用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6歲小朋友如何操好數學底子?
樓主: Ocean419
go

6歲小朋友如何操好數學底子?   [複製鏈接]

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-10-29+14:34+弊在

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-10-29+14:36+我個

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-29+13:09+

原帖由 MrBeast 於 15-10-29 發表
操練都是準備的一種。
Outliers 提過,成功除了能力,hardwork 、運氣和家庭背景都很重要,i tend to agree ...
操練都是準備的一種,對。但把準備變成操練,等如小學以為死操就可改善學生基本能力,一樣思維。

其實小學唔係唔知,係師長急於把TSA的責任推給學生同家長。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

有能力既人始終唔多, 操練可能係其中一個準備方法吧

Xxxxx

能力,係天生資質加後天。後天靠教育和各種培養。操練,在教育中只應該佔很少。

little_yolky  這點絕對同意。  發表於 15-10-30 08:35
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MASAYA 發表於 15-10-29 14:22
無錯,機會係留畀有準備既人,問題係你想要乜野既機會同準備d乜,操練可能真係幫到你拎高幾分,如果你真係 ...
58 同 62 都是差幾分但分別就很大。

little_yolky  59同60都已經有分別了  發表於 15-10-30 08:36

shadeslayer 發表於 15-10-29 17:12
操練都是準備的一種,對。但把準備變成操練,等如小學以為死操就可改善學生基本能力,一樣思維。

其實小學 ...
我唔係想操,但唔操唔合格升唔到班之ma.  操,其實都有好多種,可以自發性,咁當然perfect,但in reality未必個個能做到,功力好的父母,將操練變成遊戲,嗰d咪成功law,可惜在傳統教育長大的我,又唔係咁高創意,為有接受現實。
其實每日練10分鐘琴和做10 題數,原則上有什麼分別?

longlokma  唉~算啦,佢最喜歡拗  發表於 15-10-29 19:32

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-29+17:12+

我唔係想操,但唔操唔合格升唔到班之ma.  操,其實都有好多種,可以自發性,咁當然perfect,但in reality未 ...
將勤補拙,是做學生的良好態度,亦是工作上的良好態度,由小灌輸小朋友這個觀念對成長有好處。只要配以合理的期望及量力而為,溫習就不會變成過度的操練。其實我們冇必要由一個極端,走向另一個極端。

引用:Quote:原帖由+bopui0607+於+15-10-14+發表e

原帖由 Ocean419 於 15-10-14 發表
英文做medium of instruction 冇問題,請問內容主要針對邊方面?+-x/? Logic? 每星期多功課嗎?

...
小功課好玩,又有效,考慮下math monkey.

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-10-29+發表我

原帖由 Olympian 於 15-10-29 發表
將勤補拙,是做學生的良好態度,亦是工作上的良好態度,由小灌輸小朋友這個觀念對成長有好處。只要配以合理 ...
香港正走向愈操愈多,愈操愈細個小孩,你少擔心香港短期內會走向另一極。

話時話,我唔係反對一切操練,例如數學要練。但一練就暑假做曬全年一半課程?又例如語文科,有食力唔操卷也可以。

回覆 shadeslayer 的帖子

完全明白你的心情,見到個topic是6歳小朋友如何操好數學底子?已經打冷震了。數學完全不是我果瓣,見你在此,才上來八下,舌戰群雄或群雌不容易,辛苦啦!

shadeslayer  哈哈,有時興之所致  發表於 15-10-29 21:51

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-29+發表將

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-29+發

原帖由 IloveJJ 於 15-10-29 發表
你估我想做晒全年一半課程既咩?我好得閒呀?我都話小一無預習,發覺佢上堂跟唔切;咁小二就預習少少,結果 ...
你看清楚,我接受適度練習,問題從來都是「幾多」。你認為先練未來一半課程是合適操練,我無法同意或不同意,並無絕對。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-29+17:12+

