用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問B1中,油尖旺轉返官塘區,大家有何睇法? ...
go

請問B1中,油尖旺轉返官塘區,大家有何睇法? [複製鏈接]

家住官塘,油麻地返學, 男仔B1中,呢2年冇幫佢報任何興趣班 ,只係專注學業上~~想自行果2間報返官塘區,乙就報返學校果邊,請問大家有何睇法?心儀學校如下~~
甲: 聖言 , 馬利諾
乙: 華仁,聖方濟,QE ,循道,銘基
想問如果阿仔keep到或再有進步,呢幾間我應該點排位?請大家指點一下 thx

王家爸爸  油尖旺(如果策略正確)最差都係入循道。  發表於 15-10-13 15:11
王家爸爸  問題係觀塘區入聖言或者觀瑪既可能性低於一半。  發表於 15-10-13 15:10
   3    0    0    0

0411BB 發表於 15-10-13 11:08
家住官塘,油麻地返學, 男仔B1中,呢2年冇幫佢報任何興趣班 ,只係專注學業上~~想自行果2間報返官塘區,乙 ...
油尖旺男仔係全九龍區入英中機會最高既一區, 諗唔到有咩原因要轉去觀塘減低入英中既機會

KikiDaddy  Totally agree  發表於 15-10-13 16:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:請問B1中,油尖旺轉返官塘區,大家有何睇法?

我諗住就算報油尖旺自行入到機會都唔大,都係要大抽獎,所以咪試下官塘呢邊囉,就算唔得都係返去大抽獎冇影響的,我咁諗唔知啱唔啱呢?真心請教

elbar  還可考慮自行和派位 甲1.華仁,2.QE   發表於 15-10-13 23:20
elbar  或試派位 乙1.QE,2.聖芳濟,3.銘基 ,4.循道  發表於 15-10-13 23:19

0411BB 發表於 15-10-13 13:29
我諗住就算報油尖旺自行入到機會都唔大,都係要大抽獎,所以咪試下官塘呢邊囉,就算唔得都係返去大抽獎冇影 ...

自行階段及甲部派位是不受校網限制的,所以可以按心意填選任何地區參加派位的中學。

正如 HKPAPA852 所說,男生在油尖旺區是很容易入英中的。相信 HKPAPA852 是擔心你申請轉校網。

若你想自行在觀塘區選學校,乙部在油尖旺選學校是可以的。

只要不是申請轉校網,從油尖旺轉到觀塘,你可以按你的心意去試的。

回覆:憫父 的帖子

請問統一派位時果幾間我應該點排先會保險D?

little_yolky  樓主話大抽奬用返油尖旺網  發表於 15-10-13 17:30
TwinWong  觀塘B1位少喎  發表於 15-10-13 16:16

0411BB 發表於 15-10-13 13:29
我諗住就算報油尖旺自行入到機會都唔大,都係要大抽獎,所以咪試下官塘呢邊囉,就算唔得都係返去大抽獎冇影 ...
問題係如果運氣唔好,入左寧波第二中學或者更差既學校,你接唔接受到?將來你仔問起,你點交代?如果解決到呢兩個問題,可以考慮轉。如果唔係都係留係油尖旺區好啲。

引用:Quote:0411BB+發表於+15-10-13+13:29+我諗

原帖由 王家爸爸 於 15-10-13 發表
問題係如果運氣唔好,入左寧波第二中學或者更差既學校,你接唔接受到?將來你仔問起,你點交代?如果解決到 ...
絶對同意!油尖旺 band1男仔,冇得輸。樓主要考慮清楚

0411BB 發表於 15-10-13 11:08

家住官塘,油麻地返學, 男仔B1中,呢2年冇幫佢報任何興趣班 ,只係專注學業上~~想自行果2間報返官塘區,乙就報返學校果邊,請問大家有何睇法?心儀學校如下~~
甲: 聖言 , 馬利諾
想問如果阿仔keep到或再有進步,呢幾間我應該點排位?請大家指點一下 thx

從你的行文看來,根本不存在轉區的問題,不過你好似將自行同統一派位的甲
部混淆左?!

