用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資vs自行派位註冊事宜
go

直資vs自行派位註冊事宜 [複製鏈接]

想請問大家以下問題:
1. 如11月23日抽到津貼小學,並註冊。之後有直資學校收,可否轉讀直資?
2. 如11月23日之前有直資學校收,並註冊。11月23日當天還會抽副津貼小學?
3. 如已註冊1間直資學校,之後有另一直資收,可否轉校?

謝謝大家回應!
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

1. 如11月23日抽到津貼小學,並註冊。之後有直資學校收,可否轉讀直資?YES, 但要放津小位
2. 如11月23日之前有直資學校收,並註冊。11月23日當天還會抽副津貼小學?理論上唔可以
3. 如已註冊1間直資學校,之後有另一直資收,可否轉校? YES, 可以無限留, 不過請為其他小朋友著想, 留一間放一間

TwinWong  3/  重点, 為他人著想  發表於 15-10-7 11:39

引用:1.+如11月23日抽到津貼小學,並註冊。之後

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-07 發表
1. 如11月23日抽到津貼小學,並註冊。之後有直資學校收,可否轉讀直資?YES, 但要放津小位
2. 如11月23日之 ...
Agree, 為其他小朋友著想,留一間放一間👍👍好多家長未有offer嘅都其實好心急,等⋯係最痛苦嘅....

回覆:直資vs自行派位註冊事宜

借位問一問,真道收了,要交留位費,但23/11前未需交註册費,咁仲可參加自行嗎?

醒目開學勳章 王國長老

10月中已註冊, 11月無份自行喇

謝謝回應!

其實直資學校是不是只可以註冊一間?可以hold住個位?
定註冊了一間後,就唔可以轉?

醒目開學勳章 王國長老

理論上可hold多間直資, 不過為人著想, 請hold一間放一間

回覆:Charlotte_mom 的帖子

請問選擇了另外一間直資是否通知敎育局?

醒目開學勳章 王國長老

去註冊直資時佢自然有文件俾你簽, 不過應該係FOR放棄政府派位
EDB唔會理學生HOLD左幾多個直資位
‹ 上一主題|下一主題