用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 65葵青校網,如何選校
樓主: yauyauha
go

65葵青校網,如何選校   [複製鏈接]

Karmen希希 發表於 15-11-5 17:13
啱啱聽您講報咗簡介會,但係據miriam所講咁,呢個名次考伍若瑜都好似勉強咗啲

...
自行唔收再填派位,不過伍若瑜好谷,我fd個仔讀緊

回覆 hoiyan 的帖子

間間都谷架啦, band 1 要保持地位, 一定谷, band 2a 想升呢, 仲谷

醒目開學勳章 王國長老

hoiyan 發表於 15-11-6 10:31
自行唔收再填派位,不過伍若瑜好谷,我fd個仔讀緊

伍係 B2A, 仲要係有開英數班, 正在搏上位, 有可能唔谷咩.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 15-11-6 12:30
回覆 hoiyan 的帖子

間間都谷架啦, band 1 要保持地位, 一定谷, band 2a 想升呢, 仲谷 ...
我都想知邊間唔谷囉

就算初中唔谷, 高中為左 DSE 都係會谷.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 15-11-6 13:20
我都想知邊間唔谷囉

就算初中唔谷, 高中為左 DSE 都係會谷.
B1A咪唔谷囉!

醒目開學勳章 王國長老

chocolatebean 發表於 15-11-6 18:18
B1A咪唔谷囉!
為左更好既業績都會谷啵.

miriam 發表於 15-11-6 19:33
為左更好既業績都會谷啵.
唔係講笑,一d都唔谷。預左學生去進補

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-6+19:33+為左更

原帖由 chocolatebean 於 15-11-06 發表
唔係講笑,一d都唔谷。預左學生去進補
咁真係有聽聞老師正常地教,係家長不停以各種方法進補。

唔好意思,我都想加入討論。各位葵青家長,想問問石蘺天主教係BAND幾?  點解佢要求咁高要全科B先可以入表自行既?  有人了解呢間中學嗎?

醒目開學勳章 王國長老

小韋寶 發表於 15-11-9 22:16
唔好意思,我都想加入討論。各位葵青家長,想問問石蘺天主教係BAND幾?  點解佢要求咁高要全科B先可以入表自行 ...
葵青區無咁熟, 真係唔好意思.

石籬天主教以我囡小學既資料歸為 B2B 或 B2C, 排位後係普通受歡迎 B2 學校.

要求全 B 都係方便學校係自行收生時唔使篩選得咁勁, 起碼家長會合乎要求先交表.

引用:唔好意思,我都想加入討論。各位葵青家長,想

原帖由 小韋寶 於 15-11-09 發表
唔好意思,我都想加入討論。各位葵青家長,想問問石蘺天主教係BAND幾?  點解佢要求咁高要全科B先可以入表自行 ...
其實好多中學都要求要b以上,每間中學都想升lv

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+小韋寶+於+15-11-09+發表唔好

原帖由 kikocheung 於 15-11-10 發表
其實好多中學都要求要b以上,每間中學都想升lv
不論學校 banding 都希望 “擇優而選”,所以寫明要求總好過唔寫。

但想問全科B以上,即最少B甚至A,咁算BAND幾學生?  如果都入B2A/B會唔會自行就搏石天呢?  萬一真係收咗咁咪想好啲機會都無。唔好意思,我無知家長一名,請各位指教。

醒目開學勳章 王國長老

引用:但想問全科B以上,即最少B甚至A,咁算BAND幾

原帖由 小韋寶 於 15-11-10 發表
但想問全科B以上,即最少B甚至A,咁算BAND幾學生?  如果都入B2A/B會唔會自行就搏石天呢?  萬一真係收咗咁咪想 ...
每間小學程度唔同,最好問老師。

有 d 小學頭五名先等於一線小學既 B1B/C 成績,揀中學既排位已經唔同晒。

引用:但想問全科B以上,即最少B甚至A,咁算BAND幾

原帖由 小韋寶 於 15-11-10 發表
但想問全科B以上,即最少B甚至A,咁算BAND幾學生?  如果都入B2A/B會唔會自行就搏石天呢?  萬一真係收咗咁咪想 ...
石天28號有簡介會,您上佢校網填簡單資料,去聽下無壞

引用:Quote:原帖由+小韋寶+於+15-11-10+發表但想

原帖由 miriam 於 15-11-10 發表
每間小學程度唔同,最好問老師。

有 d 小學頭五名先等於一線小學既 B1B/C 成績,揀中學既排位已經唔同晒。 ...
我決定等月尾第二次呈分試,考完到時出嚟嘅成績先再諗

回覆:65葵青校網,如何選校

林護今個星期五、六開放日

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-11-10+發表每間

原帖由 Karmen希希 於 15-11-10 發表
我決定等月尾第二次呈分試,考完到時出嚟嘅成績先再諗
係要諗定幾個安排,如要觀校既都揀返唔同 banding 既學校去聽講座,亦都睇定各校網上公佈既收生要求同成績及活動比重。

現時係可以打定 portfolio,到真係交表時按學校要求刪減多餘資料。

想問下學校係唔係會話俾家長知小朋友係屬於那個BAND呢?

醒目開學勳章 王國長老

moonngbaby 發表於 15-11-18 11:58
想問下學校係唔係會話俾家長知小朋友係屬於那個BAND呢?
間間學校做法唔同, 有部份只會講 banding, 頭中尾唔講. 有部份會講埋級名次個 range, 等家長可以更清楚幫子女揀咩中學.

‹ 上一主題|下一主題