用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇問問大家自己小學時
go

好奇問問大家自己小學時 [複製鏈接]

首先希望大家唔好介意講
1) 細個小學有或無俾人迫讀書?
2) 對小學時期的回憶是什麼?
3) 對當時做小學功課有什麼印象 ?
4) 你現金算讀書成績好、一般定係差

我答先
1) 無俾人迫讀書
2) 小學回憶只有玩,朋友同埋開心。
3) 我直頭無做小學功課的記憶
4) 成績一般

希望大家慷慨地留下少少數據,睇下數據可唔可以作為大家教下一代的參考。因一個人的個人經驗真的有限,謝謝!

3    0    0    0

1) 冇人理我點讀書
2) 名次係我讀書既動力, 好勝心驅使我努力
3) 上堂偷做功課, 放學唔駛做功課, 未開始暑假已經做晒暑期作業, 盡情玩係我做功課既動力
4) 小一級四十, 之後進步到小四級十, 小五小六冇名次

不過當年就算英文八九十分, 對讀英中都冇幫助, 個陣我就知分數同能力根本冇關係, 我而家唔會再重蹈覆轍
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:好奇問問大家自己小學時

多謝回覆! 我明白 "好勝心係讀書動力". 但唔重蹈覆轍即係而家唔會太注重分數 ?

1)父母無知識亦無意圖理我功課

2)小學印象: 被欺凌, 日日欠交功課, 上課時偷睇小說同畫公仔

3)5,6年級功課超多

4)小學時期年年頭五,攞學業獎, 中學成績中上, 高中不無端端中英文都級頭十

日日欠功課但考頭五,你都很令人羨慕啊!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:stockmike 的帖子

迫我返工廠幫手趕貨就有,爸爸都會幫我默書嘅

有次欠功課被罸得好甘!足夠依家上報紙!

功課當然要做,返全日,做完功課就開工

—路hea 住讀到大學畢業,成績唔好架!我估我有專注力不是嘅問題

恐龍家

1) 細個小學無俾人迫讀書, 小二小三開始自己溫習,識highlight重點,將課文用錄音機錄起,播出來聽,但一邊溫書一邊瞓覺

2) 校長的「格言」、好多老師和同學移民、小一中文書和數學書第一課內容,仲記得我問阿媽點解數學又教番幼稚園啲野 (數1-20)、小息有咩食、課外活動

3) 功課唔多,內容唔記得,但我間開一格格,寫得好整齊

4) 小學當時5個band來說是band 1尾band 2頭,小一至小五考過全班第一,小六成績表冇寫名次,應該唔係頭三名但都全部A ,中學band 2年年考第二、三名,大學first hon 和 dean list

從來沒有被迫讀書,食完玩完睇完電視太過游手好閒時才會被「叫」讀書。

由於家庭關係,小時候顛沛流離,讀過四間小學,由地下轉到獨立校舍轉到天台再轉回地下。每到一個新環境都無法同人埋堆,總是形住人地識自己唔識(如球類活動)。讀書方面就全無問題,雖然四間學校之間英文和數學明顯有教快教慢的情況,但考試一直都保持到全級頭三名內,五年級時還代表學校參加了殷巧兒那個小學常識問答比賽《溫故知新》。六年級考升中試,有幸入到「名校」,從此終身對名校產生免疫,全不「感冒」,可說是一大得著。

無印象,從來都是自己做的,三爬兩撥就做完。高年級時會有老師間中私人醒兩三本補充練習,是對學生的照顧,都是看心情和興致來做。

小學時期絶對是天才橫溢。中學則無心戀戰,表現平平。能夠入到大學,靠的不過是爛船剩下的那三斤釘。
如得其情,則哀矜而勿喜。

多謝大家繼續回復,大家都三歲定八十,似乎未有逆轉過案。我自已小學成績平平,中學也平平。

冇,自己會自動自覺

太多回憶喎

简單、容易

4) 你現今算讀書成績好、一般定係差 
ok嘅

1)都算有俾人迫讀書,媽媽好緊張我嘅學業。屋企人會唔開電視來就我溫書,做功課。小學時期屋企環境都唔算好,但係媽媽仍然會比我去係私校讀書,因為程度同校風都較有保證,唔會就近入學,情願要比學費,搭褓姆車,多左洗費。
2)唔算有好深刻嘅回憶。淨係記得小學一,二年班要八點鐘就瞓覺,但係有時會瞓唔着。咁八點半嘅時候,聽到射雕英雄傳定係神雕俠侶嘅主題曲,我就會好驚點解自己會瞓唔着
3)小學一二年班有一個太太揍我,佢好緊張小朋友寫字靚唔靚。訓練我就算大個咗都頂唔順啲醜樣嘅字。我做功課應該都屬於快,最憎就係啲抄寫功課。
4)小學讀書成績全班十幾,但我係平日唔溫書嘅,淨係考試測驗前先會溫。正常中學,大學。我老豆成日話我成日都係靠好運

