkedcity.net/iclub_files/a/1/6/webpage/sen_maths/eb ...
未聽過,多謝分享!

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-29+發

原帖由 IloveJJ 於 15-10-29 發表
你估我想做晒全年一半課程既咩?我好得閒呀?我都話小一無預習,發覺佢上堂跟唔切;咁小二就預習少少,結果 ...
我絕對明白你,有時,唔係自己經歷或身邊有朋友係咁,真係會唔明。

我朋友就係咁。最慘係佢數學好好,所以佢好唔明點解佢嗰女啲數理咁差,再加上佢女中文唔得,咁就更加慘。因為連帶閱讀理解、數學文字題都要操心。

去年小一,佢女晚晚十點先有得瞓,日日趕功課,又要温測驗默書。 今年暑假,就幫佢嗰女預習中英數,平時都盡量九點瞓,上次英測,七十幾分。 依家考試,朋友囡九點幾先可以瞓,朋友覺得佢女好似温來温去都唔識,其實家長同小朋友都好慘。

我自己覺得,每個孩子都不同,最緊要家長理解孩子嘅需要,從孩子角度理解佢地所需而協助佢地。

以我仔為例,佢有特別問題及需要,我就要利用其特點、需要,幫佢建立屬於佢嘅學習方法。

annie40 發表於 15-10-30 09:19

我情況同你地類似,另外我深信知識係環環相扣,兩樣加埋令我既做法係,唔會係同一個地方去操,努力係必須,只係努力既地方未必一樣
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:annie40+發表於+15-10-30+09:19+回覆

原帖由 MASAYA 於 15-10-30 發表
我情況同你地類似,另外我深信知識係環環相扣,兩樣加埋令我既做法係,唔會係同一個地方去操,努力係必須, ...
知識係環環相扣,兩樣加埋令我既做法係,唔會係同一個地方去操,努力係必須,只係努力既地方未必一樣

引用:Quote:annie40+發表於+15-10-30+09:19+回覆

原帖由 MASAYA 於 15-10-30 發表
我情況同你地類似,另外我深信知識係環環相扣,兩樣加埋令我既做法係,唔會係同一個地方去操,努力係必須, ...
信知識係環環相扣,兩樣加埋令我既做法係,唔會係同一個地方去操,努力係必須,只係努力既地方未必一樣

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-10-30+發表我情

原帖由 S-Kwok 於 15-10-30 發表
知識係環環相扣,兩樣加埋令我既做法係,唔會係同一個地方去操,努力係必須,只係努力既地方未必一樣

...

‹ 上一主題|下一主題