用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 急問:阿仔早產整體發展遲緩,剛排到早訓但居然。。。 ...
go

急問:阿仔早產整體發展遲緩,剛排到早訓但居然。。。 [複製鏈接]

居然只按排 職業治療和幼兒導師,沒有言語治療?為什麼?
我仔22個月,剛可分手行到10幾步,但唔太穩陣,而且仲係bb話,唔識講野,點解唔按排言語治療俾我仔呢?依家返緊協xx的。。

0    0    0    0

回覆:急問:阿仔早產整體發展遲緩,剛排到早訓但居然。。。

是去CAC 評估嗎? 有無開file 有社工跟進呢?有無refer S 位呀?
有無refer 醫院follow up ?

引用:居然只按排+職業治療和幼兒導師,沒有言語

原帖由 yiyi0401 於 15-10-13 發表
我仔22個月,剛可分手行到10幾步,但唔太穩陣,而 ...
我記得當年(仔2歲)我覺得我仔有言語問題,要求做評估,健康院話4歲先可接受評估,最後我去了其他機構做評估和治療。到了4歲轉介去cac做評估,最後排期年半,5歲半先開始治療。

引用:是去CAC+評估嗎?+有無開file+有社工跟進呢

原帖由 KCHK 於 15-10-13 發表
是去CAC 評估嗎? 有無開file 有社工跟進呢?有無refer S 位呀?
有無refer 醫院follow up ?

...
有去cac,係cac到排左協康 早訓的

回覆:KCHK 的帖子

一直有兒科follow up....

回覆 yiyi0401 的帖子

是沒有個別堂還是連小組堂也沒有?

引用:回覆+yiyi0401+的帖子 是沒有個別堂還是連

原帖由 nivlac6866 於 15-10-15 發表
回覆 yiyi0401 的帖子

是沒有個別堂還是連小組堂也沒有?
無俾言語治療,只有 職業治療 和 幼兒導師 ,兩個堂上

係唔係因為年紀問題, 因為我仔都係差不多4歳到先有言語治療堂比我, 之前係自己比錢的。

引用:係唔係因為年紀問題,+因為我仔都係差不多4

原帖由 KCHK 於 15-10-23 發表
係唔係因為年紀問題, 因為我仔都係差不多4歳到先有言語治療堂比我, 之前係自己比錢的。

...
下。。。4歲先有。。。一直係協康做咩,做到4歲先有呀?

我指唔洗錢個d training 呀, 私人個d 好早已經有上, 不過我仔好唔合作, 上1粒鐘就哭足30分鐘上左等於無上

另外呢!我仔是派到s 位先, 無上過e 位, 我自己私人有上言語同其他治療, (我都幾crazy)我試過一次過比亞仔上好多不同training,多到我唔記得邊個打邊個, 我又唔怕羞,一去報名上堂就問佢地有無funding資助, 有d 是可以的

我仔去過兩間協康E位。

第一次24個月入,語言delay一年,俾一個月2次ST個別。

你應該打電話問下跟你的PST,或ST,問佢小朋友的評估結果,是否達標毋須服務? 如未達標為何無服務?

引用:我仔去過兩間協康E位。第一次24個月入,語

原帖由 legolas625 於 15-10-28 發表
我仔去過兩間協康E位。

第一次24個月入,語言delay一年,俾一個月2次ST個別。
我已經問左啦,佢話我仔有3堂pst,1堂其他野,就我仔情況比較需要職業治療多d,所以按排哩樣俾佢,而唔按排言語治療喎。。

引用:居然只按排+職業治療和幼兒導師,沒有言語

原帖由 yiyi0401 於 15-10-13 發表
我仔22個月,剛可分手行到10幾步,但唔太穩陣,而 ...
我仔2歲9個月派到E位先,佢當時未放到手行。言語只有詞語,一個月3堂PT,1-2堂OT,4堂PST(特殊幼兒)ST都有1堂。

我估計你小朋友細,可能想先攪好大肌問題先。E位都係按小朋友能力分配資源,如果覺得不夠,可以努力爭取,但唔能夠期望E位可以比到太多堂數,預左自己外面比錢再訓練,我仔未有E位前,我都一直上緊私人言語治療堂。

好彩返左幼兒園+E位10個月就派到S位(你有排嗎?),S位日日返全日,有哂3T訓練,進步好快,連私人既ST都唔使上。

如果你爭取完都無,可能你小朋友而家真係好需要OT。E位會有REVIEW,好似半年,你到時再爭取ST,期間你可以問PST點教講野,佢都可以教下你技巧,如果無語言,技巧唔太複雜,不外乎用簡單字句為你和小朋友的動作配音,或玩玩具教,PST只不過無ST咁專,佢有料都可以幫到你。

回覆:methy 的帖子

原來我仔返緊既係高津服務,不是早訓呀,早訓仲排緊隊。。。

引用:如果你爭取完都無,可能你小朋友而家真係好

原帖由 legolas625 於 15-11-05 發表
如果你爭取完都無,可能你小朋友而家真係好需要OT。E位會有REVIEW,好似半年,你到時再爭取ST,期間你可以 ...
Pst依家話我仔認知仲係好屎,所以加強哩方面訓練先,大。小肌唔在講,都係差,所以整體發展遲緩,不過都見我仔進步中。。努力 加油

回覆:yiyi0401 的帖子

會唔會覺得認知未得所以未比,你問下啦

原來係學津(前稱關愛),呢樣我唔合符資格,無了解過。

如果你仔認知好差,先上好PST吧,語言是先認知後表達,即係你唔知咩野叫波,點會講"波"字去溝通。

學津, 我仔係未派到S 位前用左接近一年, 是否去CAC再評估言語先再安排的, 我仔當時都話認知好差, 但都比左言語同幼兒訓練,我聽姑娘講過做言語起碼要坐得定, 聽指令, 我仔當時已經在協康私人社交堂train 左好耐, 老師的指令佢係會聽, 同安排左佢在同一個centre 上堂, 好似S位咁, 要上堂時就出班房去另一個房上個別課

‹ 上一主題|下一主題