用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問阿女應該係咩組別?
go

請問阿女應該係咩組別?

剛收到學校通知,阿女第一次呈分(5年級下學期)係3a組別
佢成績中文D,英文C,數學A,常識B.
朋友話學校有可能估計錯誤,阿女應該2b/2c.

引用:剛收到學校通知,阿女第一次呈分(5年級下學

原帖由 lingcheling 於 15-10-02 發表
朋友話學校有可能估 ...
有A 及B, 應冇 band3A 咁差!雖然吾清楚你囡小學level,  我都覺你囡應約全港性band 2B-C倒!

NurseSally 發表於 15-10-2 08:16
有A 及B, 應冇 band3A 咁差!雖然吾清楚你囡小學level,  我都覺你囡應約全港性band 2B-C倒!

...

中英数三科x9, 两科係D同C, 真係好危~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+lingcheling+於+15-10-02+發

原帖由 NurseSally 於 15-10-02 發表

...
佢女兩主科有 C 同 D,D 應該係唔合格。

到底各科係 grade 既頭定尾,都會有影響。

最重要係主科 C 同 D 左,即時拉底左 x9 既分數,所以老師跟據過往成績估係 B3,應該無錯,再唔係就會係 B2C-B3A 既邊緣人。

little_yolky  D應該合格  發表於 15-10-2 12:12
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

lingcheling 發表於 15-10-2 02:09
兩科比重高既主科去到D同C, 而且呢兩科既成績"差異性" (較少機會因為差1分就差咗10幾名) 較低, 攞咁低分就真係遠遠below average, 去到B3絕不出奇.

老師應較你和你朋友清楚令千金係學校中成績同其他同學既差距, 你朋友又憑咩覺得佢既判斷準確D呢?

little_yolky  數學既差異性會高?  發表於 15-10-2 12:13
Yanamami  可能只係安慰下佢~  發表於 15-10-2 08:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 15-10-2 08:37
佢女兩主科有 C 同 D,D 應該係唔合格。

到底各科係 grade 既頭定尾,都會有影響。

好難講......間間小學評grade都未必相同...Grade D都未必一定係唔合格

Grade 3a......都要睇吓係边間小學既 Grade 3a. ~~~

醒目開學勳章 王國長老

之前有人講過, 如果已知係B3, 第一志願都試搏BAND 2C, 反正再差也只係B3, 希望樓主成功吧

回覆:請問阿女應該係咩組別

我試過常識少了2分名次後退了2名!所以中英數有c有D名次一定後!今年出生人口也會少,樓主试吓band two尾!

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-10-2+09:02+編輯

原帖由 mcl203 於 15-10-02 發表
Right! 我囝校C:60-74, 屬合格!

謝謝各位回覆。
阿女中文D .係合格的。我都知道主科拉低左就算常識再多都無用。
佢屬於b3a ,佢既成績博b2c 係咪好難?

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-10-02+發表本帖

原帖由 NurseSally 於 15-10-02 發表
Right! 我囝校C:60-74, 屬合格!
前兩年,同一小學,家姐嗰屆90-100 才是A, 要攞成績表全A 真的不易!所以間間小學出卷深淺,level, 評grade 準則好大出入!我見樓主小朋友數學都有A, 又真係吾洗咁失望,呈二、三加油就得

//Yanamami  可能只係安慰下佢~  發表於 2 小時前//

愛佢變成害佢,如果真係B3成績,叫佢當B2咁選校,連B3學校都冇得揀... 等人揀晒先到佢,最壞打算係揀B3校風較好既學校,自行1可搏B2C
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

lingcheling 發表於 15-10-2 11:32
謝謝各位回覆。
阿女中文D .係合格的。我都知道主科拉低左就算常識再多都無用。
佢屬於b3a ,佢既成績博b2c  ...
努力考好呈2同呈3, 有機會上番B2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:謝謝各位回覆。阿女中文D+.係合格的。我都

謝謝各位回覆。
你朋友咁講, 會否基於你小朋友讀既係強校? 乜都唔知真係靠 估~~~

引用:剛收到學校通知,阿女第一次呈分(5年級下學

樓主,仲有2次呈分,現在努力温書!小兒上年由呈一是band two,呈二、三考得好,去了band one!吾好放棄!

引用:Quote:lingcheling+發表於+15-10-2+11:32+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-02 發表
努力考好呈2同呈3, 有機會上番B2
係!只呈左1次,仲有得追!

中文,英文,數學 x 9, 常識 x 6
中文拉低好多分
睇全級名次, 大約分3 份/banding

引用:謝謝各位回覆。阿女中文D+.係合格的。我都

謝謝各位回覆。
要睇那區派位才可判斷?

回覆:請問阿女應該係咩組別

中文D,響好多學校應該已經係唔合格,就算叫做合格,主科出現D想叩門都難,只係考了一次呈分仲有得追,盡力比心機考好呈二/三啦!