用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細龍b repeat k1 or k3?
go

細龍b repeat k1 or k3? [複製鏈接]

囡囡讀緊一間學劵k1,而家幼稚園教得淺但老師有愛心,返學返得好開心。諗緊repeat k3,因為難得囡囡喜歡返學,遲d去其他幼稚園都唔知夾唔夾。 各位媽媽可以分享吓repeat k3 嘅經驗嗎?

囡囡大咗會同佢講返小學比較辛苦,想你準備好d先升小學,希望佢接受到repeat.

我老公係沙呂舊生,返緊教會.

1    0    0    0

引用:囡囡讀緊一間學劵k1,而家幼稚園教得淺但老

原帖由 Sabrine309 於 15-10-02 發表
囡囡讀緊一間學劵k1,而家幼稚園教得淺但老師有愛心,返學返得好開心。諗緊repeat k3,因為難得囡囡喜歡返學 ...
我都是沙田友,1212細龍仔又係讀緊學券 k1 ! 我所煩惱的是勇往直前上上上/k3讀多年!其實一定唔會 k1 留,因為k2 k3 才是投入學習及升小準備,點都考慮係 k3 留,而且已經用書盡學券,到時轉間留校當大個仔轉校了,佢地應該接受到

回覆:細龍b repeat k1 or k3?

我都考慮過k2,但唔知會唔會難轉d 呢?因為插班位不是間間幼稚園都有

之前參加playgroup個老師建議,如果要留最好N或K1時repeat ,她的意見是因為到K3,小朋友大個,又行埋畢業禮,小朋友會知道冇得升班而唔開心,所以她唔建議repeat K3 。

若已決定做大,k1一定好過k3

一定係K1。小朋友K1仲未知自己repeat,心理好d。同以超大b K1-K3 學習,效果一定好。

k2係咪好d, 一來比k1深, 又無k3咁怕佢難堪, 二來考唔到理想小學係咪可以再考過?

我就同我個女轉第二間幼稚園repeat k1

回覆:細龍b repeat k1 or k3

N同K1可以,K3真係好傷自尊心

试着回想一下,我们自己的经历。在校年级小的同学并非比我们学习成绩查啊

11月細龍B讀緊K1..今年再幫佢考我地想入既 K1..

回覆:Sabrine309 的帖子

我建議 K1 如果 k3 佢感覺人人都有得升自己冇得升,會好唔開心,屈住屈住又唔出聲,到時重驚

我身邊既朋友若想做超大B, 全部都係轉校repeat K1, 除咗對小朋友心理好啲外又可以學到新嘢,唔使重複之前教過既題材!

Repeat K1對小朋友心理影響少d

多謝大家分享。似乎好多人都支持repeat k1 . 咁今年11月要好好準備啦!

你們好, 我剛搬到沙田, 入左東華X的幼稚園 , 但小朋友第2日沒家長的情況下傷左, 我仔仔怕左返學, 想轉校, 未知那一間好D 呢?

引用:囡囡讀緊一間學劵k1,而家幼稚園教得淺但老

原帖由 Sabrine309 於 15-10-02 發表
囡囡讀緊一間學劵k1,而家幼稚園教得淺但老師有愛心,返學返得好開心。諗緊repeat k3,因為難得囡囡喜歡返學 ...
你甘快比佢覺得將來係辛苦既.....點掂呀...你幫得佢避到幾時...
其實佢應負到...你又唔係target直私..點解唔直上!?!?

你自己覺得就等於佢覺得!?!? 佢讀定你讀!?!?

soso3509 發表於 15-10-10 02:07
你甘快比佢覺得將來係辛苦既.....點掂呀...你幫得佢避到幾時...
其實佢應負到...你又唔係target直私..點解 ...
又好奇問一句,你如何可以咁肯定佢做細B會在沙呂會輕鬆應負到呢?又唔係你讀

Sabrine309 發表於 15-10-5 14:16
多謝大家分享。似乎好多人都支持repeat k1 . 咁今年11月要好好準備啦!

...
最好轉去一間程度高的kg,那接小一時會輕鬆點

引用:Quote:soso3509+發表於+15-10-10+02:07+你

原帖由 MrBeast 於 15-10-10 發表
又好奇問一句,你如何可以咁肯定佢做細B會在沙呂會輕鬆應負到呢?又唔係你讀  ...
我由頭到尾無話佢可以輕鬆上到喎!? 只係話唔可以幫佢逃避姐..再者深淺點介定!?!?
如唔係要target 直/ 私唔係為interview..甘快甘谷做乜!?!?

‹ 上一主題|下一主題