用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6歲小朋友如何操好數學底子?
樓主: Ocean419
go

6歲小朋友如何操好數學底子?   [複製鏈接]

Ocean419 發表於 15-10-14 08:22
幾乎10次有9次尾指會數左2下,如9-4佢會伸出4隻手指 正常應該8765咁減落去,但去到尾指時會54連數2下,叫佢 ...
我覺得你要back to the basic :counting.  用一些動作或實物,eg, 上樓梯時數幾級,手中有幾多粒糖,etc

Ocean419 發表於 15-10-13 21:54
請問佢學識心算有咩問題?我正想比我仔學珠心算不過我唔會要求佢學得咁advance, 只想佢操好100以內的加減數 ...
如果佢平時測考都合格, 只係低分D, 大矇D, 計得慢D, 咁其實小一二都可以等一等。你擔心下佢文字題理解仲好過, 以後好多文字題。

我大女同你仔仔差唔多, 小一時食老本, 唔多覺問題, 小二開始浮現, 而且佢數學老師連教兩年同一個, 教得唔好, 所以將問題惡化。今年換咗個阿sir, 籣直如有神助, 佢有返信心, 由原先最憎數學變成依家數學原來好簡單。

所以, 以過來人身份勸勉, 如果唔係有學障問題, 唔好响佢面前表現得佢數學好無用, 你唔一定有我咁好彩小三遇到個好阿sir的, 加減數唔識實在無乜問題, 買D加減收習題做多D就會熟, 熟咗就會錯得少。耐心等待, 終會見到青天的。

小一心算計唔到咪數手指囉, 方法如何唔重要, 計到結果先最重要, 老師唔會因為你數手指先計到而唔比分你的.  我知好多人成日話幾多歲以後唔應該再數手指, 一定要心算.  在我立場, 我覺得只要計得啱, 數手指數到中學都冇問題, 心算唔叻唔代表佢計數一定差的, 去到中學用得計數機, 洗鬼要心算咩. 我從來唔會阻止小朋友數手指, 我女而家小四, 佢有時都會數手指, 我都由得佢數, 最緊要計到同計得啱.

little_yolky  我個女衰到小一測驗响份卷度畫圓圈添  發表於 15-10-14 13:27

改善心算唔難,每次出街畀錢前 (食飯埋單或超市畀錢) 都叫佢計一次,係街冇紙筆就只可以心算,計得多自然搵到方法計快d,以前做街市做雜貨有幾多人讀過書?佢地心算好過大部份人
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我個仔由K2開始讀公文數,雖然好多人都話公文數死操,但我就覺都有佢ger好處,起碼阿仔ger數序感好好、基礎建立得好,所以學到加減數時佢都應付到。其實學習就梗係要多練習先會識同熟練架啦!學琴、學泳水、學打波…樣樣野都係要多不斷重覆練習,點解又無人話係死操ger?以上只係個人意見俾樓主作為參考。

enopi 係英文數, 當然開頭普通加減中英文分別唔大, 但基本上enopi係用英文做medium of instruction既.

引用:enopi+係英文數,+當然開頭普通加減中英文分

原帖由 bopui0607 於 15-10-14 發表
enopi 係英文數, 當然開頭普通加減中英文分別唔大, 但基本上enopi係用英文做medium of instruction既. ...
英文做medium of instruction 冇問題,請問內容主要針對邊方面?+-x/? Logic? 每星期多功課嗎?

MrBeast 發表於 15-10-14 09:18
我覺得你要back to the basic :counting.  用一些動作或實物,eg, 上樓梯時數幾級,手中有幾多粒糖,etc ...
如順和逆數100冇問題,就可以玩一些比多少的遊戲。
如果是中文小學,不建議去enopi.

wing.2bb  Agreed  發表於 15-11-5 10:14

引用:小一心算計唔到咪數手指囉,+方法如何唔重要

原帖由 chanwendy 於 15-10-14 發表
小一心算計唔到咪數手指囉, 方法如何唔重要, 計到結果先最重要, 老師唔會因為你數手指先計到而唔比分你的.  ...

最大問題係唔知道有些事情不是問題。

如果家長事事看不開,有無實在問題唔深究,做左先算,下下十招齊發,大人細路也受害。

不過,這些論調在小學版唔多啱聽。介紹一些補習社,明星老師會多D人有興趣。

王家爸爸  香港有太多直升機家長  發表於 15-10-14 18:32
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Ocean419 發表於 15-10-14 12:31
英文做medium of instruction 冇問題,請問內容主要針對邊方面?+-x/? Logic? 每星期多功課嗎?

