用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 interview 怕醜
go

interview 怕醜 [複製鏈接]

我個女20m一已經識講句子又可以follow instructions. 係屋企好活潑但尋日去一個PN interview 完全呆, 怕醜乜都唔做...可以點改善?

0    0    0    0

回覆:interview 怕醜

我都想知呀

回覆:aarhusbaby 的帖子

你有冇帶佢上playgroup呀?

有, 都怕醜但肯做嘢

揾d朋友扮老師,扮interview, 做多幾次,應該好d

我係你同道中人。阿女喺屋企聰明活潑,一出街就勁怕醜,20個月前完全無問題,唔知關唔關trouble two事。N班interview一定唔著數,不過影響又唔太大,因為N班唔止睇小朋友講唔講嘢,如果肯坐定、跟到instruction,都有可能會收。不過唔好期望你能夠短期內改變佢,怕醜可能源於小朋友需要多d安全感,太勉強佢面對陌生人可能有反效果。好多人話大d會變,我仲等緊...

回覆:ensy 的帖子

Same here

回覆 aarhusbaby 的帖子

我女上年in 3間,3間也收,有一間亞女不說話,但肯跟instructions, 有時都好睇個老師,同亞女狀態(要有精神),可能那位老师感觉冇甘nice。
帶佢接觸多D人,去公园玩,返playgroup.

公園同playgroup 都有去, 希望黎緊果d好d啦😔

最緊要係多啲帶佢到一些能與人有交流的地方,例如親戚朋友果邊,問吓講吓。慢慢就不會怕陌生。

‹ 上一主題|下一主題