用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6歲小朋友如何操好數學底子?
樓主: Ocean419
go

6歲小朋友如何操好數學底子?   [複製鏈接]

回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

如果9+5,你都可以試用講故仔方法,我之前教我仔就係叫佢見到每一條數都要揾「朋友」,我同佢講9要揾朋友1,但佢眼前只見到5,唯有問5借個朋友1比佢,咁5借完1比人之後得返4,開頭佢每條+數都會自言自語講呢個故事,慢慢佢就掌握到

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-10-17+發表你

原帖由 wan_sosin 於 15-10-17 發表
剛上小一,再比D時間數下手指,其實問題不大,到下學期至小二前,如果能十以內用心算,就已不錯。

...
對的,見小女小一開學的書會由counting開始教,所以也不用心急。我當時只打算應付部分高學術學校的面試,所以去學。原本亦只係試一試,學不懂心算沒打算強求,同意每人早期學習進度不同,早了識也不代表什麼!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-10-17+發表

原帖由 kennycwk 於 15-10-17 發表
對的,見小女小一開學的書會由counting開始教,所以也不用心急。我當時只打算應付部分高學術學校的面試,所 ...
我同意,早识晚识,放在大学前的12年中,真的区别不大,到12岁后逻辑思维大爆发,就会展开第一个分水岭

suggest give him some real cases application in life, such as ask him to check the bill; buy stuff in supermarket, .. so he can make use of his maths learned.

我細個6歲時就係仍然要數手指計數的女孩, 我好肯定話你知, 如果而家都唔教識加減法, 越上高年級數學會越來越差, 我媽也是和某些家長覺得, 仲細啫, 遲些會識計, 但係到三四年級開始, 數學越來越深的時候, 會無晒信心

我囡囡一樣,數感一般,都唔知點幫到佢

回覆 肥win 的帖子

數感差既人用實物/教具去學,有得觸摸會易明白好多

引用:我細個6歲時就係仍然要數手指計數的女孩,+

原帖由 peggyhklam 於 15-10-20 發表
我細個6歲時就係仍然要數手指計數的女孩, 我好肯定話你知, 如果而家都唔教識加減法, 越上高年級數學會越來 ...
完全讚成你講的。語文同數學真係要自小就打好根基,否則一路讀上去一路fall behind. 以前幼稚園時我都對佢簡單加減數慢慢數手指幾次先數到啱不以為意,但一上小一就發覺問題數量多以佢的方法根本限時內一半都未做完。

我記得睇過一個數學家既書,佢自己係由小學到初中都係遲,心算比人慢,理解比人慢,但去到高中因為一個老師而找到興趣,繼而全身投入數學成為左數學家。

我自己覺得數學同中英文學習有好大分別,數感好似與生俱來。加減數只係數學最基本既技術,只要佢領略到就會揾出最快計算方法。我仔小一小二數學麻麻,宜家小三計數都屬慢果種,心急唔黎。日操夜操到頭都係錯啲唔小心既野,呢個都係數感未夠既表現。我宜家反而放手由佢自己黎,舉一反三係學數學要求,否則會掉入日日操數既陷阱,小朋友既興趣會磨耗。

rean_chau 發表於 15-10-22 15:04
我記得睇過一個數學家既書,佢自己係由小學到初中都係遲,心算比人慢,理解比人慢,但去到高中因為一個老師 ...
係呀, 我女女幼稚園已經俾老師捉出嚟話數學理解慢過人, 之前測考永遠錯既時間題, 佢今年(小三)終於懂計了 (即係現在XX時XX分, X小時X分鐘之後係幾點果D題目), 前幾日教佢做worksheet, 佢話:啊, 媽咪, 我明白了, 原來係咁簡單既。真係守得雲開見月明, 撥開雲霧見青天。

又俾多個勵志既例子。阿細懶到出汁, 英文串字差到無朋友, 但默書又唔溫習。經過我個多月來既酷刑之後, 我怕自己先行心臟病發, 所以唔理佢, 由得佢自己肥佬。近來測驗週, 佢見到家姐溫書, 佢居然坐响家姐隔離主動溫書。阿Q啲諗, 唔理佢最後幾多分, 都係一個好既開始。

引用:Quote:rean_chau+發表於+15-10-22+15:04+我

原帖由 little_yolky 於 15-10-22 發表
係呀, 我女女幼稚園已經俾老師捉出嚟話數學理解慢過人, 之前測考永遠錯既時間題, 佢今年(小三)終於懂計了 ( ...
絕對係好開始。自動溫書就係一個學習動機開啟既開始。我仔今年三年級都係啦,無時間比我操佢,反而我學識放手,今次測驗佢自己温,我漸漸減少過多既介入。聽過一個本身好叻既老師講,要佢習慣聽一次就明,講一次就做。成日eeoo反而會增加佢惰性。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-10-22+發

日常生活中的聊天可以尝试加点逻辑分析在里面,多点问为什么,这么可以培养一些基本的逻辑思维常识,逻辑思维的重要性是大于数数和计数的

rean_chau 發表於 15-10-22 15:04
我記得睇過一個數學家既書,佢自己係由小學到初中都係遲,心算比人慢,理解比人慢,但去到高中因為一個老師 ...

我自己也是細個一舊雲,到高中數才有進步。細路就唔止慢半拍,係慢半年,basically 我會重理解多些,盡量生活化。讀傳統小學,少少操練我覺得是可接受,正所謂熟能生考,actual amount 就depends on 功課量和小朋友有冇乜問題。
雖然說資質是天生,但亦可以勤補拙,記得Outliers 書尾提到美國一學校就是操操操改變了不少underprivileged kids 的人生。

引用:Quote:rean_chau+發表於+15-10-22+15:04+我

原帖由 MrBeast 於 15-10-29 發表
教育等如操練,學業等如事業,呢個世界那有咁簡單。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-10-29 09:36
教育等如操練,學業等如事業,呢個世界那有咁簡單。

人生有公式我地就唔洗上來吹水,只能說機會是留比有操練的人

oooray  金句!  發表於 15-10-29 12:44
longlokma  同意  發表於 15-10-29 09:54

每一個小朋友也是独立个体,有不同天賦不同性格不同背景,成長發展各有不同。

有人可以某日自己叮一声醒左,有人可能要揾人耳边不停打鑼先醒,當然亦会有人係点搅都唔醒。

教育經验可以分享,但最忌以為自己一套永遠是对的。自己小孩的學習經歷及过程,绝不是必然会發生在其他孩子身上的。

MrBeast 發表於 15-10-29 09:42
人生有公式我地就唔洗上來吹水,只能說機會是留比有操練的人
猶記得中三時, 我成績當然係好好, 理論全部係明白晒的。有一次理科(唔記得邊科)測驗, 老師大整古, 份卷多到暈, 根本唔夠時間諗。我係識答, 但因為無操練, 所以做唔晒(當然仍然好高分), 全班只有一位同學可以做晒份卷, 佢唔係平時最叻果個, 係最勤力做卷果個。
‹ 上一主題|下一主題