用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好學校與好成績學校
樓主: lucaspapa
go

好學校與好成績學校   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 15-10-19 11:07
只想回應補習個part,就係補習社開到成街成巷,所以原本讀唔上都變成考得上,高分低能個源頭就係呢度
同意 ...

唔同意"高分低能"個源頭就係補習.

高分低能個源頭就係"父母", 而家呢代父母太過關照子女, 怕子女吃虧, 怕佢地錯...

事事幫子女排難解紛...

retriever 發表於 15-10-19 11:15
唔同意"高分低能"個源頭就係補習.
太依賴父母個d連高分都未必去到...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

父母有錢果D 咪叫子女補習囉...

其實大家有無諗過點解而家D 補習天王天后都係年青靚仔靚女大個相?!!

個人覺得係而家D 子女太有SAY... 姐係父母想子女補, 子女去選邊個幫佢補習....

以前既年代, 補習係不得以既做法, 當年選個有經驗又老實既...

回覆:lucaspapa 的帖子

相信傳統名校擺放響補底嘅資源會較少,呢個係可悲嘅事實,所以選學校係要選適合自己孩子嘅學校,而唔係一味追捧人地眼中嘅名校

引用:相信傳統名校擺放響補底嘅資源會較少,呢個

原帖由 wister 於 15-10-20 發表
相信傳統名校擺放響補底嘅資源會較少,呢個係可悲嘅事實,所以選學校係要選適合自己孩子嘅學校,而唔係一味 ...
我的經驗是相反,補底是投放不少資源,但他的底比其他學校的庶高些!Band 2 上 Band 1是有可能,Band 3 上 Band 1 ,談何容易!?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+MASAYA+的帖子 父母有錢果D+咪叫子女

原帖由 retriever 於 15-10-19 發表
回覆 MASAYA 的帖子
以前補習,係因為喺學校上堂未能完全了解書本上嘅內容,而需要喺課堂以外去解決課程上嘅問題,增進知識。但而家去補習好多時只係針對點様喺測驗考試上攞高分,而未必實質地學到知識,性質上係有分别。

Soundervolt 發表於 15-10-21 21:16
以前補習,係因為喺學校上堂未能完全了解書本上嘅內容,而需要喺課堂以外去解決課程上嘅問題,增進知識。但 ...
宜家係4樣都有.....1. 未能完全了解書本上嘅內容.......2. 為做功課....3. 操卷為高分....4. 人有我有....米蝕厎俾人

或者因為考試唔係考知識,係考考試技巧,於是乎衍生出補考試/答題技巧既天皇……

回覆 little_yolky 的帖子

我個仔係少少optilexic, 我冇出去評估,我自己最了解個仔,他只係未掌握到英文的decoding process, 因為英文同中文是完全不同的認字過程,所以空間感強的反而串英文會有困難,中文卻很好。現在我和他train decoding, 他進步非常好,我慶幸找到他的問題。

Yanamami 發表於 15-10-22 08:13
或者因為考試唔係考知識,係考考試技巧,於是乎衍生出補考試/答題技巧既天皇…… ...
係咪當一件事發展到只有用數字計算個結果就係咁? 踢波賽車呢d, 仲有我以前鍾意打既即時戰略都係, 初初好多個人特色, 非常好睇, 但某個戰術戰略策略最有效, 成功率最高, 之後就變成千篇一律, copy & copy...

Yanamami  求学只有求分数  發表於 15-10-22 08:53
Learning to Read, Reading to Learn.

Yanamami 發表於 15-10-22 08:13
求学只有求分数
當妳隊球隊被老闆睇得起, 落重本贊助, 但要某個聯賽盃, 國際賽冠軍, 咁條路就得返一條... 陰公...

Yanamami  現实終歸現实,唔打假波算有良心~  發表於 15-10-22 09:43

引用:回覆+little_yolky+的帖子 我個仔係少少op

原帖由 wwsugar 於 15-10-22 發表

我個仔係少少optilexic, 我冇出去評估,我自己最了解個仔,他只係未掌握到英文 ...
小兒有同樣情況。簡單如what why when where there here已經常常用但都係記唔到。可否分享一下點樣教個小朋友?

回覆 ffaye 的帖子

Decoding同中文記字形狀是不同的,慣性記字形,串長的字如Difficult 反而易,多e, a, 圓滾滾無咩直線的就難,如one, 英文不能單靠phonic, one同on串法好似但讀法完全不似。
我係報讀一個網上課程,英國出的,有free trial lesson的。為了免責,不賣廣告,我建議你先Google 一下optilexic 同reading difficulty, 問吓專業人士意見,自己觀察一下小朋友,相信專業知識但要相信自己的觀察。

wwsugar 發表於 15-10-22 08:32

我個仔係少少optilexic, 我冇出去評估,我自己最了解個仔,他只係未掌握到英文 ...
可以教下我點train decoding嗎?

ffaye 發表於 15-10-22 10:47
小兒有同樣情況。簡單如what why when where there here已經常常用但都係記唔到。可否分享一下點樣教個小朋 ...
試下用音同意思去記,where there here都係用於地方,記最簡單既here,拆開he同re同記,記到呢個應該there同where都唔難記,there係t+here,where就因為係問語,所以係wh字頭
what why when都係問語,所以都係wh字頭,後面就靠讀音去記what就記得係w+hat (近音),why就wh+y (音Y),when就w+hen (近音)

回覆 maem 的帖子

我係比錢讓小朋友學一個網上課程train的。自己好難做的。

引用:回覆+ffaye+的帖子 Decoding同中文記字形

回覆 ffaye 的帖子

Decoding同中文記字形狀是不同的,慣性記字形,串長的字如Difficult 反而易,多e, a,  ...
Pm u. Thanks!!

引用:回覆+maem+的帖子 我係比錢讓小朋友學一個

回覆 maem 的帖子

我係比錢讓小朋友學一個網上課程train的。自己好難做的。
完全理解。就算同一個字,一分鐘前教完,一分鐘後又係唔識。中文就無事。

‹ 上一主題|下一主題