自行:聖言、觀瑪?唔好攪錯左瑪利諾中學!(B1b無特異功能機會一般)

統一甲部:聖言、觀瑪。(甲二係無機會)

統一乙部:九華、聖方濟。。。(乙三QE係無機會,但乙四循道都得?我唔
肯定。)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

大家沒有留意樓主的真正心意!

看看樓主乙部的選擇:
都是油尖旺區的學校

所以樓主沒有打算由油尖旺轉觀塘,
他只是打算在自行及甲部選其他校網的學校。

相信樓主打算自行及甲部選近自己住處的學校,若不成功,最多是留在油尖旺讀 BAND 1 學校 (相信樓主亦清楚油尖旺的 BAND 1 男仔是必入油尖旺的英中)。

憫父 發表於 15-10-13 16:11

看看樓主乙部的選擇:
乙部應該咁放會正路D:

乙: 華仁,聖方濟,銘基 ,循道 ,他區一線中學.... 或
乙: 華仁,聖方濟,銘基 ,他區一線中學....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-13 17:03
乙部應該咁放會正路D:

乙: 華仁,聖方濟,銘基 ,循道 ,他區一線中學.... 或

咦, 咁用返樓主個case, 其實我都可以自己揀返大埔本區, 然後大抽奬至用返九龍城網, 係唔係?

little_yolky 發表於 15-10-13 17:33
咦, 咁用返樓主個case, 其實我都可以自己揀返大埔本區, 然後大抽奬至用返九龍城網, 係唔係? ...
升中網一經決定不能再轉, 自行一向任你報邊區, 所以無問題.

統一派位, 無論B1定B2, 幾年後都係九龍城區著數D

hkpapa852 發表於 15-10-13 17:36
升中網一經決定不能再轉, 自行一向任你報邊區, 所以無問題.

統一派位, 無論B1定B2, 幾年後都係九龍城區著 ...
九龍城返學真係好鬼遠, 中學咁忙, 真係怕且覺都無得瞓。所以自行都係試下大埔區。統一派位就用返中學個聯繫位, 就係差極都可以入到聯繫中學, 不過就忙到甩髻就係了。

要留意,所謂唔係猛龍唔過江,即使貴子弟就讀有名的地區名小學如油天,離開油尖區後,其他區中學對貴小學未必有充分了解,自行,除非是名列前矛,否則,其他區中學對貴小學毫不認識,自行肯定吃虧。

elbar    發表於 15-10-14 09:22

chun媽 發表於 15-10-13 18:08
要留意,所謂唔係猛龍唔過江,即使貴子弟就讀有名的地區名小學如油天,離開油尖區後,其他區中學對貴小學未 ...
中學唔需要了解小學,佢地只需向教育局查詢,就知道申請人同其它區內申請人既全港性次第比較

chun媽 發表於 15-10-13 18:08
要留意,所謂唔係猛龍唔過江,即使貴子弟就讀有名的地區名小學如油天,離開油尖區後,其他區中學對貴小學未 ...

自行階段,學生到心儀的中學交表後,中學會將學生的資料交給教育局,教育局會將報考該中學的所有學生,按呈分成績 (首兩次呈分,並經調整後) 由高至低排名次,教育局會將各學生的名次交給中學。

學校收到名次後,再看學生的成績表便大概知道學生的學業水平,所以中學是不用認識該小學的。

名校重視的不是學生來自哪間小學,重視的是學生本身的能力和質素。

想問問如果直資學校已收,是否不可參加自行派位?如果是,自行或大抽獎時,學生banding 的排名會否刪除已有直資offer的學生才排位呢?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

回覆:奥脫福 的帖子

你講得啱,我真係混淆咗自行就係统一甲部

引用:大家沒有留意樓主的真正心意!看看樓主乙部

原帖由 憫父 於 15-10-13 發表

看看樓主乙部的選擇:
憫父,我嘅心意正是你所講~~呢幾年阿仔日日5點幾起身返學,真係好心痛,所以想試下自行 & 统一甲報返官塘呢邊,等佢可以瞓晏D

0411BB 發表於 15-10-13 21:59

憫父,我嘅心意正是你所講~~呢幾年阿仔日日5點幾起身返學,真係好心痛,所以想試下自行 & 统一甲報返官塘呢 ...

觀塘去九華(當住先)交通都好方便,絕對唔使五點幾起身!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題