用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇問問大家自己小學時
樓主: stockmike
go

好奇問問大家自己小學時 [複製鏈接]

1) 細個小學有或無俾人迫讀書?
有, 家姐年年考第一, 父母成日叫我學下佢

2) 對小學時期的回憶是什麼?
6樣課外活動,其中一樣一星期兩堂,好忙.

3) 對當時做小學功課有什麼印象 ?
一小時內完成因趕時間

4) 你現今算讀書成績好、一般定係差
全級頭十名內,不過未試過第一
United we stand, divided we fall.

回覆:stockmike 的帖子

小一至小四都有,到左小五媽咪開始放手,靠自己,果時先開始知點可以默書攞高分,就係反覆温習,但如果預到unsee diction就攞唔到高分。

默書不太辛苦,但測驗考試前幾日便開始温,累了睡10分鐘又再温,直到深夜才訓。

每日功課都不少,但做功課所需時間不太多,做完功課有時間會睇返課本或睇卡通片。

4) 你現(在)算讀書成績好、一般定係差
小學後期及初中成績都好,靠死記,不過天生記性唔好,要比其他人加倍努力才記到,記完就好多都好快唔記得了。覺得教育制唔度唔好,初中死記可高分,但到高中以上要自己思考,成績便一落千丈。

無, 實在成績太差,所以父母迫我落鋪幫手,學做生意o

全班四十人,永遠考3x。是班中成績最差嘅女仔之一,所以女同學視我為壞份子,我只得一個朋友(因她成績同我叮噹馬尾)

馬虎完成,因趕時間去幫手父母工作。所以成日俾先生鬧 , 最嚴重係校長要見我媽媽,叫她督促我成績。

4) 你現今算讀書成績好、一般定係差?
OK啦 ! 自然順利入Band 3中中, 中二突然有一晚睡不着開竅咁讀哂考試範圍,結果有份卷全級第一,人生才開始學讀書。中五緊緊升中六,中六中七全級頭三,但底打得差,好辛苦才入到Band 3大學。大學識到好朋友,遇上啓蒙老師,努力讀書,結果俾我考到北京大學碩士入場券。

bobbob  邊間係band 3大學?  發表於 15-10-14 18:07
little_yolky  大學都有band 3  發表於 15-10-14 09:52

印象非常深刻:背x數表背極都唔識,俾亞媽失控軍炸我,打打鬧鬧,我就...喊到豬頭,其後冇乜印象亞媽有迫我讀書既情景,

但記得小學只要同有關成積既就有驚恐既感覺,
好鐘意玩跳繩,好其待小息響鐘既一刻
3) 對當時做小學功課有什麼印象
馬馬虎虎,一冇做功課就好驚俾老師寫手冊

4) 你現今算讀書成績好、一般定係差?
小學就知父母有其望成積好,但唔算迫讀書
派中學派到band5,亞媽超驚,最後考入band3
中五 -完

但時代已經不同了................................

細個時除左用好多時間讀書外,都仲有好多親子時間(因為返半日),所以都尚算開心。究竟依家啲小朋友嘅快樂回憶響邊呢?

回覆 yovin 的帖子

Hi, yovin                      

4)  你現今算讀書成績好、一般定係差?                
  OK啦 ! 自然順利入Band 3中中,  中二突然有一晚睡不着開竅咁讀哂考試範圍,結果有份卷全級第一,人生才開始學讀書。中五緊緊升中六,中六中七全級頭三,但底打得差,好辛苦才入到Band  3大學。大學識到好朋友,遇上啓蒙老師,努力讀書,結果俾我考到北京大學碩士入場券。

--->其實我初中也試過發奮想讀書好些,但由於個底好錯好多嘢吾明追不上.        
  可否講吓你怎樣追回上來,個底咁錯要追到上大學真的要有超人的        
  意志,抗拒引誘,  是不是有特別方法讀書呢? 可否分享你的經驗.          

1)  細個小學有或無俾人迫讀書?                

有,但好多嘢聽吾明又無人教.

2)  對小學時期的回憶是什麼?                  

玩多,睇電視,溫書但又溫吾入腦.

3)  對當時做小學功課有什麼印象 ?                

少功課,可能我無人教,不懂做的又冇人問….

4)  你現今算讀書成績好、一般定係差?                

成績不好,出來工作好多年後再讀HKU  diploma,成績一般

wister 發表於 15-10-16 21:02
細個時除左用好多時間讀書外,都仲有好多親子時間(因為返半日),所以都尚算開心。究竟依家啲小朋友嘅快樂 ...

依家啲小朋友嘅快樂回憶響邊呢?

1. 家姐同阿妹玩
2. 阿妹同家姐玩
3. 同爸媽一齊出街去大草地/公園玩
4. 同屋企隻猫玩
5. 媽媽同阿妹瞓覺覺豬
6. 阿爸阿媽讚自己好乖好叻
7. 去酒店住
8. 出街食飯
9. 有雞食

所以, 記得最少生兩個。

生產值:3026 大宅7 天前 15-10-12
唔係被人迫,係自己好在意成績,因為一差咗少少就會比家人吋~eg「吓,今個學期考第三咋?!」

日日讀書讀到儍,非常非常辛苦!!!老師好惡,漏做漏帶功課會死,成績差咗又被歧視!

返下午班,放學返家已經6點!趕快做一陣功課已經要食晚飯,食完全家勒令要熄燈瞓覚!做唔完惟有朝早起身再趕功課(印象中功課有10-13樣!),因冇人教,一般要好辛苦先趕到12點前完成返學!

4) 你現今算讀書成績好、一般定係差
成績好,但運氣唔好,在公開考試期間入咗醫院!結果公開試強差人意!萬幸翌年重考後都入返U!

1) 細個小學有或無俾人迫讀書?無.
大部份老師都好惡
好多功課, 日日平均十幾樣, 最勁廿幾樣, 但唔知點解可以係學校做左好多, 返到屋企用一至兩粒鐘到已經做晒, 跟住食玩訓, 日日如是. 但曾經亦試過做功課做到半夜兩三點. 但次數不多. 好似比人罰抄一千次.
4) 你現金算讀書成績好、一般定係差
一般與好中間

‹ 上一主題|下一主題