用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我個仔是資優嗎?
樓主: Ethanbb18
go

我個仔是資優嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+iamadc+於+15-11-16+發表係唔

原帖由 piglet0529 於 15-11-18 發表
是的, 我仔便是, 介乎資優及亞氏之間
請問你係邊度做評估?我懷疑我的孩子也是亞氏和資優。

引用:Quote:Brainwave+發表於+15-10-8+09:48+我

原帖由 Radiomama 於 15-10-09 發表
其實在這裡會回覆大家的都是過來人,你們的情況不多不少大家都曾經歷。

幼兒時期可以做的就是培育品德、情 ...
一直也留意你各類回文。細女老師最近和我提及佢轉數快,multi task.一學就識。叫我六歲check check (現4.5歲)。社工説他似一年班。再看看他確實和同年齡小朋友不同,不過自己平時以為正常。可幸他社交發展正常,成日有大人走來讃他可愛、有禮貌、主動、漂亮。但突然困擾了我。昨天和hku 一位資優研究教授短談。他提出這類小朋友需要大量的愛,他就會發光發亮。他們很敏感,等於你press enter一次,佢個腦其實會press 10次,所以父母要控制負面情緒,否則傷害很大。教授建議我報名hkage,上他給家長課程,最重要是家長的態度,待六歲再做test.再與我的family friend 傾女女,佢對女的解讀和以他過來人身份給我建議,提醒我一d関注點。我相信我要多看相關書籍才可支援女女。心系戚戚然,但我還是要向前

引用:佢依家3歲3個月,剛上k1但老師話佢唔鐘意玩

原帖由 Ethanbb18 於 15-10-07 發表
佢依家3歲3個月,剛上k1但老師話佢唔鐘意玩學校玩具同唔鐘意同同學玩。問返個仔佢話好悶啲玩具又話同學唔叻 ...
有可能,繼續留意,我仔小時同你描述差不多,後來喜歡閱讀,現在小二,對時事新聞好留意,日日睇幾份報紙,已對歐洲國家及蘇聯解體有興趣。

其實大家知唔知老師話可能係資優叫你去check 即係懷疑你個小朋友有問題?大家仲以為好好咁?

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+samsam123321+於+16-6-30+23:5

原帖由 samsam123321 於 16-06-30 發表

其實大家知唔知老師話可能係資優叫你去check 即係懷疑 ...
係呀!如老師開得口叫check通常係有問題的情況, 沒有問題的通常只會因應佢叻的地方提下咁

回覆:samsam123321 的帖子

無話好唔好,就算只是資優也要小心栽培, 因為資優小朋友是特別敏感,如果不理他們感受,他們是特別容易鑽牛角尖的,而且他們也大都會是完美主義。

引用:Quote:原帖由+Radiomama+於+15-10-09+發表

原帖由 lui 於 16-06-28 發表
一直也留意你各類回文。細女老師最近和我提及佢轉數快,multi task.一學就識。叫我六歲check check (現4.5 ...
非常同意

好開心誤打誤撞知道有教育王國呢邊咁多分享
小女3歲2個月, 近一年令我好心力交瘁了
自我再次懷孕和入N班開始, 問題就開始了...

一直以來, 我大女都只是比較怕醜、倔強
所以同同齡小孩不易相處
佢特別在畫畫同埋觀察上比較ADVANCE
但又不算好叻好叻到資優 我冇想太多

但入N班首先有2位老師, 其中一位是比較權威型,
阿女對住佢不由自主咁眨眼
後來同老師溝通過後 有改善了

到生了妹妹 佢就開始崩潰式大叫 但又好似神經錯亂咁會瘋狂錫妹妹
慢慢變得極度敏感 就好似上文JM所講 好老積 好需要心理準備
但如果早左有心理準備佢又會俾好大壓力自己

依刻我唔知有咩可以幫到佢
佢需要極極極大量的愛去肯定自己
好多人話我縱到佢咁 乜都要自己話事
其實好多野我都唔知岩定錯
但自己個女 見到佢一有少少野都好受傷害咁又唔忍心

感恩有同路人 讓我開始有路向去了解佢會唔會係資優
又或者啟動我去學習如何處理佢同佢溝通

我係在職媽媽 有時見到佢咁 我都好沮喪
覺得早知唔生多個啦 覺得好攰
睇完你地的POST個心有舒服了謝謝你們的分享

引用:好開心誤打誤撞知道有教育王國呢邊咁多分享

原帖由 3妹 於 16-07-12 發表
好開心誤打誤撞知道有教育王國呢邊咁多分享
小女3歲2個月, 近一年令我好心力交瘁了
自我再次懷孕和入N班開 ...
加油,要俾 一段時間大女接受

回覆 lui 的帖子

我囡都係 multitask,佢自己睇緊ㄧ本英文書,同時期我在旁讀緊一本中文書,佢話接收到喎。

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

其實我也不太留意,老師講完我先留意佢可以聽audio book然後做其他野.以前我會話你做緊其他野不要聽.他那時答我他聽到.現在我才明白. 不過暫時都是太活潑(未至於ADHD)和情緒(他對事物的堅持)困擾我.

回覆 lui 的帖子

你講既教授形容他們情緒非常敏感,我有認同。昨天第一次去某地方,入了一個門口,以為可以到目的地。突然一位男士說這裡外人不可進入,我立刻說認錯路然後轉頭走,原來是隔離度門先啱。
好少事啫,點知阿囡已經嚇親,面青口唇白。佢以為自己犯左事,好彩而家我明白她的確會好敏感,解釋認錯路是平常事,安慰她後情緒便平復下來。

引用:回覆+caroljoyful+的帖子 仲有—様野,我女

原帖由 idy926 於 15-11-09 發表
回覆 caroljoyful 的帖子

仲有—様野,我女做乜都好需要心理凖備,有凖備佢會做得好好,但對於突如其來嘅野 ...
我仔都係咁,換晒衫返學突然紅雨冇得返爆喊左四個字...去食飯見到間鋪頭執左又喊...每樣野預告左會好好多,又可能因為我自小習慣俾預告佢

‹ 上一主題|下一主題