用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 究竟教中文定英文好?
go

究竟教中文定英文好? [複製鏈接]

BB依家11個月大,開始吸收好多語言,屋企有工人姐姐係講英文,但我本人英文只係普通所以決定母乳都係用廣東話,但係好多教材、書仔、兒歌或者video都係用英文, 教物件名稱時應該用英文定係中文好呢?例如身體部份,唱歌仔就會唱head shoulder knees and toes, 但係我同佢沖涼時無理由同佢講洗head,洗shoulder咁樣架!如果同時又講中文又講英文bb會唔會好混亂?

0    0    0    0

回覆:究竟教中文定英文好?

老公英文得唔得?如果得,可以媽媽廣東話,爸爸只說英文。如果沒有信心,可以設一個timeslot 係英文時間,只看英文書,英文歌,英文遊戲。平時大部份用你熟悉的語言

回覆:cookingellie 的帖子

我而家係媽媽講英文,爸爸中文。BB而家7個月大,希望雙語都master到。

如果父母並非 English native speaker
根本無法創造正常嘅英語環境
只會令BB中英混淆
兩樣都學唔好

而且BB不是傻的
佢大大吓見你兩公婆對話講廣東話
佢就知你哋兩個都係廣東話母語
唔會同你用英文

回覆:cookingellie 的帖子

建議先教母語好,打好母語基礎,學懂表達自己(如需要,感受)再學其他語言都唔遲。小朋友語言黃金期係六歲前,唔駛擔心。

另外你可以唱歌同睇書時有時用中有時用英文,都可以學到。

回覆:究竟教中文定英文好?

‹ 上一主題|下一主題