用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 智能評估結果的疑問
go

智能評估結果的疑問 [複製鏈接]

智能評估分為4個組別,每個組別有一個overall的分數,如某個組別因某種原因未能比分,是否FSIQ都不會比分?我已爬文見到有些個案某個部分未能完成或是冇做都能夠有FSIQ的分數?但是有些又沒有?
   1    0    0    0

回覆 pollybell 的帖子

要根據臨床心理學家的專業判斷。
我個仔四歲做的智能評估,其中語言分類得分特別低,加上未夠六歲,所以報告沒有FSIQ,只有預計為120+。

最近(11歲)做那個四個分類相對分均,語言方面突飛猛進,才有FSIQ分數。

回覆 Activehealth 的帖子

謝謝你回答,以你例子如某個組别內如得分太大分别就有可能出現比不到分數,例如同一組別内三個項目一個係average,第二個係very superior,第三個係very superior,咁係差太遠所以咁既情況。

醒目開學勳章 貢獻勳章

同一組別有3份題目,但未必要做哂,做兩份已經出到分
我仔好仔响速度兩項當中,分數有極大差異,但都照出

其實FSIQ唔係take average,我都唔知佢點計,但最終阿仔個FSIQ係佢咁多個score當中最高嗰個嘅+/-1
恐龍家

所以我唔多明overall 出唔倒。

pollybell 發表於 15-10-11 18:43

謝謝你回答,以你例子如某個組别內如得分太大分别就有可能出現比不到分數,例如 ...

不是,阿仔小時最弱是verbal, verbal 內每項有差異,comprehension 是低於average,但similarities 是高於average.Verbal scale IQ 仍是可算出來。

但 Performance IQ (Block Design/Picture Concepts 等)遠高於Verbal IQ,因為Verbal IQ 跟 Performance IQ 在統計學上分歧太大,所以不能算出FSIQ.

是不同組別IQ分歧太大,所以不能算出整體IQ來。

你沒機會跟臨床心理學家詳細了解嗎?

阿仔每份智能評估,都有詳細説明每項內容、得分或算出來或為何算不出來。每個報告都有十幾版紙以上。

更有跟臨床心理學家面對面詳細討論報告。

你們沒有嗎?

剛剛收到full report 暫未與心理學家會面。約左下個月,謝謝。

我大仔8歲時做過評估,當時verbal score 和 performance score差太遠,亦是得不出結論。心理學家解釋說那差異不正常,得出來的分數不能作準。

或者你先等見心理學家,先聽聽他怎說。

pollybell  咁你系咪遲幾年再做過?  發表於 15-10-16 12:39
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:智能評估結果的疑問

我女也在兩個範疇中差別太廣,至未能出結果,心理學家解釋拉出的數據並不能反映女資優和落後的部份,所以不建議出一個數字去總結

[img align=right][/img]

回覆:智能評估結果的疑問

我仔心理學家話佢地有另一種計法處理這些情況,但嗰個分只係大約,唔會落在報告上

pollybell  Thks  發表於 15-10-29 12:58

回覆 yanfaifai 的帖子

咁最後點處理?

回覆 pollybell 的帖子

我大仔當時被診斷有ADHD,曾於兩年後應醫生要求再做一次,總分above average, 數學資優。但幾年後的最近又在學校再做一個簡單的評估,不再是數學資優,反而是另一項特出。
可能結果受他的病情、興趣、經驗、學習影响。

pollybell  謝謝分享  發表於 15-10-16 22:54
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:pollybell 的帖子

結果係以4個分數分別去睇,沒有總結的分數

pollybell  謝謝解答  發表於 15-10-28 22:52
[img align=right][/img]

5歲夠年齡評估嗎?我小朋友從小到大講野清晰,太快,最衰在學校老師都未講答案,她已經不守規矩講答案出來,搞到老師都話她,在學校太多野講,點算?

請問去邊度測試?

回覆:單親媽媽7 的帖子

通常要足六歲才做IQ test 比較凖確,太細驚佢坐唔定同IQ未發展得穩定。中大、HKAGE、小童群益會、私人臨床心理學家都可以做。

我個仔以前都喺班上搶答,經過每年唔同班主任的教導同評語,同逐漸大個,較能明白其他人感受,依家已經改好。

‹ 上一主題|下一主題