用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖士提反書院附屬小學 sscps有乜咁好?
go

sscps有乜咁好? [複製鏈接]

sscps有乜咁好,值咁貴學費?本人當年會考成績唔夠好先轉咗去ssc (轉dss前),覺得間學校非常一般,莫非小學部風氣唔同啲?
   4    0    0    1

回覆:sscps有乜咁好

包裝貴d,方便迎合國內人掛!

引用:包裝貴d,方便迎合國內人掛! +

原帖由 ppmmbb 於 15-10-13 發表
包裝貴d,方便迎合國內人掛!
我見到sscps出百萬學券都呆咗,仲要寫明兩個小朋友就要二百萬

回覆 ppmmbb 的帖子

如果你真係咁諗,未免太睇少香港人喇!唔係樣樣野都要同大陸掛鉤既。

回覆 2Bwed 的帖子

如果你真係讀SSC, 而又真心想了解SSCPS多點, 我相信你用舊生network 去問,得到既資料肯定比係呢到問既多同仔細。我知道大部分SSCPS 既家長唔係成日睇EK 既。

引用:回覆+2Bwed+的帖子 如果你真係讀SSC,+而又

原帖由 Nath 於 15-10-13 發表

如果你真係讀SSC, 而又真心想了解SSCPS多點, 我相信你用舊生network 去問,得到既資料 ...
老老實實,個個舊生都覺得自己母校最勁最巴閉,加上ssc同sscps隔咗成條街,唔係上游水堂都唔會過去小學嗰邊。

唯有好似你咁講,返舊生活動了解吓啦,有料再share畀大家。

學校透明度高,你去website 已經可以睇到每日每級既功課量、課外活動、考試安排、校外比賽、師資、課程設計、視學報告等大量資料。再加上問下現時既家長,你應該感受到點解學校會受歡迎。聖士提反好多學生都係兄弟姐妹甚至父母都係畢業生,絕大部分都會直升書院,所以對學校歸屬感好強。加上六年級既寄宿安排,除左訓練獨立外亦令同學們感情好好,呢d都唔係好多學校比到既。雖然到中學,好多同學包括好多成績好既會去左外國留學,但轉左做直資後學校公開試成績越來越好,絕對係一間band one 中學。所以經濟能力負擔到,我會選擇一間讀得開心,有balance life 而又有band one 中學backup 既學校。

sonet    發表於 16-5-26 09:52

Nath 發表於 15-10-15 11:19

學校透明度高,你去website 已經可以睇到每日每級既功課量、課外活動、考試安排、校外 ...

嗯,我都認同ssc學生對學校歸屬感好強,尤其係同住多年嘅宿生,但當年作為「插班生」,我只感覺學生自我保護意識太強,排外性仲強!唔知關唔關ssc地處偏遠,附近又無其他學校,在毫無競爭/比較意識底下成長,自然無視其他學校。令我最為深刻係,當年來自全港各所名牌學校(有齊各位家長趨之若鶩嘅1a英中)嘅轉校生,因有著各所舊校的聯繫,提議大量舉辦交流活動如oral practice(心諗:joint school活動是常識吧?!?!),點知反應冷淡,學生亳不感興趣!我歸咎依個都係ssc學術成績參差嘅最大原因!

不過假如各位經濟能力好,可以負擔子女到外地升學,想讓孩子快樂成長嘅話,sscps > ssc係好好嘅選擇,因為全校上下確實同校歌一樣「our hearts are young our ideals high, we are prepared to work and PLAY」,玩到爆!

sonet    發表於 16-5-26 09:52

其實唔係淨係SSC, 我知道好多預科插班生係唔同既中學都會或多或少有隔膜;始終其他人同學至少由Form 1 已經認識,再加上人大左係冇咁容易混熟。屋企人之前都轉左入DBS 讀IB, 佢都話好難融入到個種兄弟情,感覺有d孤獨。而事實上我接觸過既SSC 畢業生都真係讀得又玩得,好獨立好自信,好多都係專業人士。當然,每間學校總有冇咁讀到書既,不能寄望個個都成績優異啦!

回覆:Nath 的帖子

都要講句公道説話,ssc老師真的好有心教,以前學校唔係老師叻,係同學資質高,而ssc係老師叻,同學相對較懶散。

我是在ssc歷史課堂上首次認識8964,如此敏感課題,又不在syllabus之列,老師大可不提,男老師卻講到淚流滿面,到宜加諗起都非常感動

sonet    發表於 16-5-27 17:19

SSCPS is a good school

回覆:sscps有乜咁好

没钱万万不可的一家学校。

‹ 上一主題|下一主題