用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問蔡繼有同陳守仁既分別?
樓主: lungfule
go

想問蔡繼有同陳守仁既分別? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Soundervolt 發表於 15-10-5 20:47
請勿誤會,CKY仍然係一間好好嘅正統IB學校。我之前只係講如果學校太過重視「客戶服務」而偏離本身教學方針 ...
何謂正統IB學校?邊間有offer IB programmes嘅學校唔係正統?

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 15-10-6 06:53
有天看見一班學生一起做project.  留意的原因是有一位同學只顧自己打機,過了一陣兩個男仔開始追追逐逐,最 ...
你好似已經imply活動教學 -> ib學校 -> 學生無紀律

micmicmic123 發表於 15-10-6 08:26
前幾日去面試,好多印度人,好多南亞人。。。
Open day 見到的,他們英文accent也好好,講真咁既學費有咁好的語境,shouldnt complaint,若介意,去gsis law.

bobbob 發表於 15-10-6 08:37
你好似已經imply活動教學 -> ib學校 -> 學生無紀律
Definitely not my intention.  但不能自律的學生讀這類學校,我只能說祝君好運

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-5+20:47+

原帖由 bobbob 於 15-10-06 發表
何謂正統IB學校?邊間有offer IB programmes嘅學校唔係正統?
乜我有講過喺year 11-12有offer IB curriculum嘅學校唔正統咩?

引用:另外,DBS,+SPCC不會是因為學費問題而不實

原帖由 cat_house 於 15-10-06 發表
另外,DBS, SPCC不會是因為學費問題而不實行全ib課程。DBS 和spcc都是直資學校,必定要在一定比例上實行校 ...

想請教,如果唔係成本問題而CKY又係私校可自決,點解由year1到year10唔係實行PYP及MYP,而只係IB approach同IGCSE呢? 香港好似只有ESF及其他國際學校有offer全面IB PYP及MYP到DP課程俾year1到year12既學生。

MrBeast 發表於 15-10-6 08:40
Definitely not my intention.  但不能自律的學生讀這類學校,我只能說祝君好運
補充一點,孩子的成長有他們自己的時間表,今天不能自律不代表他朝不會,可能開心上學十年八年自己開hill 大團圓結局,亦有可能養成壞習慣改不掉,但我相信有能力入到cky的,後者的可能性較低。

bobbob 發表於 15-10-6 08:37
In any case, just an observation,我的工作病,不能代表所有school project 是這樣。不過同時我亦有和我孩子對這事作出過討論和反思

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-5+11:19+

原帖由 MrBeast 於 15-10-06 發表
有天看見一班學生一起做project.  留意的原因是有一位同學只顧自己打機,過了一陣兩個男仔開始追追逐逐,最 ...
做project 無紀律,最終只有一個人做的情況, 其他學校都有啦!非常common。

我朋友個囝係港同讀高小, 囝的男同學都想跟他組成一組, 原因是可以不用做又得, 做少D又得, 因囝會包底。

MrBeast  Agree  發表於 15-10-6 09:18

回覆 micmicmic123 的帖子

佢地真係有吾少印度、南亞裔的學生。讀落,少不免一齊玩。
身邊都有好吾鍾意某些族裔的朋友,佢地從種族的歷史分析,講到點點點,吾係完全無道理。所以介意,就真係要想清楚。反正吾係考,又全港咁多選擇。

MrBeast  也聽過些tidbits, 但都是nth hand info  發表於 15-10-6 09:52

Soundervolt 發表於 15-10-6 08:58
想請教,如果唔係成本問題而CKY又係私校可自決,點解由year1到year10唔係實行PYP及MYP,而只係IB approach? ...

校長有講過原因. (如有錯漏, 煩請告知)
1. 如果year 1-10 都行PYP及MYP,成本大, 學費會更貴. (可見行PYP及MYP既學校如ESF, 維多利亞既學費係更貴)
2. 不用跟足PYP及MYP既規定, 彈性大些, 可以設計更適合香港學生既課程.
3. 自家設計既校本課程能結合傳統同IB既教學長處.

所以我分享過, 我親友話CKY 0甘樣係四不像, 覺得不如俾貴d學費去讀維多利亞.
但我就係鍾意佢 結合傳統同IB既課程.
咸魚白菜, 各有喜愛. 最緊要了解清楚, 揀間0岩小朋友同自己既學校.

Soundervolt  Thanks for valuable information!  發表於 15-10-6 10:29

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-10-6+10:05

原帖由 Soundervolt 於 15-10-06 發表
正確來說,除了ESF和一些國際學校(非全部)外,啟思也是由year 1 開始行PYP。啟中也是行MYP及DP的。全行ib也不見得一定特別優勝,IB approach亦未必適合所有小朋友。本人很欣賞cky行ibdp之餘也繼續堅持中文的重要性。就算小學/中學未行PYP/MYP又怎樣?現時cky的口碑有目共睹。如果喜歡cky的模式,覺得適合自己小朋友,又負擔得起學費的話,便報讀吧。

Soundervolt  Thanks for valuable information!  發表於 15-10-6 10:29

MrBeast 發表於 15-10-6 09:03
補充一點,孩子的成長有他們自己的時間表,今天不能自律不代表他朝不會,可能開心上學十年八年自己開hill  ...

你說的很對. 自律和主動求學之心很重要. 如果在傳統學校, 唔自律, 學校谷下谷下會谷到丁點先出來.
在國際學校如果不能自律和主動求學, 就真係幾麻煩, 因為無人會去谷你, 要靠你自己開hill.

真係要睇孩子成長的時間表. 好似CKY 今年IB 45分的男同學, 初中成績並不突出, 求學心也不強. 但到Year 11-12 突然開hill, 有了目標而發奮學習, 最終如願入了醫學院.

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+15-10-6+10:11+編輯

原帖由 四隻貓 於 15-10-06 發表

CKY 是仿IB,即是要请识教IB的老师总要是NET但学费是国际学校的一半,要同IS争IB老师,出手不能低,好高难度!

总有IS只有20人一班,CKY接近30人,换着你是IB老师会点拣?

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-10-6+09:03+補充

原帖由 四隻貓 於 15-10-06 發表
你說的很對. 自律和主動求學之心很重要. 如果在傳統學校, 唔自律, 學校谷下谷下會谷到丁點先出來.
在國際 ...
講開IB有個幾有趣嘅情況。朋友囝仔正喺IB學校(唔係CKY)就讀,因為要做group projects嘅關係,試過team入面有一位家長成日揾其他家長去了解其他同學嘅進度,言談間表示其他人唔好拖累佢個仔,我朋友話俾呢位直升機家長煩死。

回覆:cat_house 的帖子

啟中得DP, 無MYP

回覆:想問蔡繼有同陳守仁既分別?

根據Ibo website,啟中是有MYP的...

cat_house 發表於 15-10-6 10:22
正確來說,除了ESF和一些國際學校(非全部)外,啟思也是由year 1 開始行PYP。啟中也是行MYP及DP的。全行ib ...
same here
非常同意"全行ib也不見得一定特別優勝,IB approach亦未必適合所有小朋友"
另外, 去過陳守仁開放日, 覺得語境不錯, 但講到各方面的平衡, 我還是會投CKY一票, 只可惜學費太貴...如果香港有多D呢類學校選擇, 就不用幾千人報爭崩頭了

‹ 上一主題|下一主題