用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我個仔是資優嗎?
樓主: Ethanbb18
go

我個仔是資優嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Ethanbb18+於+15-10-09+發表

原帖由 zngo 於 15-10-10 發表
我小朋友在小一前都只有玩、玩、玩……,我們多在家玩玩具,有時去公園行山等,真係一直冇留意佢識D咩,同 ...
鑽牛角尖,常事😢
見到佢咁,個心其實好難受。

引用:其實你們的孩子都好了不起,就算不是資優亦

原帖由 lillymarie 於 15-10-09 發表
其實你們的孩子都好了不起,就算不是資優亦是學習能力好高的孩子。做父母的循這方向去學習怎樣養育孩子也是 ...
我哋自己追學緊。
請問有無書推介?

引用:Quote:原帖由+zngo+於+15-10-10+發表我小朋

原帖由 Ethanbb18 於 15-10-10 發表
好開心見到你哋分享,其實我覺得仔仔真係唔係特別叻,反而係老師評語令我擔心。我好想去學習多啲點教好佢, ...
接受佢有自己做法,俾佢做一次(p.s.沒有生命危險嘅情況下)。
減少衝突,讓佢(&你)明白自己更多。

elmobeebee 發表於 15-11-10 08:04
我哋自己追學緊。
請問有無書推介?
我少睇關於資優的書, 因為我覺得個個小朋友都有專長, 資優書講的特性, 我家兩個仔都有, 但一個是資優, 一個是專注力不足活躍症.
最重要的反而是接納和尊重. 所以我主力看關於溝通的書.
孩子年幼時, 我特別喜歡看
Louis Bates Ames的書, http://www.books.com.tw/products/0010000181
兒子上小學後, 我看
Adele Faber
http://www.twwiki.com/wiki/%E3%8 ... F%E8%AA%AA%E3%80%8B

Henry Cloud and John Townsend

https://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=58893

現在家中兩位已是少年人, 我看的是怎樣和青少年溝通的書.

for every one criticism, three positives must be given.

引用:睇哂咁多個post真係獲益良多,其實我都好明

原帖由 bennyeva 於 15-11-05 發表
睇哂咁多個post真係獲益良多,其實我都好明白大家都係新手媽咪,發覺個仔/囡比正常小朋友超前嘅喜悅,比起 ...
好身同感受。
但老師見佢唔郁,話佢發夢魂遊😢

引用:Quote:elmobeebee+發表於+15-11-10+08:04+

原帖由 lillymarie 於 15-11-10 發表
我少睇關於資優的書, 因為我覺得個個小朋友都有專長, 資優書講的特性, 我家兩個仔都有, 但一個是資優, 一個 ...
多謝你!
我宜家係buy time (已經收過老師電話), 希望穩定佢嘅情緒。
佢升小一後,為咗自己無達到自己期望,成日爆喊。
佢放學喊住打俾我,我好難過😭

引用:Quote:caroljoyful+發表於+15-10-19+16:13+

原帖由 idy926 於 15-10-29 發表
咁似我個女細時嘅,又係吾鍾意出聲,K1仔評語居然係:個性謹慎! 佢又係咁上下歲數,做你講嘅野. ...
俾老師誤會,佢打俾我,我盡量解釋,佢是否認同,我控制唔到,我盡力了。
至於仔仔,我會鼓勵佢若遇到問題/犯錯時,去找老師傾。佢暫時都做到,面對咗,佢個心定D。

elmobeebee 發表於 15-11-10 09:03
多謝你!
我宜家係buy time (已經收過老師電話), 希望穩定佢嘅情緒。
佢升小一後,為咗自己無達到自己期望, ...
所以溝通方法好重要的. 說話合宜的話, 可以幫助他們舒緩情緒的.
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:elmobeebee+發表於+15-11-10+09:03+

原帖由 lillymarie 於 15-11-10 發表
所以溝通方法好重要的. 說話合宜的話, 可以幫助他們舒緩情緒的.
是,多謝你😊

回覆:我個仔是資優嗎?

係唔係如果有亞氏,可能認字和數理很好,很多字的書也會讀,但理解能力一般?

醒目開學勳章

引用:係唔係如果有亞氏,可能認字和數理很好,很

原帖由 iamadc 於 15-11-16 發表
係唔係如果有亞氏,可能認字和數理很好,很多字的書也會讀,但理解能力一般?

...
是的, 我仔便是, 介乎資優及亞氏之間

回覆:我個仔是資優嗎?

咩係介乎亞氏同資優之間?

回覆 bennyeva 的帖子

非常認同 !! 特別系 :
"學業上,佢地既然有個底,只要有適當指導配合學習動機,呢方面就不用擔心了。所以我地家長嘅責任,更多嘅係點去教識佢地點去愛人同愛自己(徳育)、比環境同機會佢地去自我學習(學習動機),避免成為低成就資優就好了。"

所以我地簡左間普通學校, 希望無錯啦 !!

".....當你朋友見到你小朋友識哂d野,難免會有點比較........"
因為咁, 玩開既朋友仔已越來越少
我已經咩都輕描淡寫, 但 朋友之間 難免會比較!

引用:回覆+bennyeva+的帖子 ".....當你朋友見到

原帖由 準媽咪 於 15-11-27 發表

".....當你朋友見到你小朋友識哂d野,難免會有點比較........"
咁你可以講返其他小朋友既優點俾佢聽,人各有長處,只係睇有無去欣賞啫

明白你既擔心,我當初都會 尷尬,但後來我會接受朋友讚賞自己小朋友學術好,但同時都講出對方小朋友既優點,大家happy

回覆 gingerm 的帖子

我當然都有咁做啦!  而事實系真既, 每個人都有長短處, 只要懂得取長補短 就系進步!

醒目開學勳章

引用:咩係介乎亞氏同資優之間? +

原帖由 brima 於 15-11-27 發表
咩係介乎亞氏同資優之間?
就係認字和數理較好, 有固執但漸漸係長大同多經歷後及訓練後有所改變, 仔只六歲, 見有亞氏特輯拍出來長大了的亞氏中學階段及工作上仍有很多問題, 但我仔似乎已可以肯定很多情況已不會這樣, 所以說介乎兩者之間

Ethanbb18 發表於 15-10-10 14:25
好開心見到你哋分享,其實我覺得仔仔真係唔係特別叻,反而係老師評語令我擔心。我好想去學習多啲點教好佢, ...
哇!!看到你呢段留言仲以為係自己幾時寫落0吾記得0左添~~同我仔完全一樣
人地仲聽緊大人點時, 佢細細個就好有自己想法, 同你一樣, 我好想去學習多啲點教好佢,但有時候他的固執令我很勞氣也很累
當時就有人估我仔係資優, 叫我去做評估, 我沒有理~
不過, 後來發覺長大就會少0左, 至少跟佢講道理, 佢肯聽了
而且我反省後也做出了改變, 比以前用更多的耐性, 不是重大的事就讓佢選, 結果佢反而變得比以前乖了, 我又不用勞氣, 又更有耐性對佢...現在好許多了.

睇到依度....原來依家好多小朋友都好叻,亦好慶幸自己個女都so far so gd,進度良好....我唔敢話佢係資優,不過聽完各位家長嘅分享,我覺得我女應該都算係比正常advanced。

引用:其實人嘅擔心同恐懼有部分係建基於對事物嘅

原帖由 bennyeva 於 15-11-06 發表
其實人嘅擔心同恐懼有部分係建基於對事物嘅唔了解。所以早點去學習資優係咩一回事,你嘅擔心就會少好多。當 ...
非常多謝你嘅分享,獲益良多!

‹ 上一主題|下一主題