用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇問問大家自己小學時
樓主: stockmike
go

好奇問問大家自己小學時 [複製鏈接]

1) 細個小學有或無俾人迫讀書?
冇, 阿爸阿媽番工, 偶爾叫爸爸幫默書。平時唔會溫習,考試前先溫--依家會喺考試前兩個禮拜叫阿仔溫習。

2) 對小學時期的回憶是什麼?
曳!成日見家長,打手板,罰抄。成績前列。

3) 對當時做小學功課有什麼印象 ?
大部份喺學校做晒,返屋企玩同睇小說-呢樣阿仔學到足。

4) 你現今算讀書成績好、一般定係差
Hea住入B1中學,Hea住讀完個學士。再更加Hea讀埋個MBA

1) 點為之逼?我情況係阿媽唔教,但成績差會打罵。
2) 回憶係同同學相處的事
3) 冇乜印象,只記得每日做六個鐘功課
4) 成績差,入band2學校,繼續成績差入U

stockmike 發表於 15-10-11 00:33
首先希望大家唔好介意講
1) 細個小學有或無俾人迫讀書?無人迫讀書, 阿媽只拋一句:我最錫俾心機讀書既小朋友.....咁, 你自己識做啦。

好快樂, 因為成績好, 所以大家都好錫我。

無印象, 因為好快就做完、溫完書, 跟住睇電視。

4) 你現金算讀書成績好、一般定係差
因為小妹細個時過目不忘, 並精通答題技巧, 所以讀書成績好。無風無浪讀大學。不過, 因為英文底子差, 所以入到大學科英文都追到氣咳。

引用:首先希望大家唔好介意講 1)+細個小學有或無

回覆:IloveJJ 的帖子

回覆:好奇問問大家自己小學時

上得 EK 大部份受過大學或以上的教育,唯有自我安慰自己都有份討論。我暫時睇到大部份上到大學都唔使被人迫讀書,同小時鍾意快手快腳做功課趕去玩。雖然不能以遍蓋全,但很值得我參考

IloveJJ 發表於 15-10-13 10:37
little_yolky  你到底有幾多個細佬
就係3個囉!
有個細佬有一個家姐兩個細佬
有個細佬有一個家姐一個大佬一個細佬

仲有個細佬有一個家姐兩個大佬

人才仔仔
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

好多兄弟姐妹,爸媽唔得閒理我地。

落樓下平台玩

唔算太多功課,d 作業比較簡易,我寫字慢,最憎做抄寫!

差,會考唔合格。

我應該有過度活躍及讀寫障礙,耐何不被發現,獨自苦苦掙扎!但我自細好鍾意睇書,種類亦好闊,如果有人幫或引導,成績唔會太差。

阿b 一歲幾已開始同佢蒲圖書館書店,陪讀是必然的,但更重要陪玩。因為我鍾意睇書,所以有刨育兒書,我會針對個仔既問題睇書搵方法改善。
明知自己錢又冇墨水又冇,學業上幫唔到佢幾多,所以老早訓練佢自學自理。。。我又諗,以前d 人冇人理都讀到大學,所以我唔做跟得阿媽,有責任感既人比高分强吧!

MASAYA  自理自律自學先係王道  發表於 15-10-13 11:56

無人迫,阿爸想我早點出來做嘢幫補家計。
算美好的,在大多數同學還是懶懶散散的時候,我會臨考前溫習,故可名列前矛。
有就第一時間做好它,實行先苦後甜的做法。
小聰明的好處只可維持至初中階段。中學官校同學有兩批,一批是恆常溫習操卷,一批是hea住讀的,我屬第二批。當年有一個錯誤觀念,想不勞而獲,即用最少的時間獲得好成績,結果入唔返原校升讀預科。預科去了一間私校就讀,讀完便出來工作。工作期間讀晚間課程,婚後停了工作三年讀大學。這三年是我人生最認真讀書的三年,結果1st Hon畢業。畢業後工作數年再讀晚間碩士課程,又回復hea住讀的情形,最後也畢了業。

引用:1)+細個小學有或無俾人迫讀書?好多兄弟姐

引用:Quote:stockmike+發表於+15-10-11+00:33+首

原帖由 little_yolky 於 15-10-13 發表
1) 細個小學有或無俾人迫讀書?無人迫讀書, 阿媽只拋一句:我最錫俾心機讀書既小朋友.....咁, 你自己識做啦 ...
你媽媽真高章

little_yolky  阿爸到依家80歲都成日話阿媽好聰明架  發表於 15-10-13 17:16

IloveJJ 發表於 15-10-13 13:02
無錯!贊同責任感先最重要! 而家後生一輩俾人話咁多問題,我覺得就係佢地既態度問題,如:責任感、勤奮不足, ...

我都成日諗, 就算讀書不成, 但起碼有我哋果輩人既工作態度, 加埋個靚樣, 都應該搵到工做既

醒目開學勳章 王國長老

有, 父母係傳統地覺得"唔讀好書你第2時就做乞衣"果種, 全部要背, 連聖經都要背到一字不漏, 恰著左都拍醒你繼續背

讀讀讀, 背背背, 如果功課做得快有得出街(媽媽係FTM好怕坐屋企, 奈何細佬唔生性)

唔記得LU, 做做做LOR

4) 你現今算讀書成績好、一般定係差
唔錯啦

醒目開學勳章 王國長老

小學時從未考過10名外, 因為阿媽迫住上, 差一分都開片果種
到初中, 阿媽唔識英文, free晒~! 入到大學真係一額汗(講真), 入到大學當然都唔係叻果隻啦, 不過叫順利畢業lor

我份人, 自問有小聰明, 但懶, 所以會以最少時間最shortcut方法完全任務 (又唔會唔做), 讀書一樣, 怕背野, 吹水就叻, 所以背最少嘅內容然後努力勁吹, 點都執返d分返黎(山大斬埋有柴法)......咁lor

1. 無被迫讀書, 但成績唔好會比人罵

2. 小學回憶: 成日發夢同玩

3. 功課印象: 無乜

4. 學業成績: 初小中下,小六差不多科科c,中學是以前band 1-5 中的多band 3學校,未讀過精英班,中一至三都好hea, 中三識驚,因為升中四6班只升4班,於是發奮,升到中四又hea過,到會考第一年得幾分,之後repeat勁發奮考到17分,之後又hea返至大學畢業。 有一樣嘢想講嘅係,我從小到大有閱讀習慣,所以會考高考的中英文成績都不好。

引用:1.+無被迫讀書,+但成績唔好會比人罵 2.+

原帖由 LuckyFish 於 15-10-13 發表
1. 無被迫讀書, 但成績唔好會比人罵

2. 小學回憶: 成日發夢同玩
更正,係從小到大無閱讀習慣。

‹ 上一主題|下一主題