用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 65葵青校網,如何選校
樓主: yauyauha
go

65葵青校網,如何選校   [複製鏈接]

回覆 miriam 的帖子

學校十月尾考完第二次呈分試...十二月初會開家長會講下自行分配學校...

醒目開學勳章 王國長老

moonngbaby 發表於 15-11-18 12:13

學校十月尾考完第二次呈分試...十二月初會開家長會講下自行分配學校... ...
派成績表當日問班主任, 我個時都係直接問埋實際級名次, 班主任又講喎.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請問喺邊可以睇到學校BAND的次序呀?同埋邊度可以睇到申請資格呀?

醒目開學勳章 王國長老

moonngbaby 發表於 15-11-18 12:39

請問喺邊可以睇到學校BAND的次序呀?同埋邊度可以睇到申請資格呀? ...
你睇左升中版置頂文章了解升中派位係點先, 你無概念真係好難去解釋你知喎.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我知道係點架...不過因為我一路睇開既葵青區中學排名好似同大家唔太同...所以想睇下喺邊度睇到...
同埋有一D學校係會有申請資格即係如一科要A其他要B咁...但唔係間間學校有SHOW...我係想知各位係唔係有其他地方睇到呀...

醒目開學勳章 王國長老

moonngbaby 發表於 15-11-18 12:50

我知道係點架...不過因為我一路睇開既葵青區中學排名好似同大家唔太同...所以想睇下喺 ...
我唔知你係邊度睇排名, khmama 每年都會更新資料, 佢好無私咁去做排名分析, 出面好多升學網站既排名, 睇完我都笑丫.

學校以咩標準黎收生, 真係間間唔同, 你要自己睇心儀學校網頁個 % 分佈, 有部份學校寫明要幾多 A 先會見, 唔寫既你咪要問返自己學校老師自己仔女 banding 岩唔岩再諗報唔報.

我睇學校大全...請問khmama 的排名分折可以邊度睇到...

醒目開學勳章 王國長老

moonngbaby 發表於 15-11-18 13:10

我睇學校大全...請問khmama 的排名分折可以邊度睇到...
即係呢...........EK 都唔少會員講到口水都乾.............出面好多資料得啖笑, 甚至乎連升中大抽獎既學位數目都可以錯, 個野我真係佩服架.

我都唔係勤力, 但收到學校或教局發放資料後會計返我囡 banding 學額數, 好搞笑地有朋友 send 條數畀我, 我一睇之下乜多左咁多 band 1 位, 個 d band 1 位係邊度爆出黎丫, 我仲叫佢上返教局自己計清楚條數, 信佢個堆數字跣死左囉.

升中派位 › 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)

Rodney234    發表於 15-11-18 13:41

正正就係因為我覺得怪怪地...所以就來請教一下...

醒目開學勳章 王國長老

moonngbaby 發表於 15-11-18 13:37

正正就係因為我覺得怪怪地...所以就來請教一下...
你係第二個帖放出黎個條 link 我睇左頭 100 名中學即時呆左囉.

李城壁 B2A 可以排 89, 王少清 B1C 排 100, 真係要受小女子一拜.

呈二之後, 老師一定要講小朋友名次同 BANDING, 唔係點選校 ?

醒目開學勳章 王國長老

引用:呈二之後,+老師一定要講小朋友名次同+BANDI

原帖由 himhim0502 於 15-11-18 發表
呈二之後, 老師一定要講小朋友名次同 BANDING, 唔係點選校 ?
banding 會講,但會唔會清楚到連級名次個 range 都講呢樣唔敢包。

所以一定盡問老師,我個時就係見到中學報名表要填埋實際級名次,所以係呈二拎成績表時問班主任,班主任又肯講喎。

回覆:65葵青校網,如何選校

唉…剛剛派哂卷,亞女今次英數考得好差,全班人得3個同學合格,聽我女講話今次試卷好深,係唯一常識科最高分,有90幾,我真係好驚佢跌band,去b3,原本都叫做b2,都唔知點算好啦

kikocheung 發表於 15-11-18 18:05
唉…剛剛派哂卷,亞女今次英數考得好差,全班人得3個同學合格,聽我女講話今次試卷好深,係唯一常識科最高 ...
點解咁大整古?!! 青衣區小學嗎?

引用:Quote:kikocheung+發表於+15-11-18+18:05+

原帖由 小韋寶 於 15-11-18 發表
唔係呀,葵青,上次呈分就好淺,都唔知係咪整古

引用:Quote:kikocheung+發表於+15-11-18+18:05+

原帖由 小韋寶 於 15-11-18 發表
考試嘅時候,老師都話如果唔合格,唯有靠常識拉高,但衰左兩科,常識點高分都無用啦

kikocheung 發表於 15-11-18 21:52
考試嘅時候,老師都話如果唔合格,唯有靠常識拉高,但衰左兩科,常識點高分都無用啦

...
惟有望大圍成績都一齊拉低咗,咁即係打番個和,下次再收獲失地。加油

回覆 kikocheung 的帖子

咁其他同學呢???會唔會拉番分???

kikocheung 發表於 15-11-18 18:05
唉…剛剛派哂卷,亞女今次英數考得好差,全班人得3個同學合格,聽我女講話今次試卷好深,係唯一常識科最高 ...
最重要係同學考成点,只係睇分數冇意思的

引用:回覆+kikocheung+的帖子 咁其他同學呢???

原帖由 moonngbaby 於 15-11-18 發表
回覆 kikocheung 的帖子

咁其他同學呢???會唔會拉番分???
好多都差左

‹ 上一主題|下一主題