用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教各位剛升中一家長
go

請教各位剛升中一家長 [複製鏈接]

我仔學校每日得1-2功課,有時仲係下星期先交, 好似好hea咁, 請問係咪間間學校都咁上下?
   0    0    0    0

每間學校不同,國際及band 3學校很少,開名會就清楚?朋友果間band 3英文考試是串字如apple, orange...

功課吾糸好多,試過要第二日交的最多都是4, 5 樣,但有好小測,要溫習同備課,要用好多時間,一課書需要好時間消化,吾好比個學生厄到呀!

vickichan 發表於 15-10-3 18:54
我仔學校每日得1-2功課,有時仲係下星期先交, 好似好hea咁, 請問係咪間間學校都咁上下? ...
B1 有好忙又有好HEA的

引用:我仔學校每日得1-2功課,有時仲係下星期先

B1A可能冇乜功課,但佢地可能響屋企做備課同溫習

我女间好得閒,俾時间同学多閱讀,備課~叫阿仔上CNN網睇Student News, 每日十分鈡都好~

一間間的,我阿囡個間,報個時都知多野做架啦.但真係估吾到係多到放3日假都要痴住個位做功課,睇書同溫習都做吾晒....

connielam    發表於 15-10-5 13:09

引用:我女间好得閒,俾時间同学多閱讀,備課~叫

回覆 vickichan 的帖子

我仔功課都唔多, 但佢仲可以欠交功課 (我有對功課架, 都唔知係咪佢冇寫手冊) 今日老師打比我話今日開始, 佢要日日去功課輔導班 (其實佢小學時期是日日都留校功課班啲, 唔知係咪咁, 有所依頼?
‹ 上一主題|下一主題