用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF and SMC
樓主: shel0208
go

WKF and SMC [複製鏈接]

引用:Quote:punlik+發表於+16-2-2+11:09+是啊,+

原帖由 hkpapa852 於 16-02-02 發表
校長係非正式渠道發佈既升學資料, 本身表現已經麻麻, 如只有一半畢業生本地升學, 學生DSE中文科只有一半達3 ...
我有去wkf briefing session, 校長提供的資料是約50%升讀大學,海外/本地約各一半,我理解係約25%升讀本地大學,約25%升讀海外大學。

回覆:WKF and SMC

如果wkf 係因為dse中文科成績未如理想,為何有南亞學生為數不少的smc 反而可以考到比wkf 更好的中文成績?

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-2-2+15:14+編輯+

原帖由 punlik 於 16-02-02 發表

“南亞學生為數不少的smc 反而可以考到比wkf 更好的中文成績? ...
你誤會左我意思,我原意是指wkf 中文成績不太好,咁有南亞學生的smc 照道理只有更差,為何會有人覺得smc 整體成績比wkf 好。之後有家長回答因為smc 中文弱的學生行左ncs 呢條路,變相避開左DSE 中文呢1份卷。

引用:Quote:Ocean419+發表於+16-2-2+13:11+如果w

原帖由 hkpapa852 於 16-02-02 發表
NCS係可以用外語代替中文, 透JUPAS過或Non-JUPAS升讀本地大學.
而且即使中文唔得, 只要其餘科成績好, 再加G ...
請教如何可以qualify 為ncs? Non-chinese ethnic background and/or foreign passport holder? 是jupas and non-jupas path 2揀1嗎還是可以2邊一齊試?

‹ 上一主題|下一主題