用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行派位一問
go

自行派位一問 [複製鏈接]

請問小一自行派位時已收了小朋友, 如我覺得選錯左想放棄, 不去小學註冊, 搏統一派位選另一間心儀小學可以嗎 ?   還是要先註冊自行派位的小學, 等出年叩門?

謝謝
   0    0    0    0

其實兩個方法都得....
不過, 如果你而家心儀嗰間係超熱門(勁多人會放111嗰啲), 我諗我會揀後者, 至少有個保障先!

引用:請問小一自行派位時已收了小朋友,+如我覺得

原帖由 新手蝦米 於 15-10-06 發表
請問小一自行派位時已收了小朋友, 如我覺得選錯左想放棄, 不去小學註冊, 搏統一派位選另一間心儀小學可以嗎 ...
兩種都得,隨你喜歡,當然,今時今日大抽獎好難抽,如自行個間不太差,後者方案較穩陣

charlottechy 發表於 15-10-6 10:46
其實兩個方法都得....
不過, 如果你而家心儀嗰間係超熱門(勁多人會放111嗰啲), 我諗我會揀後者, 至少有個保 ...
自行派位及心儀另一間, 兩間都是超不熱門, 自行選了有些後悔, 自行果間年年都收唔足, 因我小朋友能力弱, 唔可以選熱門小學

lauwingtai 發表於 15-10-6 10:47
兩種都得,隨你喜歡,當然,今時今日大抽獎好難抽,如自行個間不太差,後者方案較穩陣

...
THX
請問自行派到, 我唔去註冊, 要怎樣申請去統一派位?

回覆 新手蝦米 的帖子

要打去教育局,佢哋會係明年一月初寄返張統一派位表比你,不過你哋今年出生率高,如果自行嗰間真係收咗,而呢間又唔係真係太差,我建議你先註冊,等 6 月大抽獎後再叩門,否則攪珠攪得唔好仲大鑊。

mayyylai 發表於 15-10-6 11:23
回覆 新手蝦米 的帖子

要打去教育局,佢哋會係明年一月初寄返張統一派位表比你,不過你哋今年出生率高,如 ...
明白, 謝謝, 我打去問下先
其實我好擔心選錯小學而影響個仔發展, 為左咁我發左幾次惡夢了, 但始終唔讀過又點知適唔適合, 怕到時轉校難

jcaling  正能量, TAKE IT EASY la, 人生慢慢長路呀  發表於 15-10-6 12:11

回覆 新手蝦米 的帖子

正面去諗,快快趕走負能量,否則壓力爆煲

升小嘅時候, 小朋友只係6歲, 保守估計人有80歲命, 即係升小一呢件事只係發生喺一個人嘅前十三分之一嘅人生入面, 咁早擔心有負面影響, 咪要擔心好耐?

升小係緊要, 但係唔係"咁"緊要囉! 放鬆啲啦媽媽......

mayyylai    發表於 15-10-7 11:04

mayyylai 發表於 15-10-6 15:16
回覆 新手蝦米 的帖子

正面去諗,快快趕走負能量,否則壓力爆煲
多謝鼓勵, 我會加油, 因小朋友能力較弱, 有些擔心, 可能我諗多左了

charlottechy 發表於 15-10-6 15:29
升小嘅時候, 小朋友只係6歲, 保守估計人有80歲命, 即係升小一呢件事只係發生喺一個人嘅前十三分之一嘅人生 ...
多謝支持, 我會加油, 唔好影響到小朋友情緒, 放鬆放鬆, 最緊要小朋友快樂上學

charlottechy    發表於 15-10-6 16:12

新手蝦米 發表於 15-10-6 11:05
自行派位及心儀另一間, 兩間都是超不熱門, 自行選了有些後悔, 自行果間年年都收唔足, 因我小朋友能力弱, 唔 ...
收唔足生唔係問題,最緊係邊間較為適合你兒子.

HK-MAN 發表於 15-10-6 16:06
收唔足生唔係問題,最緊係邊間較為適合你兒子.
可能我太草率選學校, 而家有家人話我選自行派位果間唔好(近屋企些及家人可帶番學), 多功課及默書, 另一間心儀小學(要坐校車, 怕小朋友照顧不到自己), 但對我小朋友支援多些, 爸爸話小學間間大致相同, 所以當時選方面接送的
我要問定點處理, 萬一自行果間收了, 但不想入學, 可否申請統一派位, 因由公佈自行結果後只有2-3天時間註冊

新手蝦米 發表於 15-10-6 16:22
可能我太草率選學校, 而家有家人話我選自行派位果間唔好(近屋企些及家人可帶番學), 多功課及默書, 另一間心 ...

可以開名邊區邊所小學嗎???兩間你都親身去過簡介嗎??多功課與否定義難以比較,小心道聽塗說.

HK-MAN 發表於 15-10-6 16:37
可以開名邊區邊所小學嗎???兩間你都親身去過簡介嗎??多功課與否定義難以比較,小心道聽途說. ...
我係屯門區的, 自行及心儀的都無去簡介會, 因為原本無諗住選及撞期, 但兩間都有另外日子去參觀過及同老師傾左幾句, 去左簡介會/開放日的幾間小學, 最後唔係心諗果回事, 所以無選到
我覺得自己好似無盡責幫小朋友選合適的學校, 等我抒發一下, 講左出來舒服些, 同爸爸講佢又話我三心兩意, 自行入到便入讀, 無謂自找煩惱

引用:Quote:mayyylai+發表於+15-10-6+11:23+回覆

原帖由 新手蝦米 於 15-10-06 發表
明白, 謝謝, 我打去問下先
其實我好擔心選錯小學而影響個仔發展, 為左咁我發左幾次惡夢了, 但始終唔讀過又 ...
自行都唔太熱門,咁可能,叩門都有機會瓜~~~

好似如果自行成功而你又没有註冊, 就不能參加統一派位。
你最好問清楚。

littleape0129 發表於 15-10-6 18:47
好似如果自行成功而你又没有註冊, 就不能參加統一派位。
你最好問清楚。 ...
問了教署, 自行分配到學位時, 如不想入讀就不要註冊, 註冊即已派學位, 不能參加統一派位
‹ 上一主題|下一主題