用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好學校與好成績學校
go

好學校與好成績學校   [複製鏈接]

朋友有兩個孩子,阿大有幸大抽奬抽中了港島區傳統津貼名校,過咗幾年,到阿二入小一,理所當然係必收生,不過正係惡夢嘅開始。

阿二讀小學一年級嗰陣,學校老師經常打電話來,投訴佢上堂游魂,功課同測驗默書都做得好差,要補補佢,佢阿媽都比老師煩到嘔咁滯。平時喺屋企同佢嘅溫習,到返學考試測驗時又變咗全部都唔識。

由於壓力大轟炸,阿媽二年班將佢轉到另外一間學校,本來只係諗住佢唔好咁大壓力,誰不知過咗一個月,新校嘅老師亦都發現同樣問題,但係呢間學校嘅處理手法好唔同,佢搵咗一啲專家來學校做評估,經過檢查之後發現原來佢有較嚴重既學習障礙。呢個係舊名學校一年來都沒有發現的,而且學校老師校長上上下下,亦都因為學生呢個問題做出唔同針對性嘅改善及遷就,例如呢個學生嘅測驗時間會比較一般同學會長啲,字體會稍為放大,放學經常一對一幫佢補習,好多都係一啲度身訂造嘅改善方法。

而家阿二已經六年班,已經可以pick up返學習進度;雖然呢間學校升中banding 比家姐阿大傳統名校差,但佢媽媽話:「你知唔知呢六年,我同大女既關係傷害左有幾多。」

邊兩間學校唔講喇,但想同大家分享下,名校未必係最適合子女既學校,背後既犧牲也可能有很多;也有不出名的學校老師是相當好,佢地有教育熱誠,付出很多。

11    0    0    0

塞翁失馬……

回覆:lucaspapa 的帖子

非常明白你嘅分享。
我最近先知,原來有啲一線名津,會讓邊緣學生搓陀六年就放遂出去,因為唔會比佢地repeat ,亦未必用咁多資源去幫佢地,啲家長又唔捨得名校呢啲虛名,害了個學生,去到二線中學,老師想幫已經太遲,我聽了也很心寒。

回覆:好學校與好成績學校

我唔認為學校有全部責任去幫你揾出問題,家長嘅責任呢?朋友個仔讀超hea幼稚園,一上小一未夠一個學期時,講起佢次次默書都打大交咁,我講咗一句:睇報紙話有d乜乜讀寫困難,會唔會係咁?跟住佢揾人檢查、果然中咗。

阿女讀緊名津,有個一齊搭校巴嘅師姐留咗兩次班、個妺留咗一次;又打破咗d「名校冇留班、只有勸退」嘅傳言。

學障調適,有教局指引,官津直g應須follow,問題係能否及早identify,名校主打成績,若家長expect這方面多supoort,就有mismatch了。但話說兩頭,只要家長show 到有心肯讀,亦不是方間說的咁harsh。

再說,就算二線學校亦不代表學障support 好,我個讀happy kg 時已有些學障特徵,但老師完全察覺唔到,孩子是自己的,他們的命運不能假手於人。

蕃薯仔媽媽 發表於 15-10-13 01:28
非常明白你嘅分享。
我最近先知,原來有啲一線名津,會讓邊緣學生搓陀六年就放遂出去,因為唔會比佢地repea ...
係, 發覺真係有咁既現象.....就算全級考第尾果個都俾佢升班.....升足六年, 當然老師有反映俾家長知小朋友成績大落後, 跟唔上等, 只係個家長無意識同小朋友轉校.....小朋友係自己, 家長責任大於學校, 如努力過成績仍然差, 甚或有讀寫障, 應轉校, 而唔係差足六年...., 我覺得個小朋友好慘....

讀得名校預左天資不低後天肯用功,家長在k3選校時早應心裏有數,強行推個有嚴重讀寫障的小朋友入名津是適合的選擇嗎?

momama 發表於 15-10-13 06:14
阿女讀緊名津,有個一齊搭校巴嘅師姐留咗兩次班、個妺留咗一次;又打破咗d「名校冇留班、只有勸退」嘅傳言 ...
仲可以留兩次班? 真係好少有WOR....

