用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區 B1b / B1c 好動女
樓主: sunshine0613
go

沙田區 B1b / B1c 好動女 [複製鏈接]

引用:Quote:maggielau0705+發表於+15-10-10+20:4

原帖由 YmOra 於 15-10-10 發表
你不考慮LKM嗎?以你的名次,貴校頭30名內是否都是屬於Band1生呢?
冇錯LKM是看成績先行,其次才是課外活動,如果屬B1生可一試,因我女的同學全級30一35名/147人都入咗!

YmOra  謝謝補充.  發表於 15-10-11 06:36

回覆 YmOra 的帖子

LKM我冇考慮呀!阿囡學習不適合迫,沙培,沙官好像岩她多D!

YmOra  祝你如願以償.  發表於 15-10-11 14:51

得閒黎參觀霖霖blog,留個言!
http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/

引用:回覆+YmOra+的帖子 LKM我冇考慮呀!阿囡學

原帖由 maggielau0705 於 15-10-11 發表

LKM我冇考慮呀!阿囡學習不適合迫,沙培,沙官好像岩她多D! ...
呢個成績沙官機會極高

洋蔥頭媽咪 發表於 15-10-11 14:03
呢個成績沙官機會極高
咁沙培是否比較難?thx

得閒黎參觀霖霖blog,留個言!
http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-10-11+14:03+

原帖由 maggielau0705 於 15-10-11 發表
論成績沙培都一樣係1b,不過近年極受家長歡迎,所以競爭相對大左好多,不過如果喜歡咪去囉,只要係b1就算抽獎都一樣有機。

HI,我囡讀莊啟程,成績ABBB,全級13-15左右,老師話屬B1生(冇話B1中定尾,學生報舊年升中結果亦非常含糊) 斯文但不善言詞,想自行試LKM、沙循 (老師建議自行可以Agressive 少少) 會唔會冇乜機呀?

回覆:沙田區 B1b / B1c 好動女

呢幾年比較少人談沙官。不知原因會否跟
沙官跟沙小是聯繫,沙官有一定學位預留沙小

引用:回覆+YmOra+的帖子 LKM我冇考慮呀!阿囡學

LKM我冇考慮呀!阿囡學習不適合迫,沙培,沙官好像岩她多D! ...
你囡如沒有(不好)體育活動,會否考慮聖羅湖撒(女校)?

我朋友大囝沙蘇(今年剛考完DSE升大學),細囡今年升F1,入了聖羅撒。她囡說Interview表現差,應是大抽獎入。大抽獎沙田區得12個位,抽得入好好彩。

引用:我朋友大囝沙蘇(今年剛考完DSE升大學),細

原帖由 sunshine0613 於 15-10-13 發表
我朋友大囝沙蘇(今年剛考完DSE升大學),細囡今年升F1,入了聖羅撒。她囡說Interview表現差,應是大抽獎入。 ...
我細女也是St.Rose今年F.1C班!估計自行2入!因大抽獎放乙2,乙1曾記!

引用:呢幾年比較少人談沙官。不知原因會否跟 沙

原帖由 sunshine0613 於 15-10-13 發表
呢幾年比較少人談沙官。不知原因會否跟
沙官跟沙小是聯繫,沙官有一定學位預留沙小

...
沙官近年的確比以前差左,我舊同事女女1C都入。有人話可能官校老師流水作業,小做小錯,所以質素亦比以前下降左。

如果樓主甘清楚小朋友情況,其實同老師傾可能好d. Band 1 肯揀林漢光做乙二(至乙三,四), 其實自行報晒曾記培英都無所謂(以過去兩三年嚟講). Band 1  英中,一定有要求有壓力。

maggielau0705 發表於 15-10-11 14:18

沙培沙祟都著重英文, 讀LKM沙蘇會比沙培沙祟輕鬆.

唔好誤會沙培輕鬆。我朋友仔入咗,一註冊完無耐而經係補課班(因為要俾錢所以我唔當適應課程 )上足全日。暑假功課非常多。其實,所有英中都唔會太輕鬆。

回覆 maggielau0705 的帖子

請問可以就你所認識LKM是一所怎樣的學校?

EMMA88 發表於 15-10-24 10:59
沙培沙祟都著重英文, 讀LKM沙蘇會比沙培沙祟輕鬆.
咁先奇, 我大約5年前選校時已聽見話沙培好重英文, 學校放好多資源落英文劇到, 心諗咁佢公開試英文成績應拋離其他band 1b校先岩, 事實又唔係.

講冇用, 要拎出事實先可信.

kkmun  agree  發表於 15-10-26 16:01

考完呈二,確定是Band1, 不是邊緣人,但還是不知中定尾。
自行2間,不知林漢光➕邊間,仍心大心細中...
明天參覌沙蘇及沙循

引用:考完呈二,確定是Band1,+不是邊緣人,但還

原帖由 sunshine0613 於 15-12-11 發表
考完呈二,確定是Band1, 不是邊緣人,但還是不知中定尾。
自行2間,不知林漢光➕邊間,仍心大心細中...
明 ...
既然B1就唔駛擔心,等妳女女明天睇完自己感受下鍾意邊間先再決定啦!

如果鐘意林,乙一揀佢好穩陣。如果亞女有preference, 由得佢決定,不過只帶佢去band 1 學校.

我仔同妳囡囡近似,極之好動,但又未去到有奬,不過佢係Band1A生,今年跨區自行剛入了沙培,他起初因為沙培個操場細,運動又唔出色所以很唔開心,但我同佢分析,這樣的學校,想玩咩就有得玩咩,入校隊唔難。結果佢水運攞到個人全場冠運,足、籃都入了校隊,開始明白小塘大魚的好處

‹ 上一主題|下一主題