用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分
樓主: elbar
go

優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分 [複製鏈接]

睇見呢間學校收生要求都幾高, 我仲估成績一定好勁.
At least 2 "A" grades and 1 "B" grade amoung the 3 core subjects, Chinese, English & Maths

http://www.gtcollege.edu.hk/admission.html

回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

「六成半獲聯招取錄」已是B1b校,點解吾直接講「本年入U率」及「最佳頭幾名成績」?

王家爸爸  可能呢兩個都比較差  發表於 15-10-14 11:56

遲D可能有校出best 4、best 3成績去表達學校成績。點都好,大部分都係報3322率、入U率、平均每人奪5或以上數字。呢D數據優才報左幾多樣出來?

引用:「六成半獲聯招取錄」已是B1b校,點解吾直

原帖由 fatman69 於 15-10-13 發表
「六成半獲聯招取錄」已是B1b校,點解吾直接講「本年入U率」及「最佳頭幾名成績」?

...

hkpapa話齋,語言偽術。

33222 ? ....語言偽術...似自我宣傳多D !

hkpapa852 發表於 15-10-13 09:58
[size=34.4808px] 如果全部學生平均best 5有21分係符合埋3322, 無埋由今年JUPAS率都係得~70%.
學生平均best5有21分,70%jupas有乜問題?平均21分即可能有人31有人得11。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-13+發表

原帖由 晴晴小B 於 15-10-13 發表
hkpapa,你真曳,人地學校用啲軟性銷售,又比你踢爆
圍村人燒鞭炮,村內個個高興,村外路過人士,切勿掃興生事,後果可能是比圍村人圍毆......有優才2字的帖,慎入.....好容易被"信徒"圍插

babie2    發表於 16-1-8 17:40
王家爸爸  所以唔敢答嘴  發表於 15-10-14 11:50

我都唔明點解咁多人嫉妒優才。

優才, 真道,港同,東九匯基,幾所新進直資的DSE成績都算好(其他無硏究),特別是英文。

Jackieson  ture  發表於 15-10-16 10:59

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-10-13+發表hkp

原帖由 Lucifer3960 於 15-10-14 發表
圍村人燒鞭炮,村內個個高興,村外路過人士,切勿掃興生事,後果可能是比圍村人圍毆......有優才2字的帖, ...
好鍾意你那個「信徒」既詞語,所以教主咪要定期派啲「聖水」比信徒提提神。真正學術強既學校,所公開既數據係好清晰,你見spcc, dgs, 鄧顯… 而唔需要用啲語言偽術去包裝自己。

晴晴小B 發表於 15-10-14 06:55
好鍾意你那個「信徒」既詞語,所以教主咪要定期派啲「聖水」比信徒提提神。真正學術強既學校,所公開既數據 ...
SPCC雖然公開既資料多,但其實都夾雜咗唔少語言偽術
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cow 發表於 15-10-14 00:53
我都唔明點解咁多人嫉妒優才。

優才, 真道,港同,東九匯基,幾所新進直資的DSE成績都算好(其他無硏究), ...
真道都叫DSE成績好?
其餘3間我同意,不過我唔意人玩語言偽術啫。至少港同,匯基(東九龍)唔會玩呢D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

但spcc各指標都非常強勁,應該可以肯定係全港三甲

hkpapa852 發表於 15-10-14 07:53
真道都叫DSE成績好?
其餘3間我同意,不過我唔意人玩語言偽術啫。至少港同,匯基(東九龍)唔會玩呢D。
...
睇真啲又真係麻麻地, 收翻真道。

醒目開學勳章 王國長老

引用:但spcc各指標都非常強勁,應該可以肯定係全

原帖由 晴晴小B 於 15-10-14 發表
呢樣應該無得拗

cow 發表於 15-10-14 08:17
睇真啲又真係麻麻地, 收翻真道。
學校公開既資料, 大家要認真研究, 睇清睇楚, 更加唔好盲目崇拜直資學校, 以為直資學校一定比官津學校好.

現實係, 目前香港既直資學校, 能係公開試有好表現既, 多數都係傳統名校轉直資個D, 只有極少部份新派直資, 能夠有所謂B1中學既水平

babie2    發表於 16-1-8 17:41

晴晴小B 發表於 15-10-14 08:01

SPCC各項指標的確出色, 所以我更加唔明佢做乜都要玩呢D.

講開語言偽術, 有講吓我覺得SPCC有D乜語言偽術:

上年SPCC高中畢業生既資料:
DSE 成績: http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/congratulations/2721
入U表現: http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/news/2698

149個DSE考生, 3322率: 91.9%, 110人入3大

IBDP 成績: http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/congratulations/2711

23個IBDP考生, 所部有本地/海外大學offer

校務報告(P.11-13):
http://www.spcc.edu.hk/attachments/2852_Annual_School_Report_2013-2014.pdf

問題:
1. 校務報告P.12中, IBDP考生有27人(網頁話得23人喎!)? 到同一頁最底一部份: F6(IB), 只有20個IBDP考生有申請本地大學學位? 20人共攞22個offer? 咁有冇人攞唔到?

2. 校務報告P.12中, F6(DSE), 149個DSE考生中本地大學分佈, 合共只有83.6% (咁是否只有83.6%考DSE既學生最後有本地大學offer?), 3大百份比為47%, 20.8%和6%, 合共: 66.8%. 咁入3大人數應為: 149x66.8%=106人.... 但網頁話有110人喎!

3. 如果DSE考生真係有83.6%得到本地大學offer (即~124人),  而IBDP有20個考生得到22個本地大學offer, 但總數只有126人升讀本地大學(校務報告P.12中既Student Exit), 咁到底有幾多DSE考生入? 有幾多IBDP考生入?

當中問題(1)和(2)中既數字落差, 到底係低級錯誤定, 定係語言偽術呢? 如果只係上年係咁, 可能係前者, 但翻睇過近兩三年既校務告同網頁既資料, 每年都係有唔相符既數據, 點解呢?

還要請高人指教了!

又講番Best 5 subject, 好似人地咁, 講明Best 5 subjects with core subjects at 3322 or better 咪幾好

回覆 hkpapa852 的帖子

近年冇跟進,以前所見張祝珊是最高透明度。

twcho  荃官資料都十分詳盡。  發表於 15-10-16 19:18
hkpapa852  同意, CCS既透氣度真係港島區極高既一間  發表於 15-10-14 10:15
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

今年SPCC有30人入醫學院,17港大,13中大。淨係呢個數據就足夠做「神校中的神校」。

fatman69 發表於 15-10-14 11:38
今年SPCC有30人入醫學院,17港大,13中大。淨係呢個數據就足夠做「神校中的神校」。

...
How many are girls ?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題