用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6歲小朋友如何操好數學底子?
樓主: Ocean419
go

6歲小朋友如何操好數學底子?   [複製鏈接]

引用:Quote:annie40+發表於+15-10-30+09:19+回覆

原帖由 MASAYA 於 15-10-30 發表
我情況同你地類似,另外我深信知識係環環相扣,兩樣加埋令我既做法係,唔會係同一個地方去操,努力係必須, ...
絕對認同

引用:Quote:原帖由+annie40+於+15-10-30+發表回

原帖由 IloveJJ 於 15-10-30 發表
謝謝前輩的分享! 其實每個小朋友的特性也不同,我自己也是讀過A. Maths的,由小至大也沒操過數,我常覺得數 ...
男女孩是大不同的! 

非常非常認同!通常都係有女嘅家長唔明有仔嘅家長!因為仔難教D,女嘅家長就會覺得,點會咁都唔得!

little_yolky  生一仔一女唔知點算。阿媽教到精神分裂。  發表於 15-10-30 11:19

回覆 annie40 的帖子

老實講Maths最啱懶人讀,因為用既時間可以相對少,而成績很好,甚至在短期內追回而成績好,學得合時教得好就得嘞。

Yes and no, if her concept in Maths is not clear, it's tough and painful. If her Maths concept is very good, as you said a piece of cake.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

S-Kwok 發表於 15-10-30 11:05
絕對認同
我都知妳認同,妳連續quote我咁多次
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-10-29+18:57+我唔

原帖由 little_yolky 於 15-10-30 發表
我大女好鐘意做練習, 尤其測考前, 但我唔俾佢做咁多, 佢會自己靜雞雞攞嚟做, 越唔俾佢做佢越想做。

上次測 ...
下次比一篇佢做滿足吓

引用:Quote:annie40+發表於+15-10-30+09:19+回覆

我情況同你地類似,另外我深信知識係環環相扣,兩樣加埋令我既做法係,唔會係同一個地方去操,努力係必須, ...
「自己見阿女做得咁少都做幾好,不期然直覺反應是使唔使做咁多呀?」

我要求比較高,对有天資有能力的孩子,如果做咁少结果係「幾好」,我会勉勵佢努力再做以達致「更好」、「好好」,天資是天赐神剑,自己也要勤力練好內功招式才能發揮神剑真正威力,至於点練,当然各家各派各有自己一套秘笈了

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-10-30+11:05+絕對

我都知妳認同,妳連續quote我咁多次
激死我,打幾次都出唔到

MASAYA    發表於 15-10-30 11:21

annie40  因為太想好成績?  發表於 1 小時前

係咁有鬥心我就安樂啦。只係因為以前每次做完練習, 佢就巧合地有好成績, 所以做過卷, 佢會覺得安心D。

longlokma 發表於 15-10-30 11:16
「自己見阿女做得咁少都做幾好,不期然直覺反應是使唔使做咁多呀?」

我要求比較高,对有天資有能力的孩子 ...
所以話努力既地方唔同,除左小朋友特質唔同,家長方針都唔同,所以方法都唔同,你知我唔拗架,我只係想了解多d架咋
Learning to Read, Reading to Learn.

S-Kwok 發表於 15-10-30 11:15
下次比一篇佢做滿足吓
我諗住無乜用, 瞓足覺精神D好過丫嘛

IloveJJ 發表於 15-10-30 09:55
佢地無教深教快架!用現代既課本作業,考既都係有教既,又問得直接。唯一係要求快!平均份卷係1分鐘1題!一個5 ...
佢文字題唔會錯,係錯直接計xxx+xxx嗰啲

如果唔係我哋兩個都係阿媽, 我堅覺得你大仔同我大女係失散孖生龍鳳胎!完全一模一樣。
好彩我响升小一前既暑假, 已經將武林秘笈傳授咗俾佢, 就係測考時見到唔識即刻飛, 最多做完有時間至返轉頭諗。

佢都係攰咗成績會好嚇人, 所以小一時我規定測考默之前一晚, 必須8:00上床瞓覺, 要精神十足。有一次唔知佢要考音樂paper, 前一晚9:00瞓, 佢考個60分返嚟

回覆 longlokma 的帖子

没凭甚么, 只是在跌跌撞撞过程中, 又或过程后, 觉得非常管用, 因此很想分享而已. 这是事后孔明的话, 大家觉得多余又无聊也十分正常.

自己是女女小六才看第一本育儿书, 大约中二才上EK, 最大感恩不是自己做对做好的多少, 反而是几乎没做错甚么,也没让女儿错过重要的生活.  这儿不是孩子的比较场, 也不是家长耀武扬威的斗兽场.  写文纯属分享经验成果, 顺道抒情, 增长智力.

长久智慧是大多数人拥住去做的多数有根本问题, 因为如果主流是非常合用, 就个个都发左啦, 上左岸, 边有甘多头痕!

ANChan59  You mean reading is the king ....   發表於 15-10-30 12:37

引用:Quote:longlokma+發表於+15-10-30+11:16+「

所以話努力既地方唔同,除左小朋友特質唔同,家長方針都唔同,所以方法都唔同,你知我唔拗架,我只係想了解 ...
你說的就是我一直說的羅!

