用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教:小三先學 phonics 是否太遲?
樓主: a_for_apple
go

請教:小三先學 phonics 是否太遲? [複製鏈接]

引用:Quote:jane-wang+發表於+15-10-13+14:24+有

原帖由 TinTinMame 於 15-10-14 發表
可以pm我嗎?謝謝
可不可pm me

引用:小朋友小三,串字差,好多字都唔記得點串,

原帖由 a_for_apple 於 15-10-13 發表
小朋友小三,串字差,好多字都唔記得點串,而家開始多寫作,C 晒!

但而家先嚟學 phonics 係咪太遲呢?有 ...
小三學英拼音,佢地仲會吾會有心機讀㗎?同拆拼方面,還肯運用嗎?要讀幾耐先有用呢?都想知有無人在二三年級讀拼音??

引用:有些网站可以自学phonics,我女儿现在P1,

原帖由 jane-wang 於 15-10-13 發表
有些网站可以自学phonics,我女儿现在P1,是英文学校,从小没有上phonics或其它英文补习,现在学校买了一个 ...
可以pm埋我嗎。thx

回覆 jane-wang 的帖子

jane-wang , PLS PM ME, THZ

pls pm me also, many thanks

我自己上到中二、三先學拼音(當年邊有人細細個走去讀),終身受用,無論讀書定現在教自己小朋友。

有心機學的話八十歲都可以,無心機學一早比佢都無用。問題係要比佢感受到學了後學英文比以前容易,有了信心就會有心機,唔好比太大壓力令佢覺這是件苦差。

回覆:a_for_apple 的帖子

如果佢未揾到學英文嘅方法,學拼音無妨,但其實佢咁大個,會唔會本人已有自己一套方法?

Pm me ..thanks

好多朋友在问关于phonics自学的一些网站, 我还是贴出来, 因为太多朋友问, 有时候我自己也没有时间回复(sorry); 下面是我女儿学习的网站:
http://www.starfall.com/ 这个是免费可以自己学的, 女儿都是有意无意去玩玩, 没有系统的学习, 我也没有指教, 当作玩偶尔去玩20分钟.
www.phonicshero.com 这个网站是学校买的quota, 应该是需要钱的, 女儿固定每天上去15-20分钟, 她玩得很开心, 从简单到复杂.
女儿没有去外面上任何有关英文的班, 个人觉得还是要和阅读配合起来, 阅读使得常见的字不断的重复出现重复出现,对书写也有帮助.女儿其实很多字并不会写, 但是她看完 magic tree house 总共52本, 然后自己就去编写续集#53: a day in Hong Kong. 她都用字比较丰富包括mission, 当然她许多不会写, 都会走过来问我, 不过就是很有兴趣, 著作小人书.

回覆:請教:小三先學 phonics 是否太遲?

个人觉得阅读走在拼写前面,暂时落后一点,默写差点不要紧,重点是点燃他们的兴趣,有兴趣,让阅读先行。

回覆:jane-wang 的帖子

这个就是女儿正在写的,无论她写什么,只支持就好,从不打搅不干扰,不说教,也不指导,当作玩具一样玩,玩多了就熟悉了。

MrBeast    發表於 15-10-17 08:47

引用:好多朋友在问关于phonics自学的一些网站,+

原帖由 jane-wang 於 15-10-16 發表
好多朋友在问关于phonics自学的一些网站, 我还是贴出来, 因为太多朋友问, 有时候我自己也没有时间回复(sorr ...
多謝分享!

回覆:請教:小三先學 phonics 是否太遲?

多謝大家意見!

引用:其實英文科已經將大部分的PHONICS+都教晒架

原帖由 chanwendy 於 15-10-14 發表
其實英文科已經將大部分的PHONICS 都教晒架喇, 佢地唔係唔識, 只係唔用. 我女都會咁, 默書冇問題, 死記硬背 ...
thx Wendy!  我個仔串字超唔掂,默書要嚮屋企默起碼三,四次先得。中默都係。我又唔覺學校有教 phonics, 所以想自己學

最好K2開始學phonics, 一定要native speakers 教,效果好唔同的。到小二三學phonetic symbols.學成後,揸本字典就什麼英文字都識讀。
字典不要買太薄那種,要hard cover的,可用十年八載,如Advanced Learners 大本裝(不是賣廣告)
以上我小小的愚見。

妳好! 可否給phonic web site 我女每日練習?

a_for_apple 發表於 15-10-17 22:17
thx Wendy!  我個仔串字超唔掂,默書要嚮屋企默起碼三,四次先得。中默都係。我又唔覺學校有教 phonics, 所 ...
聽女講, 係有 PHONICS 堂, 佢今年都話有喎. 每課書最後都一版教 PHONICS 架. 默書都有 PHONICS 部份喎.

jane-wang 發表於 15-10-13 14:24
有些网站可以自学phonics,我女儿现在P1,是英文学校,从小没有上phonics或其它英文补习,现在学校买了一个 ...

謝謝 分享!

引用:Quote:a_for_apple+發表於+15-10-17+22:17+

原帖由 chanwendy 於 15-10-19 發表
聽女講, 係有 PHONICS 堂, 佢今年都話有喎. 每課書最後都一版教 PHONICS 架. 默書都有 PHONICS 部份喎. ...
我見到了,有少少………thx Wendy!

‹ 上一主題|下一主題