醒目開學勳章 王國長老

個人估計咋:老師做教育咁多年,點會睇唔出嚴重學障?尤其講緊嚴重!家長就話新手無呢方面經驗啫。我覺得呢d就係勸退,唔幫唔搵理由,只叫家長攪掂。更唔會去推介評估啦陣間評到咩事出黎,轉唔到校咪仲留低!正係想家長攪唔掂有壓力而選擇離開

Hillkymama  中肯.  跟指引,可能要請個人返黎教佢. 學校未必想.  發表於 15-10-13 17:59
lucaspapa    發表於 15-10-13 11:24

自己小朋友有較嚴重的學校障礙,家長完全吾覺?係第二個仔女,吾係新手無經驗!拖到小二先被學校通知,錯過晒黃金治療期。仲要完全吾理有無理由,送小朋友去谷的傳統名校...

呢件事,個家長責無旁貸,責任大過學校好多好多。

蕃薯仔媽媽 發表於 15-10-13 01:28
非常明白你嘅分享。
我最近先知,原來有啲一線名津,會讓邊緣學生搓陀六年就放遂出去,因為唔會比佢地repea ...
真心為孩子,用心辦教育的好學校真的不多

Charlotte_mom 發表於 15-10-13 07:50
個人估計咋:老師做教育咁多年,點會睇唔出嚴重學障?尤其講緊嚴重!家長就話新手無呢方面經驗啫。我覺得呢 ...

真係唔可以assume ga, 早幾年初到ek看過一個分享話現一間出名直g校長自認不知道讀寫障礙是什麼(not the exact wording used)。之後我去聽一個講座,解釋不同的學校如何運用教局提供的資源去培訓老師,才㤃然大悟。

Jane1983 發表於 15-10-13 07:51
自己小朋友有較嚴重的學校障礙,家長完全吾覺?係第二個仔女,吾係新手無經驗!拖到小二先被學校通知,錯過 ...
Agree, 最後仲賴名津唔幫手。 父母竟然覺得教育孩子,100%責任是學校???? Amazing!  

Jane1983    發表於 15-10-13 08:41

引用:自己小朋友有較嚴重的學校障礙,家長完全吾

原帖由 Jane1983 於 15-10-13 發表
自己小朋友有較嚴重的學校障礙,家長完全吾覺?係第二個仔女,吾係新手無經驗!拖到小二先被學校通知,錯過 ...
係罗!做家長自己日对夜时住孩子,又話係屋企同佢温習,咁都發現唔到孩子有學障?!

樓主,唔该叫你朋友好好自我反省下,唔好賴三賴四啦!

Jane1983  真係攞命!  發表於 15-10-13 08:41

醒目開學勳章 王國長老

我朋友個女當年讀名女校,小一時朋友發現有問題(幼稚園係超 happy school,功課極少所以朋友留意唔到),但礙於家境問題無能力出去做評估。

學校更加無任何支援,小二時千方百計想個學生轉校。

升小三暑假時朋友借到錢同個女去私家估評估,最終發現差唔多乜都有齊。

最終係開學前交左報告畀學校,朋友叫做幫個女保住個學位,但學校友仍無支援,針對更加唔使講喇。

大家實話做乜唔排政府,根本學校都無做學童識別,無轉介下朋友自己去排,排到自己揾私家做完先有得見第一次。

學校明知學生 “滿江紅” 都照升班囉!

所以有時唔係家長唔想處理,但收入只夠糊口時都唔知可以點理。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:蕃薯仔媽媽+發表於+15-10-13+01:28+

原帖由 KittyMelody1 於 15-10-13 發表
係, 發覺真係有咁既現象.....就算全級考第尾果個都俾佢升班.....升足六年, 當然老師有反映俾家長知小朋友成 ...
現實非常殘酷,好替嗰啲孩子心痛,我朋友(Band 2 中一老師)手上的谷底學生,完全無習動機,根基初小都不如,竟然係從神級津小出嚟,所以我朋友叫我,仔女入到名校,父母萬萬不能放鬆。

‹ 上一主題|下一主題