用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田B1C的中學?
go

沙田B1C的中學? [複製鏈接]

沙田區b1c學校有乜選擇?對該校有什麼評語?謝謝解答

2    0    0    0

回覆:metrochung 的帖子

網上指保良局胡忠、鄭榮之、郭得勝都是1C,三間校風邊間好D?

引用:網上指保良局胡忠、鄭榮之、郭得勝都是1C,

原帖由 metrochung 於 15-10-12 發表
網上指保良局胡忠、鄭榮之、郭得勝都是1C,三間校風邊間好D?
鄭同郭係英中,胡係中中,仲有林漢光,聖心都係1C

引用:Quote:原帖由+metrochung+於+15-10-12+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-10-12 發表
鄭同郭係英中,胡係中中,仲有林漢光,聖心都係1C
多謝提點,你對郭得勝有什麼看法??

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-10-12+發表

原帖由 metrochung 於 15-10-12 發表
多謝提點,你對郭得勝有什麼看法??
郭得勝口啤唔差,但校舍較舊,有興趣可帶小朋友去參觀下

我噝沙田長大,郭得勝係唔差咖

我個人覺得郭得勝較優

chesswin 發表於 15-10-13 10:31
我個人覺得郭得勝較優
郭得勝,聖心,林漢光呢三間,你㑹點揀? 謝謝!

想問問大家,其實"郭得勝"和"鄭榮之"兩校比較是否相約,不分高下? thx.

YmOra 發表於 15-10-13 11:31
想問問大家,其實"郭得勝"和"鄭榮之"兩校比較是否相約,不分高下? thx.
二選一,郭得勝

蘑菇 發表於 15-10-13 10:54
聖心我覺得收好多小學裡的人, 所以我唔會選.林漢光冇留意過

引用:Quote:原帖由+metrochung+於+15-10-12+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-10-12 發表
郭得勝口啤唔差,但校舍較舊,有興趣可帶小朋友去參觀下
上年我去左,今年一定帶仔去

引用:Quote:chesswin+發表於+15-10-13+10:31+我

原帖由 蘑菇 於 15-10-13 發表
林較優,其次我會選郭

引用:想問問大家,其實"郭得勝"和"鄭榮之"兩校比

原帖由 YmOra 於 15-10-13 發表
論地理/位置/校舍,鄭勝
論口啤,郭勝

洋蔥頭媽咪 發表於 15-10-13 14:24
論地理/位置/校舍,鄭勝
論口啤,郭勝

先來個謝!

請問兩間入U%是否相約呢? thx.

YmOra 發表於 15-10-14 10:06
先來個謝!

請問兩間入U%是否相約呢? thx.

林謀裘目前只有2013年DSE成績同入大學數據, 但以此比較, 係眾多間之中最好的, 當然升讀local degree 有~56%

其餘幾間, 胡忠可能係較差的, 2011-2012年既JUPAS offer只有47.9%

上年幾間學校公佈既資料:

郭得勝: 3322率: 65.1%, JUPAS offer: 52%, 3大: 30.16%, 升讀大專(本地+海外, 包括degree, HD, AD): 92%
鄭榮之: 升讀degree(本地): 36.7%, 升讀大專(本地, 包括degree, HD, AD): 83.52%
聖母無玷心: 升讀degree(本地+海外): 41.6%, 升讀大專(本地+海外, 包括degree, HD, AD): 84.8%

大家公佈既角度唔同, 好難比較, 個人認為郭得勝較佳 (3大有30.16%)

YmOra  感激詳細分析,明白多了.thx.thx.  發表於 15-10-14 11:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-14 10:44
林謀裘目前只有2013年DSE成績同入大學數據, 但以此比較, 係眾多間之中最好的, 當然升讀local degree 有~56 ...
林裘謀點只2013年數據...
http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/publicexam.php

Public Examinations

HKDSE

Year

No. of candidates

5 or above

21.4%

23.7%

22.1%

4 or above

60.8%

63.5%

64.1%

2 or above

98.0%

98.8%

98.7%

3322 or above (4 core subjects)

83.5%

87.5%

85.1%

Further Studies

Year

Local Universities
(Hon. Degree)

59.6%

56.8%

60.9%

Associate Degree
or Higher Diploma

26.4%

31.3%

28.8%

Overseas

3.4%

8.0%

8.7%

Others

10.7%

4.0%

1.6%

YmOra  多謝你的資料.  發表於 15-10-14 19:49
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-10-14 18:02
林裘謀點只2013年數據...
http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/publicexam.php
謝謝,之前搵唔到添

MASAYA  因為學校網頁都冇show出黎   發表於 15-10-14 18:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

林裘謀 :
band 1A to 1B, sure not in Band 1C.

林漢光:
band 1C

Don't make confused.

引用:Quote:蘑菇+發表於+15-10-13+10:54+郭得勝

原帖由 chesswin 於 15-10-13 發表
聖心我覺得收好多小學裡的人, 所以我唔會選.林漢光冇留意過
如果自問係B1,自行聖心機會好大,覺得佢會收外校生先。

‹ 上一主題|下一主題