用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽 ...
樓主: iedummy
go

男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎? [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

"優勝劣敗"

無話一定考到...

相反, 無準備既, 好大機會考唔到...

始終縮窄個圈.

抽啦, 難得住灣仔

回覆 iedummy 的帖子

唔可以咁講... 謀事在人, 成事在天....
當然每樣事都有運氣成份, 但唔等於全部係運氣, 睇個GAME 係點SET.

賭大小跟打麻雀都係賭, 都有運氣成份.

前者係純運氣, 後者有技巧有策略, 所以有人打雀輸多贏少, 有人相反.

抽津校純運氣, 考直資不是...

回覆:hkpapa852 的帖子

請問條數應該點計呢?灣仔區男生抽中st joe比例有幾高?謝指教!

mymelody0701 發表於 15-10-12 12:30
請問條數應該點計呢?灣仔區男生抽中st joe比例有幾高?謝指教!
越來越低, 如果不能接受入讀12網的2,3線學校, 建議都係有BACK UP才好抽了.  
希望每天開心渡過 ;-)

mymelody0701 發表於 15-10-12 12:30
參考下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3040001
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

數據好有用,st joe 機會率原來高過華仁咁多

引用:Quote:mymelody0701+發表於+15-10-12+12:30

原帖由 hkpapa852 於 15-10-12 發表
參考下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3040001
WY & St joe 係男校,請問有沒有扣起約一半人係女生先計個%?

mymelody0701 發表於 15-10-12 14:53
數據好有用,st joe 機會率原來高過華仁咁多
純統計角度嚟睇: 係

變數係, 實際無人知有幾多人去抽某小學.

可能大家見St Joseph位多, 多咗人去抽, 於是有200人抽70個位(33.33%), 見華仁位少, 得番80人抽30個位(37.5%). 結果, 最後可能中華仁機會仲高.

但機會其實一D都唔低. 不過, 唔中乙1就無晒防寶線啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

boyi 發表於 15-10-12 14:59
WY & St joe 係男校,請問有沒有扣起約一半人係女生先計個%?
你無留意有呢欄嗎?  假設校網男女比例為 1:1, 派中機會率

St Joseph 機會: 70 / (891/2) = ~15.71%

實際機會, 一定再高D, 因為仲分咗D人去抽兩間華小, 軒小同St James

回覆:男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎?

其實考私直同派st jo邊個機會高d,真係無得計,永遠都係六合彩總有人中,差在係唔係你反而諗下有無咩私直收嘅話,會令你心甘情願放棄抽獎好過啦⋯

根據今年嘅經驗,St Joe 雖然唔要111,但111而又有實力嘅就連見嘅機會都冇,相反我識幾個叩門成功嘅,000都收,就因為有關係或爸爸係 old boy,所以如果你唔係有關係或爸爸係 old boy,等叩門 St Joe,我諗你會後悔。

回覆 marine20a 的帖子

我唔相信爸爸係old boy, 佢會係000, 一定100啦。請別道聽塗說

爸爸係 old boy,但自行入咗媽媽間學校,因為有宗教分,加上有私校揸手,喺冇乜所謂嘅情況下叩門成功咗,呢個係真實個案,並非道聽塗説。

Tintin926  有這原因就合理了,明白  發表於 15-10-12 23:27

回覆:男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎?

上年我一有直資offer(真道),雖然唔係超級滿意,但已馬上放棄抽奬,一來想讀直資多個津校,二來唔敢博。好彩最尾有一間非常滿意嘅直資收咗,收工!但我當時都有諗過,如果冇滿意的學校收,會去試吓再叩門。

我亦有朋友住灣仔,上年放棄咗直資 offer,想博 St Jo,點知大抽獎派咗第十志願寶覺,叩門 111 St Jo,連見嘅機會都冇,因為佢冇關係,好彩有實力,有好嘅私校 offer,唔係都唔知點算。

Nateric 發表於 15-10-12 23:01
上年我一有直資offer(真道),雖然唔係超級滿意,但已馬上放棄抽奬,一來想讀直資多個津校,二來唔敢博。好 ...
請問最後入了那一間直資?...謝謝分享

marine20a 發表於 15-10-13 02:15
我亦有朋友住灣仔,上年放棄咗直資 offer,想博 St Jo,點知大抽獎派咗第十志願寶覺,叩門 111 St Jo,連見 ...
請問最後入了那一間私校?...謝謝分享

九龍塘宣道

marine20a 發表於 15-10-13 02:15
我亦有朋友住灣仔,上年放棄咗直資 offer,想博 St Jo,點知大抽獎派咗第十志願寶覺,叩門 111 St Jo,連見 ...
我去年識人有私校BACK UP抽ST JO都係衰左, 叩門一樣係連見都無得見.  
希望每天開心渡過 ;-)
‹ 上一主題|下一主題