1) 細個小學有或無俾人迫讀書?冇, 不過媽咪係FTM. 功課考試测驗從來唔補習,亞媽亦從來唔知唔理。

學規好嚴,老師好惡,如果臨尾發現冇做功課會驚到一路做一路喊。

功課勁多,可以一次抄三十幾個詞語每個都唔記得八次先九次,因為係因细格薄抄,總之成行fill 哂。

4) 你現今算讀書成績好、一般定係差
當時學校英文教深,但唔知係唔係大女,從來唔覺得讀書難,每次臨急抱佛腳,一二年班大部份100分,三四年班總平均分95~98.5, 6 年班全A 除數學,當時5個band 時的band one 生,不過中學第一志願女拔唔收,就係咁上咗成日話自己係地區名校的聯繫中學, 因為老師係咁induce 我地擺佢係第二志願,我到宜家都覺得俾佢跣咗(校長自己成日咁講我都不以為然,心裏成日笑佢自吹自擂,近年先知坊間真係覺得佢係地區名津),冇風冇浪咁讀中學同大學,從來都冇為冇書讀或讀唔掂烦惱過,(數學除外 (雖然唔會唔合格,但讀嗰陣印象是痛苦嘅,不過到中三為止,因为文科唔駛數,)

又時覺得如果當時亞妈迫我勤力啲,可能我可以更上一層樓,但又多謝佢從來冇迫我,所以自覺心理質素唔錯,哈哈!

大部份都無被迫讀書,大部份也能完成大學,但又大部份三歲定八十。好迷惘

無得 preview, 用錯 icon, 請勿見怪,sorry!

stockmike 發表於 15-10-11 01:35
多謝回覆! 我明白 "好勝心係讀書動力". 但唔重蹈覆轍即係而家唔會太注重分數 ?

...
考試只佔能力好少部份, 識得考試其實好易拎高分, 但未必需要好叻, 而家教女係教佢地點學習, 任何時間任何地方任何對象都可以學習, 學校考試用最少時間準備就夠, 只要明白老師講課就夠, 考試以外既能力更重要
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

地區名小和名中全級頭5、因為家窮,媽咪話唔努力讀書會乞食

1)小一家姐幫我默過一次書,從此冇人理 。 2)家境好一般,爸媽要揾食,所以就係返學同放學。 3)做功課就係一邊聽收音機一邊睇譚玉英姐姐去做 4)小二考中默可以唔合格,成績好一般,唔好勝,但考試自己會讀書,成績慢慢追上,小學尾去到十名內,中學時基本係頭幾名 (中四試過德育唔合格),會考中英數全A,直入中大,後來補多個碩士。

呢個題目好有趣,我估好多人都係根據自己嘅經驗去教細路。我主張放手,但我老公認為要管;我由玉郎漫畫創刋號開始睇,所以我而家同佢哋一齊睇100毛

引用:Quote:stockmike+發表於+15-10-11+01:35+多

原帖由 MASAYA 於 15-10-11 發表
考試只佔能力好少部份, 識得考試其實好易拎高分, 但未必需要好叻, 而家教女係教佢地點學習, 任何時間任何地 ...
絕對同意,出嚟做嘢見到有啲人好識表達。有啲人講嘢好值得信,好有感染力,硬係跟佢好似有運行。當然也見過一啲情緒大起大落的人,給人感覺與他共事好無安全感。

回覆 stockmike 的帖子

都啱,見盡好多讀書叻但心理質素唔好,又鐘意同人比較又怕蝕底,成日為咗爭老细Attention而唔開心,講就天下無敵,execute 就有心無力,日日怨婦咁 (男女皆是), 真係唔知為乜!
所以我在意小朋友學習態度,分數睇嗰次是佢hea 做定因為佢未grab 到個knowledge而唔識去決定炳唔炳佢。
‹ 上一主題|下一主題