用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問蔡繼有同陳守仁既分別?
go

想問蔡繼有同陳守仁既分別? [複製鏈接]

請問有冇家長可以分享下?功課上?考試測驗?谷唔谷?邊間會偏向fun learning ?麻煩有冇家長可以分享下,謝謝!

6    0    0    0

回覆:想問蔡繼有同陳守仁既分別?

CKY係私小,TSL係直資

價錢,年期,學生類別

我相信Cky唔使煩中學煩少D。TSL是傳統學校,冇中學,去到呈分唔會好輕鬆。

浄睇價錢,南轅北轍。家庭負擔太重。

重要做IB白鼠。

自己完全唔考慮CKY。

當然我尊重喜歡CKY的朋友。經濟負擔到,多個少壓力,重閲讀的一條龍選擇也替他們高興。

TSL語境又好又抵讀升中成績又好。係煩升中壓力大辛苦。

引用:浄睇價錢,南轅北轍。家庭負擔太重。 重要

原帖由 siden 於 15-10-04 發表
浄睇價錢,南轅北轍。家庭負擔太重。

重要做IB白鼠。
請問一下TSL 英文語境點好法?

回覆 picture 的帖子

因為學校收的小朋友英文底子好,加上學校有相當一部份學生係非華裔,小朋友之間講英文的機會很多,亦很自然。這是其他一線小學比吾到的。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-10-04+發表浄睇

原帖由 picture 於 15-10-04 發表
請問一下TSL 英文語境點好法?
只要你唔同真正IS比。

比起普通學校甚至傳統名校,TSL學生普遍英普對答真係好。

識幾個高小的。

我個人覺得impressive。

作為一個chinese, 小學生有這樣英文程度難得。

lovebb2  But I dislike the accent of the TSL child.  I loves Western style more, hehe.  發表於 15-10-5 09:31

回覆:siden 的帖子

聽聞越來越多讀IB嘅學生開始出外補習,學費一般會比較貴!真是百上加斤!

學費已經相差好遠。

引用:聽聞越來越多讀IB嘅學生開始出外補習,學費

原帖由 hosuper 於 15-10-04 發表
聽聞越來越多讀IB嘅學生開始出外補習,學費一般會比較貴!真是百上加斤!

...
想問佢地出去補咩科呀?

引用:學費已經相差好遠。 +

原帖由 XYZABC 於 15-10-04 發表
學費已經相差好遠。
自問真係俾唔起 d 學費

cky一條龍12年,比起tsl要升中當然少些壓力。cky出名唔多功課,測點都即興唔駛溫書自然比較輕鬆。但也有家長覺得無分數唔自在,功課少唔聚財。當然學費也是另一考慮,讀一個月cky夠讀4個月tsl,咁就要睇你覺得性價比值唔值了。

siden    發表於 15-10-5 10:22

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-10-04+發表請

原帖由 siden 於 15-10-04 發表
只要你唔同真正IS比。

比起普通學校甚至傳統名校,TSL學生普遍英普對答真係好。
是否有好多NET 教英文?

引用:cky一條龍12年,比起tsl要升中當然少些壓力

原帖由 cat_house 於 15-10-05 發表
cky一條龍12年,比起tsl要升中當然少些壓力。cky出名唔多功課,測點都即興唔駛溫書自然比較輕鬆。但也有家 ...
即興嘅測驗默書,即係隨時隨地都要溫習好去準備突然其來嘅考驗,咁樣都未必會比定期嘅測驗默書較輕鬆。據聞CKY已順應家長要求已滲入「傳統默測考」元素,而非純用assessments去鑑定學生成績。

Soundervolt 發表於 15-10-5 09:24
即興嘅測驗默書,即係隨時隨地都要溫習好去準備突然其來嘅考驗,咁樣都未必會比定期嘅測驗默書較輕鬆。據聞 ...
當學校過份著重"客戶服務", 就好容易會偏離自己原定既教學理念, 係一件好危險既事

oho1  totally agree ! esp there're many monster parents !  發表於 15-10-5 12:10
retriever  agree!  發表於 15-10-5 10:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

一間貴, 一間平.

一間本地, 一間國際

經濟是首要考慮條件,如果環境麻麻,就不要考慮cky, 一讀12年,你自己計下

回覆:bbb330 的帖子

已被刪除

Soundervolt  真正了解IB神髓既家長  發表於 15-10-5 11:44

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-5+09:24+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-05 發表
當學校過份著重"客戶服務", 就好容易會偏離自己原定既教學理念, 係一件好危險既事
...
唔少人都未搞清楚IB喺乜嘢,只聽見「活動教學」就楝CKY,返咗學之後先至發覺自己其實接受唔到呢種模式,而要求學校改變去遷就家長需要作改變。CKY係私校,有時要做多少「客戶服務」好難避免,不過認同你所講如果偏離本身教學理念係十分危險。

其實唔少家長喺高唱「活動教學」嘅時候就將佢等同「愉快學習」,其實兩者並不一定畫上等號。有人可能自己係舊嘢苦主,所以認為新嘢一定好過舊嘢,其實又唔係必然。如果IB係咁完美,點解好多家長都趨之若鶩嘅英國教育當局唔全面實行類似IB課程,而仲係懸用GCE(A-Level)課程為主呢?

我相信成功需苦幹,要有好成績就算讀IB或DSE課程亦需要付出相當努力,只係行嘅路唔一樣,兩者之間唔存在邊個制度又輕鬆愉快又容易有好成績,只有適唔適合用家需要,可唔可以對小朋友成長達至最佳效果而已。

‹ 上一主題|下一主題