单是面对資優兒已有不同栽培方法,何況ek中各家長各自面對各种不同資質的孩子?!

little_yolky 發表於 15-10-30 11:28
佢文字題唔會錯,係錯直接計xxx+xxx嗰啲
仲要同年,check下係咪同一間醫院

引用:回覆+longlokma+的帖子 没凭甚么,+只是在

原帖由 annie40 於 15-10-30 發表
回覆 longlokma 的帖子

没凭甚么, 只是在跌跌撞撞过程中, 又或过程后, 觉得非常管用, 因此很想分享而已.  ...
你說得对!这裡是分享区,沒有人要争赢什麼,更不需要唯我独尊,老是挑戰性的去否定別人什麼~~大家舒舒服服的說說自己經验就夠,世上原沒有一套绝对有效的教育方式吧

annie40  人老了, 忘记昨日的我, 请体谅!  發表於 15-10-30 14:35

IloveJJ
佢地無教深教快架!用現代既課本作業,考既都係有教既,又問得直接。唯一係要求快!平均份卷係1分鐘1題!一個50分鐘考試有45-50題!我諗過,即係學校唔係淨係要你識,係要你熟!我仔既問題好得意,佢文字題唔會錯,係錯直接計xxx+xxx嗰啲,佢一見數字會攰同眼瞓!另一個問題係,佢欠缺考試技巧!小一第一次測驗因為揭到份卷亂晒籠而做唔晒得40分!小二因為考完中文作文攰到做唔晒份數學而55分!仲有,因為一題難唔識跳過而唔夠時間做。所以,我其實相信佢大啲會好啲,因為佢唔係唔明唔識。我喜歡聽李克勤既歌,佢強項係唱歌,而弱項係跳舞。佢話佢如果要跳舞,佢係唔會理會唱歌那部分,那部分佢係唔需要用任何effort的!相反,我諗郭富城就係跳舞跳到唔駛諗的吧!我想,我仔因為其他考試技巧問題及個人問題(比較易攰同做野慢),暫時是無法改變的,就唯有將數學早教,令佢熟練到不需要諗,才可以考時不會攰不會慢!
---------------------------------------------------------------------------------

根據你的描述,相信你兒子數學問題不大。

至於你兒子的速度問題,或者我介紹一下自己的方法。妳可坐在他身旁大概統計一下他花在不同地方的時間比例:看題目,抄寫,運算,又或者因為算錯而要重做。

同時仔細留意他做數時是否神態緊張而導致容易疲倦。

當了解清楚他的問題之後才作針對性訓練,每次訓練只集中改善一個問題。
多留意他的細節,妳會找到很多可改善空間。多點耐性,不用心急。

另外個位的加減乘除運算可用口練習第一時間反應,不需要執筆操練。

有針對性的訓練比較有效。

1234ats 發表於 15-10-30 13:16
IloveJJ
佢地無教深教快架!用現代既課本作業,考既都係有教既,又問得直接。唯一係要求快!平均份卷係1分鐘1 ...
1234ats, 仲記唔記得我呀? 我終於解脫咗啦, 阿女依家數學終於可以搞掂晒, 連最惡劣既時間都識計 (雖然日期仲係錯)。真係唔駛勞氣, 應該話勞氣都無用, 轉學年轉咗位數學老師就乜都掂晒 一天光晒

1234ats  點會唔記得你,我上親黎EK都見到妳。  發表於 15-10-30 19:06

little_yolky 發表於 15-10-30 13:35
1234ats, 仲記唔記得我呀? 我終於解脫咗啦, 阿女依家數學終於可以搞掂晒, 連最惡劣既時間都識計 (雖然日期 ...
放心啦,到青春期連kg轉lbs,inch轉cm咁難都即刻答到,駛驚唔識計日期?

little_yolky    發表於 15-10-30 13:55

都係個句, 多練多計多用, 就算現在識了, 後日又忘, 每日問少少幫助記憶.  我都諗住如再教唔掂, 會去補習, 但現在只是小一, 放過他!

回覆 annie40 的帖子

ANChan59 You mean reading is the king ....

系人人都懂得'talk, talk, talk'而已, 做得非常合道和努力的其实唔多. 这个渗透的过程是终身学习.

事实上父母自己经常参与个人习惯阅读的是少得可悲, 能更广泛地开展阅读大门的更少, 孩子连入门都未到就觉得可以收货了.结果只是乐趣阅读. 具局限性!

如果聪明仔爸爸在此, 他会明白文化文学修养. 和知识追求的热忱, 是甚么一回事,  可惜这边打怪兽打得狠, 连旧仇都要打, 打走左'真正有料之士', 剩番呢个知D又晤知D的 阿妈讲到一旧旧. 不再讲下去了, 否则又要被打走了.

p.s. 间接认识一位学者, 懂得写和说九国语言, 自少家贫, 读government school, 其中自学俄罗斯语文是为了看War and Peace by Leo Tosltoy 的原书俄文版. Yes, Reading is the King definitely.

little_yolky  我次次都响佢短暫出現被打走前係咁問問題  發表於 15-10-30 14:51
‹ 上一主題|下一主題