我唔係想操,但唔操唔合格升唔到班之ma.  操,其實都有好多種,可以自發性,咁當然perfect,但in reality未 ...
唔操唔合格。你還是認為教育就是操練,操練就是教育,別無他法。愈多操練就有愈多能力。大家看法如此不同,沒討論基礎。

回望過去多年自己對阿女是保育多於培育,凡是會影響保育工作的培育方法,會敬而遠之。女兒小學沒功課,譲她做一點數學題,每星期三次,每次不超于15分鐘,應該不算是操。如果孩子被操得很開心,又十分喜歡數學,又不抵觸保育方針,我也很想學習。
今年上課跟了位非常有passion的數學老師,上堂好開心,阿女興奮地話:原來數學好玩得很,現在計緊further Maths, 是有趣又容易。其實我唔知佢講物鬼,唯有哦,哦,哦!心想IB修Maths SL的人, 去玩further Maths 是懸案。

引用:回覆+shadeslayer+的帖子 回望過去多年自

原帖由 annie40 於 15-10-29 發表

回望過去多年自己對阿女是保育多於培育,凡是會影響保育工作的培育方法,會敬而 ...
Annie,

多年來由你身上學到的東西很多。你的「保育」計劃看似很好的準則。

孩子的事,我們有時想不通,但又不一定錯。小女有點似我,有點喜歡臨急抱佛腳,靠少少 adrenaline,有次測數學前一日,我聽到她不段「討論」數學,把口唔停,但結果又唔錯。我真的老餅了,只有希望她將來愈來愈好。

放心啦!平日無事無幹,我個女都系一樣,唔會對數學書望多幾眼,但考試前溫下就已經幾好了,又無想過讀純數,收貨啦。如果跟Maths 老師多一兩年,佢話去修maths,我都信㗎。

回覆 IloveJJ 的帖子

大家咪勞氣。孩子轉變,家長的想法和實踐亦会相應轉變,自己也經常出現今天的我打倒昨天的我的發神經現象,請多包涵。
等了十七年,终于等到女女話數學好好玩,简直是开心大發現。一個月前我仲諗緊當年可以操操,想歸想,能做到有良好效果是另一回事。

回覆 annie40 的帖子

Stretch her limit in Maths

That's LPCUWC ......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 15-10-29 21:52
你估我想做晒全年一半課程既咩?我好得閒呀?我都話小一無預習,發覺佢上堂跟唔切;咁小二就預習少少,結果 ...

閒時入來八下,竟然見到你呢篇心聲好熟口面,我都好似講過少少類似說話,所以有點共鳴!不過呻下好了,唔好勞氣.

其實要掌握小朋友學習步伐,真係好難下,小朋友又唔識自己講到,知道自己想點樣,家長行太快,又怕小朋友覺得辛苦,行太慢,又怕小朋友太落後連信心都輸埋.落後了要追上來,多少要一點額外的功夫,要追得快定慢,用幾耐時間去追為之合理,有時都要嘗試一下.

記得你講過你囝囝間學校係谷嘅學校,可能重點放在數學上吧,因為每間學校強嘅科目,重視嘅科目都可能會有唔同.知道學校走那一個方向,會比較易掌握,我仔間學校,語文相比數學較強,正正我仔也比較在語文方面稍好,所以剛好配合學校.數方面,我有時也要花點心機才教得懂個仔,今年小二,已比上年較為穩定,剛開學時的功課都時常錯,兩個月下來已錯少了,下星期數學測驗,我都算放心.

我們都只是想小朋友有進步,一起努力!

IloveJJ 發表於 15-10-29 21:52

可能大家對操的定義有gap, 早操 vs 懶操( just jn time n just enough),才引起爭ou

相信這裏有不少同路人,inc me,有頭髮邊個想做lac lei,以我個為例,有些concept,係要等一年半載才get 到,所以我都會在ek 攞料,在暑假時開始教定,每日做少少練習,有ample time找生活化的eg,等等,咁到學校教時便輕鬆一點,唔使血壓上升,生活愉快,未經歴過未必會明。

‹ 上一主題|下一主題