用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 怎知道是讀寫障礙?
go

怎知道是讀寫障礙? [複製鏈接]

細女現時3歲半, 讀緊K1, 我地發覺佢好健忘, 例如一個英文字, 剛剛教左佢, 轉頭(真係轉個頭)就唔記得左, 睇到佢好努力咁去諗但就係諗唔起。但日常生活既事又唔係咁冇記性, 有時不經意同佢講左一句說話, 隔幾日又會聽佢講返出黎。

呢個情況係疑似讀寫障礙定係專注力不足造成? 請指教。

8    0    0    0

唔清楚你點教個女英文字, 3歲半都仲係好細
如果用既方法唔啱, 小朋友記唔到係好正常

簡單D講係文字反轉晒: 如pqdb(可以上下倒,左右倒)。因為自然界係冇野倒轉係唔同既(一棵樹吹反左依然係一棵樹),所以0甘細唔識係好正常。到五歲都仲係未能正確認出字母,或者學校老師提醒,就應該去做評估。

同意jadeklleung .

另外, 有啲英文讀寫提議你可以訓練囡囡認字的.
1. 將英文字母編碼 (1 = A, 26 = Z), 比佢先記 No. 用No.解字碼. (e.g. CAT = 3, 1, 20)
2. 都係將英文字母編碼, 放在半圓的圖片(A-Z 左至右), 專家研究半圓比較易記)
3. 用手指記字母 (一對手一共28格,唔計尾指最後一格), 買手套或用筆寫在手上, 每格寫下一個字母 (e.g. 左手母指: 上格A,下格B, 食指:上格C,中格D,下格E, 尾指只寫 上格 L,中格 M), (右手母指: 上格N,下格O...)

試了依三個先.

專注力有另外一些訓練, 你pm我.

加油!

剛與你遇上同一煩惱. K1, 快四歲, 老師說小朋友認唔到字母. 教完即刻唔記得.  數字識 count, 但認唔到數字.

生活事全部記得. 好煩.

回覆:怎知道是讀寫障礙?

我細女K1就嚟4歲,都係認唔到字,唔識數數,剛剛去左健康院見左姑娘,而家要排期見醫生,我都好煩惱!

回覆:MMCP 的帖子

健康院受理嗎?

樓主,那麼中文生字也認到嗎?

引用:細女現時3歲半,+讀緊K1,+我地發覺佢好健忘,

原帖由 vinik 於 15-10-13 發表
細女現時3歲半, 讀緊K1, 我地發覺佢好健忘, 例如一個英文字, 剛剛教左佢, 轉頭(真係轉個頭)就唔記得左, 睇 ...
我囡讀k1,一樣有這個問題,英文,數字,中文都成日認唔到

醒目開學勳章 王國長老

其實3歲咁細,英文字數字倒轉寫係好普遍,去到五六歲都仲會有,如果7歲都係咁就真係會有問題,香港地讀書太早學寫字,識寫都未知個字點解,手指手腕又未發育已經要寫字,小朋友都好辛苦,可惜係現實要求都冇辦法。

真正讀寫障礙我見過係問同答都冇問題,但要寫同讀就唔得,好似完全唔知點埋手咁,個小朋友望住你好似發緊夢咁,但其實佢係唔可以將個意思形象化寫出嚟,見到D字又唔知點砌番出嚟再讀,但聽係冇問題,你問佢問題佢又答到,同專注力不足有唔同。

我個小朋友5歲,寫英文字母和數字都會出現反轉過來寫!我都擔心有問題,但問左醫生,醫生話應該無問題!多d教佢同佢練習多d應該會改善!

回覆 vinik 的帖子

我接觸過一個有讀寫障礙嘅小四生, 佢唔單只成日攪錯bdpq, 有時連大細階都分唔清. 寫英文字時, 中間的字母會突然間有個大階出現

我小朋友只認到好多英文字。。中文字唔犬認得,佢高來5歲

我囡讀3歲半讀緊 K1, 都係認唔到英文同數字,老師淨係話佢對數字比較弱,我每次教完佢,轉頭問佢都唔識答,仲要每星期都已經比佢返2堂英文班,唉!好煩!我打咗去健康院約咗時間檢查,好擔心!

我囡3歲半,讀緊 K1,都係認唔到英文字母和數字,每次教完佢轉頭問已經唔記得,但日常生活上完全冇問題,2個月前發生嘅事都會記得!我仲每星期比佢上2堂英文班,唉!真係好煩!我已打電話去健康院約咗時間檢查,真係好擔心!

簽名被屏蔽

我女2歲9個月,b d 有時會confuse, p q 都有時會

但69,上下呢d字就無

我都好擔心

而家每晚放工返去密密train

Hillkymama 發表於 15-10-28 17:25
同意jadeklleung .

另外, 有啲英文讀寫提議你可以訓練囡囡認字的.

請問可以pm 專注力教法給我嗎?thanks
‹ 上一主題|下一主題