用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學一個月了,大家所揀既學校同當初如期既一樣嗎? ...
go

開學一個月了,大家所揀既學校同當初如期既一樣嗎? [複製鏈接]

我暫時覺得阿仔學校同當初如期一樣。大家又如何呢?屋企有小朋友今年考小學,想了解多d,以免預期錯誤。
   1    0    0    0

回覆:開學一個月了,大家所揀既學校同當初如期既一樣嗎?

ㄧ樣,鄰居派到名小,估冇日安寧,同想像一樣,小朋友日日哭,家長曰日發瘋,社工及警察叔叔常探訪,估中但。。。。

回覆 brother4 的帖子

攪到警察上門咁大件事?何解呢?

小朋友大哭 ,估有人想多咗(弱)兒 ,家長發瘋,估有人想多咗自殺。。。。

引用:ㄧ樣,鄰居派到名小,估冇日安寧,同想像一

原帖由 brother4 於 15-10-09 發表
ㄧ樣,鄰居派到名小,估冇日安寧,同想像一樣,小朋友日日哭,家長曰日發瘋,社工及警察叔叔常探訪,估中但 ...
其實咁多家長以為派到名校就好開心好似中左六合彩,但有無諗過自己小朋友究竟啱唔啱讀? 家庭是否配合得到?

kathysiu829    發表於 15-10-12 11:41

因為應付唔到功課量?定唔適應小一生活?係地區名校定傳統名校?

回覆:natnat519 的帖子

地區名校,只知鄰居父母早出晚歸及小朋友幼兒園是愉快學習性,其它事不清楚是否功課量多少。。。

Yanamami  要入地区名校又入愉快kindie,自找麻煩~  發表於 15-10-9 19:50

醒目開學勳章 貢獻勳章

我記得當年阿仔小一開學,個幾月之後心頭不停出現呢個字:少!

當然,唔敢亂講嘢,過咗一排同其他家長傾開,大家都話估唔到咁少功課!
的確同預期有落差!因為個個有哂心理預備,會好多功課!

SawMo  我都依為係粗口  發表於 15-10-13 12:56
MrBeast  第一次睇仲以為你受左乜刺激要講粗囗   發表於 15-10-12 09:09
恐龍家

大細女都讀同一小学,細女今年P6快畢業~係呢十一个年头,完全同我預期—样~

回覆 小曳人 的帖子

又真係冇諗過SFA 功課少喎!係成年一年班都咁少? 平時係BK 到家長多數提及呢間升中成績, 較少提及功課量。

回覆 Yanamami 的帖子

請問你女兒是讀直私小學嗎?

Yanamami  係啊~  發表於 15-10-10 09:41

我都知好多地區名校都非常谷。其實家長若果預先有了解過,應該略知一二。除非功課量比所預期既多同深啦。

估人云亦云,試報但不幸派到,絕對冇準備好,在天台幼兒園讀書K3才寫自已姓字,加上老人家照顧,絕對跟不上,父母回家又夜,才先開始做功課,真難攪

引用:估人云亦云,試報但不幸派到,絕對冇準備好

原帖由 brother4 於 15-10-10 發表
估人云亦云,試報但不幸派到,絕對冇準備好,在天台幼兒園讀書K3才寫自已姓字,加上老人家照顧,絕對跟不上 ...

回覆:evacalbee 的帖子

估社工會介紹平價補習社給小朋友

醒目開學勳章 貢獻勳章

Nath 發表於 15-10-9 23:22
回覆 小曳人 的帖子

又真係冇諗過SFA 功課少喎!係成年一年班都咁少? 平時係BK 到家長多數提及呢間升中成 ...
其實小一少,小二多dd,小三又再多d
但少一多數日子係3-6份功課,最多嗰日9份,唔會話weekend俾多d,已經對個個預咗做死嘅家長嚟講,好輕鬆喇!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

呢個數量已經遠比好多學校好喇。不過學校功課少,到頭來家長又會唔會自己加習作呢? 到底幾間出名升中成績好既學校,其實係咪都係家長發力多呢?同埋其實呢類小學,係咪都係好傳統式大班教學,少d關愛呢?因為實在較少機會係BK 了解除升中成績、功課量以外多一點既資料。

呢d case 又真係好難攪,就算讀一般津貼小學都唔容易,何況地區名津

醒目開學勳章 貢獻勳章

Nath 發表於 15-10-10 20:20
回覆 小曳人 的帖子

呢個數量已經遠比好多學校好喇。不過學校功課少,到頭來家長又會唔會自己加習作呢?  ...

其他人我唔清楚,但我相信一定有家長會自行加料
我自己就只買過demo卷,用嚟考試前、溫習後嘅練習
但升小二開始,根本唔想俾extra練習阿仔做...

恐龍家

引用:Quote:Nath+發表於+15-10-10+20:20+回覆+小

原帖由 小曳人 於 15-10-11 發表
其他人我唔清楚,但我相信一定有家長會自行加料
我自己就只買過demo卷,用嚟考試前、溫習後嘅練習
但升小二 ...
一年級有做past paper, 熟習個模式;二年級就冇啦,因為阿女已經明白乜嘢叫考試。

‹ 上一主題|下一主題