用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 29個月大女仔, 唔肯講野, 但聽得明, 但不聽指令做 ...
go

29個月大女仔, 唔肯講野, 但聽得明, 但不聽指令做 [複製鏈接]

好友女兒, 番n班一個月, 老師說未聽過佢出過一句聲, 平時在家愛獨處, 由於好友要番工, 工人一湊3, 呢個29個月大既排第2, 9個月開始就冇飲人奶, 轉飲奶粉, 到今日都仍然會不停食自己件衫, 又或許見到佢媽咪就食佢媽咪件衫 (唔係真係食, 而係個動作好似食咁, 模仿細個佢食人奶)。

當妹妹出左世, 佢就成日比自己伴衫bb食, 因為佢鐘意呢樣野, 佢就比同一樣野妹妹

朋友話佢呢個動作可以成晚做好耐

另外佢唔會聽到父母叫佢做野, 佢就做。一般小朋友呢個age 已經聽指令會去做好多野, 但佢唔會, 說話很少, 只會在好開心時就講幾隻字, 但理解能力係有既

朋友都唔知帶佢去邊check好, 我就幫佢上來問下大家有冇經驗可以分享以上symptoms似唔似A仔?

謝謝!

0    0    0    0

醒目開學勳章

引用:好友女兒,+番n班一個月,+老師說未聽過佢出

原帖由 porporchi 於 15-10-02 發表
好友女兒, 番n班一個月, 老師說未聽過佢出過一句聲, 平時在家愛獨處, 由於好友要番工, 工人一湊3, 呢個29個 ...
大果個幾大? 識講野嗎?會同佢玩嗎?如果是, 快的帶佢去check下, 因為有個大跟就算平時只有工人湊都冇理由未識講野

最大係6.5, 佢就29個月, 最細係3-4個月, 我朋友話29個月o個個唔肯洗澡, 日日都喊打喊殺先迫到佢去沖, 唔明點解, 佢應該係識講, 因為佢係好開心時會突然講一句野, 但係其餘時間就係唔講野

佢唔鍾意固體, 食鐘意食魚, 唔係魚既, 就飯食得好少好少, 幾啖, 其餘時間就飲奶, 佢會同家姐玩既, 外人就唔會囉
‹ 上一主題|下一主題