用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好學校與好成績學校
樓主: lucaspapa
go

好學校與好成績學校   [複製鏈接]

講真名校對SEN學生支援係會少喲,幼稚園較難發覺有問題,好多特徵未出現,去到小學要寫多字,默書,背書,就開始見到,但名校唔想攪其一原因係如果係攪得好、support得好,就好快會在SEN圈子散播,出年小一收生就會見到「成果」。如果冇support,家長自然會去2線學校或對這類學生較多support的學校。

回覆 hoivy 的帖子

"其實有無問過自己為左仔女做過咩"

嗯... 其實我而家過渡到思考緊, "可以唔為仔女做D 物野"....

考小面試, 神校開放日... 老實講真係見到唔少"牛奶仔, 牛奶女"... 問題更嚴重係個環境習慣左, 大家覺得好正常, 甚至老師奇怪點解有個小朋友玩遊戲無家長粘著.....

interview 當日, 有小朋友拿錯了我女女本手冊, 女女即時話這是我的手冊, 有我的名字 (之前我有同佢講要保管好自己的手冊). 相信自己的小朋友, 其實, 佢地做得到的.

就係太多有學習問題的學生因成績太差被迫退,某些學校因接收得多所以經驗多,處理得到.問題就係咁簡單,當成績滿堂紅仍被升班,家長真係沒有問原因嗎??還是知而不做,由得自己孩子...

引用:作為SEN家長,+聽到呢D真係好心酸,+稚子何辜

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-13 發表
作為SEN家長, 聽到呢D真係好心酸, 稚子何辜, 做父母邊個唔想仔女叻, OK, 發現唔係, 咁起碼返學開心丫, 如果 ...
說得好,一個成熟的「名」校應有能力找到學生學習上的需要。其實所謂現在正常的學習方法,就是舊式的工業生產的知識學習方法,默考測+坐定定上堂,究竟這樣的「正常」有幾正常???成績的落差只是每個學生的學習方法不同, 不是家長及學生的錯!學校絶對有責任去做,在外國,這是法律上的要求!不做是歧視!

erniewellie 發表於 15-10-13 10:46
八卦想知,可否簡略講講?謝!
校長定講座?

longlokma 發表於 15-10-13 08:32
係罗!做家長自己日对夜时住孩子,又話係屋企同佢温習,咁都發現唔到孩子有學障?!

樓主,唔该叫你朋友好 ...
想分享下,不過同樓主故事無關,只係識得有呢種人
有時未必係發現唔到孩子有學障,而係基於面子問題唔承認有學障,識得有人,話SEN學生既父母唔好賴學生有病,我心諗,佢只係好彩小朋友冇事,我深信,佢地小朋友有問題一定當冇事而逼死個細路
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-10-13+

原帖由 ylmanhk 於 15-10-13 發表
說得好,一個成熟的「名」校應有能力找到學生學習上的需要。其實所謂現在正常的學習方法,就是舊式的工業生 ...
「成績的落差只是每個學生的學習方法不同, 不是家長及學生的錯!」

甘又未必~

所以有個迷思就係對SEN的support唔知好定壞,放大卷、加時、用電腦答題、甚至讀卷等等無微不致,可能對學業有幫助,但佢地將來一樣要面對社會,難道老闆會加時比你?印份放大版文件比你做?交proposal可以口述唔洗交文件比客?

Charlotte_mom 發表於 15-10-13 11:23
作為SEN家長, 聽到呢D真係好心酸, 稚子何辜, 做父母邊個唔想仔女叻, OK, 發現唔係, 咁起碼返學開心丫, 如果 ...
中四去外國,佢父母只是在逃避問題,以為出國完成學業便冇事..將來佢地實後悔.

Charlotte_mom  所以我話佢逃避lor  發表於 15-10-13 14:23

twotwoshing 發表於 15-10-13 11:59
所以有個迷思就係對SEN的support唔知好定壞,放大卷、加時、用電腦答題、甚至讀卷等等無微不致,可能對學業 ...
有support係幫助佢地學習,學習到某個階段可以同普通人一樣咁繼續學習
打個比喻,有人受傷後康復做物理治療,唔輔助佢康復可能佢一直都康復唔到,慢慢幫佢適應同建立返身體狀況,就算最後唔可以康復到同原本一樣,但起碼有機會去到可以照顧自己既程度

bobbob  無錯  發表於 15-10-13 14:42
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

lucaspapa 發表於 15-10-13 11:11
...你地邊一個家長係幼稚園三年級嘅時候能夠及早發現學生有學習障礙

Me me .其實早在k2尾已懷疑有問題,當時在特殊教育版已有網友叫我盡早安排評估,可惜當時心魔作怪接受唔到,到k3才action.

睇手機都係多人講apple 3叔ga la, 唔通小米出部新機會全城哄動咩?父母想給孩子最好的不是罪吧。

其實不時都有二線小學的po,亦有網友回復和提供議見,因為我自己的經歷,我有留意它們的存在

多謝,有意思!

引用:所以有個迷思就係對SEN的support唔知好定壞

原帖由 twotwoshing 於 15-10-13 發表
所以有個迷思就係對SEN的support唔知好定壞,放大卷、加時、用電腦答題、甚至讀卷等等無微不致,可能對學業 ...
SEN 是特殊學習需要,這是不應受到歧視。正如我所說,成熟嘅社會是有責任使人人得到平等機會。社會是要進步的,不能長期處於只著重生產力的工業社會思維。相反SEN的人長大後往往能有創新的思維,帶領社會的進步!!!

引用:所以有個迷思就係對SEN的support唔知好定壞

原帖由 twotwoshing 於 15-10-13 發表
對SEN學生作調適一定係好!

道理很簡單,如果用你嘅理論,將來大個D書一定係字體細架啦,點解小學書要用大字體?仲要咁多圖畫,出來工作份文件唔會有圖畫睇架啦!第日寫字都要細細隻架啦,洗乜功課簿咁大個格?

其實一般小朋友都已經係用緊遷就佢哋能力嘅方法教佢哋,只係SEN學生再要特別D嘅處理。

MASAYA 發表於 15-10-13 11:53
想分享下,不過同樓主故事無關,只係識得有呢種人
有時未必係發現唔到孩子有學障,而係基於面子問題唔承認 ...

相信有時不是面子問題, 而是家長不想面對現實.

給孩子掛上一個專業名字, 並不是很多家長會很舒服接受...

相反, 近年社會給孩子問題冠上不同的專業名字, 又是否一種合理的出路...

記得聽過TED 一個很精彩的TALK... 內容提到多年前媽媽因為老師經常投訴女兒坐不定, 所以帶女兒看醫生.

碰巧, 女兒在醫生辦公室聞音樂而起舞...

醫生說: 恭喜你, 你女兒是一位天才...

講者嘲諷說, 如果現在一定給女孩冠上ADHD

這位女孩就是後來的 "瑪歌芳婷"

‹ 上一主題|下一主題