...
分basic thinking (加減數, etc.) and critical thinking (pattern, shapes, logic). 每星期3-4本, 如覺得太多可跟老師商量.

回覆 little_yolky 的帖子

>>幾乎10次有9次尾指會數左2下,如9-4佢會伸出4隻手指 正常應該8765咁減落去,但去到尾指時會54連數2下,叫佢再試過可能要到第7第8次先試到啱,加數亦有同一情況不過冇咁嚴重,所以我先想幫佢搣甩數手指呢個習慣改用心算

It seems to be related to counting problem. Like some people said, try using image or real objects (sticks,marbles) to do the addition and subtraction.
See if he still has this counting error.

Fingers are just tools like objects helping to count.

回覆:shadeslayer 的帖子

引用:係呀!我都覺得係,現今父母,唔知點解梗係

原帖由 IloveJJ 於 15-10-14 發表
係呀!我都覺得係,現今父母,唔知點解梗係要個仔女咩都叻,佢一樣唔及人,就要問响邊補習好?點解唔可以俾 ...
我也同意,补习不能解决问题,特别是越小的孩子,越要父母在玩耍的陪伴中浸入生活常识,包括生活数学。

回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

唔係要叻,但要幫小朋友達至合理水平。
何為合理?即大部份同龄可以做到的程度。

當然有家長会認為孩子現在做唔到,唔等於将来做唔到,就算將来都做唔到,亦唔見得有乜問題,一样有机会讀大學,有机會成功。

或者咁講,其實缺少一隻手、一隻腳也不是問題,大把人有缺憾但仍生存得很好,所以冇問題。

究竟係唔係問題,要視乎你企係边个位置、边个時间去睇。

係人死前一刻回頭看,过去幾十年發生过什麼事當然也完全不是问題了。

我小朋友P2 仲係數手指,
佢腦部發育未到果PART
我由佢冇特別補習或訓練
有D人讀書叻有D人運動叻, 隨緣
而家P3 冇數手指
可能腦部開始發育到果PART掛

若孩子一些area比同齢慢但consistently 遲少少做到,除了成績的影響,不會是什麼問題,但若一些concept get 極都get 唔到,咁有可能是indication of some problem, 那就要重視,因為底子唔好只會越升越難,gap太大好難追返

Ocean419 發表於 15-10-13 19:17
數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計唔出,文字題如$10去超市買包餅$8應該找回多少錢連係加或減數都唔 ...
少少個人意見希望幫到你,我仔跟你仔差不多。我覺得不會心算不奇怪。數手指亦冇問題,不要數錯就可以了。我覺得數手指呢方法都幾好,清清楚楚。只不過好多家長都認為數手指代表能力底,唔好睇,我就覺得順其自然好。公文對運算速度有幫助,對數學頗差的人尤其好。要勸力做練習,好快就唔再數手指,但對文字題冇幫助。珠心算唔好學,唔會幫到你個仔的問題。如果學校用中文數,就唔好去Enopi學英文數。我自己小一前,比佢每日就一頁加數, 減數,之後文字題,見佢慢慢進步。

引用:+本帖最後由+longlokma+於+15-10-14+14:09+

原帖由 longlokma 於 15-10-14 發表

唔係要叻,但要幫小朋友達至合理水平。
把小一心算不厲害,比喻為斷手斷腳的殘障,你以為適合嗎?

孩子的發展,有甚麼可以比較?有萬樣事情可比較。就算lQ爆栅,也有些事情較慢。

家長該專重孩子是一個獨立個體。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其實要計加減乖除唔難, 只是多做可能快d與慢d,
不過數是在乎是否埋解, 不懂解題目也沒用 ! 

細時可以比多d室間感/概念遊戲他,去感知/惱根轉 ! 

引用:改善心算唔難,每次出街畀錢前+(食飯埋單或

原帖由 MASAYA 於 15-10-14 發表
改善心算唔難,每次出街畀錢前 (食飯埋單或超市畀錢) 都叫佢計一次,係街冇紙筆就只可以心算,計得多自然搵 ...
對,買野比錢找錢。係日常生活中學數學係最快。

王家爸爸    發表於 15-10-14 19:21
‹ 上一主題|下一主題